StoryEditorOCM
KorčulaPRVI TURISTI IZ ČEŠKE

‘Gepek ko butiga‘ je prošlost

Piše Dora Lozica
10. travnja 2021. - 18:03

Prva grupa turista na Korčulu je stigla iz Češke krajem ožujka, ostat će puna dva tjedna, a toliko su oduševljeni otokom da razmišljaju o kupnji nekretnine.

Sve nam je to ispričala Lenka Laus, predstavnica turističkih agencija i turistička vodička, inače promotivno lice Hrvatske za Češku. Dinamika predsezone nije kao što je bila u vremenu prije svjetske pandemije, ali nekolicinu turista ipak srećemo gadom. Kako doznajemo iz Turističke zajednice Grada Korčule, od početka travnja u Korčuli je evidentirano 163 noćenja što je 43 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Češki su turisti imali priliku doživjeti Korčulu bez uobičajenih gužvi, a kako doznajemo od Lenke, lokalni su ugostitelji i vinari bili spremni za prve turiste.

„Ugostili smo malu ekipu iz Češke, šest odraslih i jedno dijete. U 14 dana boravka posjetit će, osim Korčule, Mljet i Makarsku rivijeru, nažalost ne i Orebić zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Oduševljeni su gostoprimstvom i ljubaznošću otočana, rekli su da će se vratiti na Korčulu, čak razmišljaju i o kupovini zemljišta i izgradnji nekretnine“, otkriva nam Lenka.

Lenka je bila zabrinuta hoće li uopće moći sastaviti dvotjedni program za goste budući da mnogi ugostitelji još uvijek nisu otvorili svoja vrata. Međutim, oni koji rade pokazali su profesionalnost i ljubaznosti i spremno su ponudili svoje proizvode i usluge. Osim toga, Česi, ali i Poljaci, nisu više oni isti gosti koje prati glas kako troše malo novaca i većinu hrane i pića donose sa sobom na odmor.

„Česi raspolažu puno većom platežnom moći nego nekad, ima jedan stih jedne naše otočne grupe u kojem se navodi kako im je 'gepek ko butiga', to više ne postoji! Radi se o gostima koji su planirali na Zanzibar ili Maldive, ali kako im mjere ne dopuštaju, sjeli su u auto i doputovali na jug Hrvatske potrošiti novce. Svakodnevno su u obilazili ugostiteljske objekte, nacionalne parkove, zanimao ih je i dodatni sadržaj, kupovali su vino...“, otriva Lenka.

Za Lenku je prošla sezona bila jako loša, u brojkama usporedno s 2019. čak 95 posto slabija, no nada se boljim rezultatima u nadolazećoj sezoni. Direktni let iz Praga za Dubrovnik ukinut prošle godine vraća se 1. lipnja, kaže Lenka, iako je svaka procjena nezahvalna, očekuje do 30 posto bolju sezonu od prošle s čime bila jako zadovoljna. Lenkine predviđanja, barem što se tiče gostiju iz Češke, nisu nerealna. Češka je još uvijek u strogom lockdown-u, a Česi su jako fleksibilni gosti. Veliki broj Čeha prošle godine nije otišlo na odmor, njihova industrija nije osobito pogođena svjetskom epidemijom, većina ih je zadržala svoj posao, rade i stoje u kućama tako da su uštedjeli dodatnih novaca, priča nam Lenka. Željni su mora i čim im se omogući dolazak i predstavi Hrvatska kao sigurna zemlja putem službenih kampanja, oni će doći. Prošle je godine zabilježen priličan broj gostiju iz Češke, no ne na jugu Hrvatske jer je za auto-goste jug predaleko. Lenka ističe kako ove godine ima priličan broj upita auto-gostiju iz Češke što je izrazito veseli.

FOTO: Lenka Laus

25. travanj 2024 18:31