StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANSKI DVD-ovi NA VISINI ZADATKA

Izgorjela kuća u Lumbardi, srećom nema ozlijeđenih

Piše Dora Mikelić
18. prosinca 2016. - 20:42

Požar u obiteljskoj kući u Lumbardi u kojoj živi stariji bračni par buknuo je u nedjelju popodne. Županijski centar 112 obavijestio je zapovjedništvo DVD-a Korčula u 14 sati i 50 minuta. U roku od 12 minuta požar je gasilo sedam dobrovoljnih vatrogasaca iz DVD-a Korčula i četiri iz DVD-a Lumbarda s četiri vatrogasna vozila. Nakon sat i pol gašenja, požar je lokaliziran te kasnije popodne proglašen službeno ugašenim.

Kako doznajemo od vatrogasnog časnika Marija Šeparovića, zamjenika zapovjednika DVD-a Korčula, požar je navjerojatnije uzrokovao adventski vijenac koji je ostavljen upaljen bez nadzora. Do temelja je izgorio pomoćni objekt kuće, takozvani komin, velične deset kvadratnih metara zajedno s kompletnim krovištem, otvorima i instalacijama. Vatrogasci su prilikom gašenja morali rušiti krov kako vatra ne bi zahvatila ostatak obiteljske kuće, te su žurno po dolasku iznijeli bocu plina koja se nalazila u kominu. Šteta je prilična, ali srećom nema ozlijeđenih.

Zamjenik zapovjednika Šeparović naglasio je kako su vatrogasci u posljednjih nekoliko dana imali priličan broj intervencija te je zamolio za dodatnu opreznost prilikom kićenja borova svečanom rasvjetom, paljenja otvorene vatre na otvorenom, odnosno tradicionalnih badnjaka, paljenje adventskih vijenaca i baratanja pirotehničkim sredstvima.

Zanimljivo je kako DVD Korčula ima samo dva stalno zaposlena profesionalna vatrogasca i otprilike 25 sezonaca koji su zaposleni samo tijekom ljetnih mjeseci. Ipak, to ih ne spriječava da se odazovu u velikom broju na bilo kakav žurni poziv i priskoče u pomoć u svako doba dana i noći.

 

20. travanj 2024 18:26