StoryEditorOCM
KorčulaDRUŠTVO TURISTIČKIH VODIČA

Kako su korčulanski ‘trećaši‘ postali čuvari baštine

Piše Dora Lozica
7. studenog 2021. - 19:19
Projekt Društva turističkih vodiča Korčule Djeca Korčule, čuvari baštine okupio je nedavno sve 'trećaše' s područja Grada kako bi ih, čarolijom znanja i kreativnosti, pretvorio u prave, male turističke vodiče

Projekt Društva turističkih vodiča Korčule Djeca Korčule, čuvari baštine okupio je nedavno sve 'trećaše' s područja Grada kako bi ih, čarolijom znanja i kreativnosti, pretvorio u prave, male turističke vodiče. Projekt je nastao 2012. godine u suradnji Grada Splita i Društva turističkih vodiča Split, a u početku se nazivao Dioklecijanova škrinjica, otkrila nam je Stanka Amadeo, predsjednica Društva turističkih vodiča Korčule. Otkad je Stanka preuzela kormilo korčulanskih vodiča, organizirala je brojne aktivnosti i predavanja, ali i programe za najmlađe. Ovo je već treći projekt u suradnji s OŠ Petar Kanavelić iz Korčule i OŠ Ante Curać-Pinjac iz Žrnova s kojima ima, kako ističe, odličan odnos.

image
Projekt Društva turističkih vodiča Korčule Djeca Korčule, čuvari baštine okupio je nedavno sve 'trećaše' s područja Grada kako bi ih, čarolijom znanja i kreativnosti, pretvorio u prave, male turističke vodiče

Natjecateljski dinamično

-Ove je godine Društvo turističkih vodiča Hrvatske koje broji 20 društava, a među njima je i Korčula, odlučili su nastaviti projekt na nacionalnoj razini. Možemo se pohvaliti da smo treći u Hrvatskoj realizirali projekt, prije nas to su napravili Trogir i Karlovac. Djeca Korčule, čuvari baštine započinju vođenjem 'trećaša' starogradskom jezgrom, djecu su vodili petorica turističkih vodiča, a program je prilagođen njihovom uzrastu. Nakon toga, učenici su s učiteljicama izrađivali plakate starogradske jezgre kako bi utvrdili ono što su naučili. Trebali smo odabrati najbolji plakat, ali evo iskreno, nismo uspjeli, svi su jednostavno fantastični!-uzbuđeno nam je ispričala Stanka. Najbolji dio projekta, kako su nam otkrili mali 'trećaši', organiziran je u kino sali u Korčuli gdje su se učenici natjecali na kvizu znanja. Čak četrdesetak pitanja pripremila je Stanka u suradnji sa školskom knjižničarkom Claudiom Tarle, a svaki je razred imao predstavničku ekipu sastavljenu od tri učenika.

image
Projekt Društva turističkih vodiča Korčule Djeca Korčule, čuvari baštine okupio je nedavno sve 'trećaše' s područja Grada kako bi ih, čarolijom znanja i kreativnosti, pretvorio u prave, male turističke vodiče

No, to nije sve, Stanka je organizirala lampu koju je trebalo paliti po principu najbržeg prsta kako bi odgovorili na pitanje, a da sve bude regularno pobrinuo se žiri kojeg su činila dva ravnatelja, prof. Velebit Veršić i prof. Ivan Fabris te vodička Sunčana Žaknić. Morali su, u svakom smislu, upaliti lampicu, kroz smijeh je istkanula Stanka. Kviz je prošao natjecateljski bučno i dinamično, a pobijedio je lumbarajsko-račiški trojac iz područnih škola Filip Drušković, Ante Kriletić i Josip Milina. Budući da područne škole često imaju male razrede, u izradi plakata sudjelovali su i niži razredi, objasnila nam je Stanka, a neke su ekipe bile kombinirane poput ove pobjedničke. - Nisam očekivao pobjedu, učija sam neka druga pitanja, ali isto sam znao odgovore. U pripremi mi je pomogla starija sestra Karla koja je sa mnom učila, a na kvizu sam se preznojio od nervoze! Najviše su mi se svidjele ucrtane trije po gradu, a naučio sam da je Marko Polo donija papirnate novce, tjesteninu, barut i recept za sladoled. Je, učiteljica je obećala dat peticu!- otkrio nam je Filip Drušković iz račiškog 3. G razreda.

image
Stanka Amadeo, predsjednica Društva turističkih vodiča Korčule

U djecu treba ulagati

Pobjednici su dobili iskaznicu počasnih turističkih vodiča Grada Korčule za 2021. godinu, ali kako su željeli nagraditi svu djecu, Stanka im je u suradnji s Korčula Prometom dogovorila autobuse kojima će otputovati na otkrivanje naše županije. - Mislio sam da će dobit ovi iz Korčule, oni su iz grada, mislio sam da najviše znaju - priznaje nam iskreno Ante Kriletić iz lumbarajskog 3. F razreda te nastavlja: - Najviše sam naučio s tetom Lučkom Lozicom koja nas je vodila po gradu, skoro sam sva pitanja znao, bio sam jako sretan kad smo pobijedili. Stari grad je napravljen po ribljoj kosti, a Veneciju simbolizira lav- kao iz puške je odgovorio na naša pitanja. Zadovoljan je bio i njegov razredni kolega Josip Milina.- Odlično sam surađivao s ostatkom ekipe, ali nisam očekivao pobjedu. Na kraju su mi svi čestitali i rekli su mi da su ponosni na mene. Učenicima dogodine poručujem da slušaju vodiče, jedino tako mogu doć do ovakvoga uspjeha. Jako mi se sviđa nagrada, ovo putovanje autobusom, išao bih u Egipat, želim vidjeti piramide, poželio je.

Korčulanski projekt pohvalila je i Svjetska federacija turističkih vodiča, inače članica UNESCO-a. - Naša povijest je jedino što nas izdvaja od globalizacije, a bit turističkog vodiča nije samo voditi grupe gradom, već prenijeti naše znanje na sugrađane, pogotovo na djecu. U najmlađe treba prvo ulagati, onda u sve drugo, oni su kao male spužve i što ranije počnemo, više će znati i cijeniti ono što imamo - poručila je Stanka.

20. travanj 2024 04:42