StoryEditorOCM
KorčulaSEZONA NA KORČULI |

IZ ACI MARINE PORUČUJU: „Radovi na lukobranu bit će gotovi do 27. srpnja, za sad nema produljenja rokova"

Piše dora lozica
30. ožujka 2021. - 18:36

Kao da pandemija koronavirusa nije dovoljno naštetila otočnom turizmu, Korčulani će nadolazeću turističku sezonu dočekati s još većom neizvjesnosti. Korčulanska Aci marina, luka nautičkog turizma koja je inače dupkom puna od rane predsezone do kraja posezone, ove će godine punim kapacitetom proraditi tek krajem srpnja. U marini je u tijeku rekonstrukcija lukobrana, radovi su započeli u listopadu prošle godine, a sve češće se u Korčuli spominje kako marina neće proraditi sve do rujna 2021. godine. Budući da se radi o iznimno važnoj informaciji za sve dionike otočnog turizma, detalje o završetku radova zatražili smo u Aci marini.

„Završetak radova na lukobranu ACI marine Korčula očekuje se najkasnije do 27. srpnja 2021. godine i za sada nema naznaka da će doći do produljenja predviđenoga roka. Navedeni rok trajanja radova od devet mjeseci definiran je i posebnim uvjetima Sporazuma o početku radova od 27. listopada.2020. godine. Svi izazovi na koje smo nailazili prilikom izvođenja radova su uspješno riješeni, a ukoliko se dogode za sada nepredviđene okolnosti koje će utjecati na rok izvođenja radova, poput izuzetno loših vremenskih uvjeta u kojima je nemoguće izvoditi radove, one su unaprijed definirane Sporazumom. Ono na što ne možemo utjecati je pandemija koronavirusa, no nadamo se da će daljnje sustavno provođenje epidemioloških mjera i sigurnosnih protokola, kao i činjenica da nautički turizam pruža gostima mogućnost svojevrsne izolacije na vlastitim plovilima, omogućiti da svaka destinacija ostvari što je moguće uspješniju sezonu“, poručila je Adriana Mišković, voditeljica komunikacijskih poslova Aci marine.

Kako su objasnili iz Aci marine, nautičarima kojima ne bude dostupan vez u marini za vrijeme trajanja radova, bit će dostupan u Lučkoj Upravi na rivama i sidrištima u neposrednoj blizini grada poput Luke Uš, Ježevice i Žrnovske Banje, a do završetka radova na lukobranu raspoloživi kapacitet marine je približno 50 posto. Budući da je u Gradu Korčuli zabranjeno izvođenje građevinskih radova od 1. lipnja do 30 rujna, u tom razdbolju je predviđena faza postavljanja instalacija na lukobranu, oblaganje kamenom i ostalih završnih radova u okvirima dozvoljenih građevinskih aktivnosti. Svi ostali turistički kapaciteti u centru grada, hoteli, apartmani, operativna obala pod upravom Županijske lučke uprave Korčula, moći će raditi nesmetano, obećali su iz Aci marine.

Izvođač radova na glavnom lukobranu duljine 270 metara je Korčulanima već poznata građevinska tvrtka Pomgrad iz Splita. Lukobran inače štiti 159 morskih i 16 suhih vezova kao i prihvat za jahte do 45 metara. Zbog brojnih oštećenja nastalih dugotrajnim utjecajem morskih i vremenskih prilika, osnovni cilj rekonstrukcije lukobrana je ojačati stabilnost i sigurnost marine. Detaljno su analizirani i planirani troškovi rekonstrukcije te je provedena analiza utjecaja na rad ACI marine Korčula u potencijalnom slučaju produljenja radova, prvenstveno zbog manjih kapaciteta marine te utjecaja pandemije COVID-19 na poslovanje, ističe Adriana Mišković.  Po završetku radova, lukobran će imati novi izgled, ali i bolje usluge.

„Najvažniji cilj rekonstrukcije lukobrana je omogućiti bolju zaštićenost uslijed nepovoljnih vremenskih utjecaja, ponajprije jakih sjevernih vjetrova. Nadalje, povećavamo razinu usluge postavljanjem nove električne i vodovodne infrastrukture, hidrantske mreže te internetskog signala, a važno je naglasiti i estetski aspekt rekonstrukcije lukobrana. Budući da se marina nalazi u neposrednoj blizini gradskih zidina te je i sama jedna od žila kucavica grada, predviđeno je oblaganje lukobrana kamenom kako bi se marina u potpunosti uklopila u vizualni identitet grada. U narednim godinama predviđeno je, također, srednji gat i obalni plato obložiti kamenom“, najavila je.

20. travanj 2024 07:43