StoryEditorOCM
KorčulaMALONOGOMETNA FEŠTA U LUMBARDI

Jedan od rijetkih turnira za mlađe uzraste: Ferijalosi pobjednici Malonogometnog turnira Za Katin korak

Piše dora lozica
6. lipnja 2023. - 09:25

„Forza Ferijalos!“, uzvikivala je publika prošle subote nakon što je momčad MNK Ferijalos u uzbudljivom i neizvjesnom finalu dvodnevnog Malonogometnog turnira Za Katin korak pobijedila rezultatom 1-0 MNK Pupnat. Jedan od rijetkih turnira za mlađe uzraste organizirali su MNK Ferijalos i Općina Lumbarda, a za liječenje Lumbarajke Katarine Nobilo prikupljeno je gotovo tisuću i pol eura!

Dva dana turnira na igralištu u Lumbardi okupila su osam malonogometnih momčadi s cijelog otoka. Bilo bi ih i više da je logistika dopustila što dokazuje koliko ovakvih sportskih događaja za mlađe uzraste nedostaje na otoku.

„Odaziv nas i više nego iznenadio, prijave smo morali ograničiti na osam ekipa, nažalost smo neke ekipe morali i odbiti. Turnir se igrao prema futsal pravilima, dva dana gledatelji su na igralištu u Lumbardi uživali u nogometnim predstavama mlađih uzrasta. Igrao se brz i dinamičan nogomet s pregršt odličnih akcija i golova. Poluzavršnica nam je pružila napete i uzbudljive utakmice do samog kraja, finalna je utakmica bila prava u svakom smislu te riječi. Prepune tribine, šanse su sijevale na jednoj i drugoj strani. Na kraju gol odluke i vrijedan trofeja za Ferijalose postigao je Rino Skokandić u 22‘ minuti. Ako nešto moram izdvojiti, onda su to iskrene dječje emocije, nadamo se u budućnosti organizirati više ovakvih turnira“, poručio nam je sramežljivo glavni organizator turnira, trener mlađih uzrasta MNK Ferijalos i ljubitelj nogometa Toni Borovina Bubi.

Toni je prije nekoliko mjeseci pokrenuo pravu malonogometnu revoluciju u MNK Ferijalos koji teritorijalno pripada Gradskom kotaru Sv. Antun, odnosno Gradu Korčuli kad je započeo Školu nogometa. Glas o njegovoj predanosti i stručnosti u radu s djecom došla je i do susjedne Općine Lumbarde gdje su se prije otprilike jedne godine dječaci obratili načelnici Mariji Klisuri s molbom da im nađe trenera za mali nogomet. Budući da Lumbarda baštini dugu i uspješnu malonogometnu tradiciju, a trenutno imaju i seniorsku momčad MNK Lumbarda koja se uspješno natječe u Županijskoj futsal ligi, načelnica nije gubila vrijeme već se bacila u potragu za trenerom.

„Bila sam oduševljena njihovom molbom i inicijativom o pokretanju treninga za mlađe uzraste, ali nikako nismo mogli naći trenera u Lumbardi. Onda sam čula za Tonija, upoznala sam način na koji pristupa djeci. Njihova međusobna komunikacija na terenu, poštovanje, oduševila sam se. Zamolila sam ga da preuzme i dječake iz Lumbarde što je on i prihvatio“, prisjetila se načelnica Lumbarde Marija Klisura.

Toni je predložio da dječaci iz Korčule, Sv. Antuna i Lumbarde treniraju zajedno kao jedna ekipa, dogovorili su kako će jedan tjedan trenirati na igralištu Ferijalno, a drugi u Lumbardi i priča se zakotrljala. Završni turnir koji su organizirali u petak i subotu zapravo je bio njegovo obećanje svojim polaznicima kako bi ih razveselio za kraj ovog dijela godine, pred ljetnu pauzu. Načelnica se prisjetila turniru dati i humanitarni karakter, a kad treba nekome pomoći, otočani se sve dogovore u pet minuta.

Brojna je publika dva dana zaista uživala u izvrsnom futsalu, polufinala su najavila ozbiljnu borbu za odličja. U prvoj polufinalnoj utakmici Pupnat i Zmajduk odigrali su 1-1 nakon čega je uslijedilo raspucavanje šesteraca. Izvelo se čak sedam serija, a pobjednički gol za Pupnaćane postigao je Marin Radovanović. Druga polufinalna utkamica između MNK Ferijalos i MNK Lumbarda završila je 3-2. Bio je to dvoboj dvije momčadi koje inače imaju istog trenera, Tonija, budući da obje dolaze iz Škole nogometa. Kao što smo već naglasili, MNK Ferijalos za jedan je gol u finalu bio bolji od Pupnata, a Zmajduk iz Blata je ipak uvjerljivo, rezultatom 8-1, pobijedio Lumbarjane za treće mjesto. Iz ekipe Blaćana simpatičnog naziva u kojem su spojili ime svog legendarnog, lokalnog nogometnog kluba Zmaj i omiljenog Hajduka, dolazi i najbolji strijelac turnira Leon Andreis koji je postigao šest golova. Proslave gola i pobjede, ali i reakcije na poraz zaista su ono najvrjednije na turniru, dječje su emocije bile toliko iskrene i naglašene pa je i publika reagirala ponesena navijanjem.

Ipak, poanta malonogometnih turnira na otoku, čak i kad su mlađi uzrasti u pitanju, nije samo igra. Igrališta se pretvore u središte okupljanja, zabave, druženja, obavezan je nastup neke kulturne udruge ili društva, bude muzike, jela i pića, navija se, pjeva, slavi i plače i, naravno, prikupljaju se sredstva za nekoga kome je to zaista potrebno. Ni ovaj turnir nije bio iznimka, dapače. Jedan je poziv bio dovoljan da se članovi Udruge mladih Lumbarda LUMPAR organiziraju, otvore svoju glasovitu kućicu te ponude posjetiteljima hamburgere i piće. Nastup KU Ivo Lozica nažalost je bio u zadnji tren otkazan. Trebali su, naime, otplesati Linđo, no razlog otkazivanja bio je i više nego opravdan i simpatičan, većina onih koji su trebali plesati, već su igrali na terenu kao članovi raznih momčadi. Zahvaljujući dobroj volji i energiji kao i ljubavi prema sportu, za Katin korak prikupljeno je, u samo dva dana, 1.494 eura! Ostaje samo jedno pitanje, kad će biti sljedeći turnir za mlađe uzraste?

„Interes je zaista velik, nadam se da će to biti poticaj ostalim općinama, gradu i klubovima na otoku da se angažiraju i organiziraju više ovakvih natjecanja za našu djecu“, poručila je načelnica Klisura.

Nadamo se da će je čuti njene kolege i Tonijeve kolege iz drugih klubova, no kad su ovakvi turniri u pitanju, organizacija najčešće bude odgovornost nekolicine motiviranih ljudi koje možemo nabrojati imenom i prezimenom. U prvom redu, ističe načelnica, sve zahvale Marini Dužević koja se angažirala na razne načine, ali i svim sponzorima koje nije trebalo previše nagovarati na donacije i sponzorstva. Naravno, moramo spomenuti i poznatog otočnog, malonogometnog suca Denija Franulovića iz Vele Luke kojem nije bilo teško doći na drugi kraj otoka i podržati ovu lijepu priču, ali i naturaliziranog Lumbarjanina Dimitrija Medvedeva koji je dva dana bilježio objektivnom divne fotografije sportskog nadmetanja. Kako navodi Toni, ostaje još samo želja za sretnim završetkom, da nam Kata napravi taj toliko željeni, samostalni korak.

„Nogomet je oduvijek više od same igre, u to smo se uvjerili bezbroj puta pa tako i sad. Ovim se putem zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli u organizaciji. Mi se u MNK Ferijalos sad okrećemo organizaciji i pripremi 2. Memorijalnog turnira Niko Perić u čast našem novinaru i treneru. Za kraj ću još samo poručiti, forca Ferijalos!“, zaključio je Toni uz smijeh.

Želite li se uključiti u humanitarnu akciju Za Katin korak, možete uplatom na broj računa:

HR4424070003235634081

[KATARINA NOBILO, OTP banka]

Dora Lozica FOTO: Dimitri Medvedev

25. travanj 2024 14:50