StoryEditorOCM
KorčulaPREMJEŠTA SE NA PRIKLADNIJE MJESTO

GRADSKI MUZEJ U KORČULI Uklanja se požarni alarm s pročelja muzeja

Piše Dora Lozica
Foto: čitatelj
20. siječnja 2020. - 20:29
Nezadovoljni čitatelji iz Korčule nedavno su nam poslali fotografije obnovljene fasade palače Gradskog muzeja na čijem je pročelju, u središtu obnovljene fasade, postavljen crveni predmet.  Iz Grada Korčule poručuju kako će predmet već danas biti uklonjen!

Crveni predmet je požarni alarm, odnosno sirena, kako doznajemo od radnika koji trenutno rade na obnovi Gradskog muzeja, a njegovo postavljanje po sredini obnovljene fasade Gradskog muzeja navodno je zatražio glavni projektant.
Radi se o palači Ismaeli Gabrielis, jednoj od najljepših palača korčulanske starogradske jezgre čija je obnova započela prije gotovo dvije godine. Budući da su stanovnici i ugostitelji staroga grada Korčule u stalnom strahu od strogih pravila Konzervatrskog odjela u Dubrovniku, pitaju se tko je dopustio i kako se dogodilo da požarni alarm dospije na pročelje palače izgrađene u 15. stoljeću? Kako doznajemo, spremaju i peticiju ne bude li alarm uskoro uklonjen.

Upit smo poslali gradonačelniku Korčule Andriji Fabrisu, ravnateljici Gradskog muzeja Mariji Hajdić, pročelnici Konzervatrskog odjela u Dubrovniku Žani Baća te partnerima u projektu obnove, regionalnoj razvojnoj agenciji DUNEA-i i korčulanskoj razvojnoj agenciji KORA-i.

Kako je požarni alarm završio na pročelju palače još uvijek ne znamo, a na upit su nam za sad odgovorili samo iz DUNEA-e i Grada Korčule. Iz DUNEA-e su nas uputili u Grad Korčulu gdje smo dobili odgovor kako će „sirena bit uklonjena danas i postavljena na prikladnije mjesto, na sjevernu fasadu objekta

Projekt obnove Gradskog muzeja provodi se u sklopu projekta  „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“. Uz Dubrovačko-neretvansku županiju koja je nositelj projekta, sudjeluje još 11 partnera i to Regionalna agencija DUNEA, Grad Korčula, Korčulanska razvojna agencija KORA, Općina Smokvica, Dubrovačko Primorje i Mljet, Sveučilište u Dubrovniku, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Obrt Restauriranje namještaja Depolo, te Dominium travel. Grad Korčula je kao vlasnik kulturnog dobra odgovoran za upravljanje palačom Ismaeli Gabrielis, te nadgleda provođenje radova. Vrijednost rekonstrukcije i opremanja palače Ismaeli Gabrielis je nešto manja od pet milijuna kuna.

Dora Lozica
20. travanj 2024 14:06