StoryEditorOCM
KorčulaZA SVAKU POHVALU

HUMANITARNA AKCIJA SREDNJE ŠKOLE "PETAR ŠEGEDIN" IZ KORČULE Prikupljeno rekordnih 9.200 kuna za kupnju najmodernijeg 3D digitalnog mamografa

Piše Dora Lozica
17. siječnja 2020. - 20:31
Sunčani i topli petak okupio je brojne Korčulane na glavnom gradskom trgu Plokati povodom Edukativno-dobrotvornog projekta učenika D razreda, konobara, kuhara i slastičara Srednje škole Petar Šegedin iz Korčule tijekom kojeg su se prikupljala sredstva za kupnju najmodernijeg 3D digitalnog mamografa.

Pečene gere, mišancija, fritule, crno i bijelo vino, kuhano vino i čaj od domaćih trava, sve su to nudili jutros na Plokati učenici i nastavnici Srednje škole prikupivši u nepuna dva sata rekordnih 9.200 kuna. Kako nam je istaknuo nastanik ugostiteljstva Lovre Jurić, prilikom ovakvih akcija prikupi se između četiri, pet do sedam tisuća kuna, no ovog puta Korčulani su dali još veći doprinos prepoznajući važnost kupnje digitalnog mamografa.

„Karcinom dojke danas je javnozdrastveni problem pa je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava u suradnji s Ligom protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet. Bitno je naglasiti kako je i 2D mamograf kojeg trenutno koristimo na radiološkom odjelu Doma zdravlja u Korčuli također donirala Liga protiv raka i to 2003. godine, a budući da je preporuka Ministarstva zdrastva obnoviti opremu svakih 15 godina jasno je da se radi o važnoj i hvalevrijednoj akciji. Želim se zahvaliti i svim nastavnicima i učenicima koji su se danas potrudili prikupiti sredstva, ukupna cijena uređaja s PDV-om je milijun i pol kuna i kako doznajem, otprilike smo na pola puta. Vjerujem da ćemo prikupiti sav potreban novac“, poručio je dr. Sebastian Fabris, ravnatelj Doma zdravlja u Korčula te specijalist radiolog koji će koristiti moderni uređaj.

Radi se o zadnjoj riječi tehnike kad je u pitanju dijagnostika karcinoma dojke. Kako je objasnio dr. Fabris, prednost digitalnog 3D mamografa u odnosu na njegovog 2D prethodnika je mogućnost slojevite snimke koja je slična CT slici dojke, a rezultat je 40 posto veća učinkovitost u otkrivanju karcinoma te za 40 posto manji tzv. ponovni pozivi za dodatne pretrage budući da je već nakon mamografije moguće dijagnosticirati ima li pacijentica karcinom ili ne. Uređaj imaju svi veći centri poput Dubrovnika ili Splita, a nadamo se kako će ga uskoro koristiti i Korčulanke kojima će to znatno olakšati život, a nekima će ga i spasiti.

Iza nastavnika i učenika Srednje škole u Korčuli uspješnih je sedam Bakalarijada kao i pet Šparogijada na Plokati, a danas su još jedanput pokazali kako su uhodana ekipa. Ne samo samo da su pripremili i podijelili porcije na Plokati, već su ulovili i ribu.
„Jučer smo bili lovit gere u privatnom aranžmanu, bilo je uzbudljivo i veselo, ne znam tko više uživa, učenici ili nastavnici, još pogotovo jer priča ima i humanitarni karakter“, priznao nam je nastavnik Jurić otkrivajući i koliko su Korčulani danas pojeli – „Pripremili smo oko 10 kg gera, isto toliko trupača, oko 8 kg mišancije, vino, biljke za čaj i maslinovo ulje smo odabrali domaće. Zaista jedan doživljaj za nepce, predstavljanje našeg bogatstva koje nas okružuje, ali i rad u plemenite svrhe. Ponovit ćemo slične akcije, sudeći prema odazivu, ovakvih događaja uvijek nedostaje“.

Kako je nedavno na službenoj Facebook stranici Humanitarne ogranizacije Liga protiv raka napisao predsjednik Niko Violić, odluka o prikupljanju sredstava za kupnju modernog mamografa donesena je na Skupštini 14. prosinca. U akciji će sudjelovati svi ogranci Lige pojedinačnim akcijama, a uskoro očekujemo i jedan od najpoznatijih događaja, obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv raka kojeg uz koncerte i edukativni program organizira korčulanski ogranak Lige na čelu s voditeljicom Marijom Prizmić Curać.

Dora Lozica
 
 
 
 
24. travanj 2024 06:34