StoryEditorOCM
KorčulaTREĆI ROĐENDAN MEĐUNARODNE KNJIŽARE KUTAK KNJIGA

Francuska veleposlanica Corinne Meunier i književnik Renato Baretić u Korčuli

Piše Dora Mikelić
1. kolovoza 2017. - 16:28

Korčulu su posjetili Corinne Meunier, francuska veleposlanica te Renato Baretić, poznati hrvatski književnik i novinar, kako bi zajedno s Korčulanima proslavili treći rođendan međunarodne knjižare Kutak Knjiga.

Ako se pitate što je zajedničko francuskoj veleposlanici i jednom od najčitanijih i najnagrađivanijih hrvatskih književnika, odgovor je vrlo jednostavan – međunarodna knjižara Kutak Knjiga koja je krajem prošlog tjedna proslavila tri godine aktivnog rada.

Sve je počelo 1983. godine kad je predsjednik francuske udruge za školske jezike za strance i sindikalac Joseph le Corre sa svojom tadašnjom prijateljicom, danas suprugom Estelle putovao brodom Slavija I iz Rijeke do Korčule. Joseph tvrdi kako nikad ništa ljepše nije vidio u životu, a proputovao je pola svijeta, očaralo ga je morsko putovanje između jadranskih otoka. Na kraju puta je u daljini ugledao srednjovjekovni stari grad Korčulu i nepovratno se zaljubio. „Ovdje ću se zauvijek vraćati“ – rekao je i vraćao se svako ljeto više od 30 godina dok jednog dana nije odlučio grad svijetla zamijeniti gradom kamena – zauvijek.
Već više od tri godine godine Joseph živi i radi u Korčuli. Svoju veliku ljubav prema knjigama i stranim jezicima pretvorio je u mali, romantični i pomalo zaboravljeni biznis u samom centru Korčule - u knjižaru. Knjižara Kutak Knjiga je šareni dućan na dva kata pun knjiga i pozitivne energije. U njoj se mogu naći napoznatiji hrvatski i svjetski autori na čak 12 različitih jezika od kojih se najviše prodaju na francuskom, hrvatskom, engleskom, poljskom, českom i, ne bi ste vjerovali, na kineskom jeziku. Budući da knjižara uspješno posluje već tri godine i to ne samo ljeti, već tijekom cijele godine, Joseph je sa svojim kolegicama Dorom i Fani odlučio organizirati prigodni program proslave rođendana.

U četvrtak popodne u wine, caffe & smoothie baru Servantes svoje dvije knjige, Osmi povjerenik i Hotel Grand, predstavio je jedan od najpoznatijih hrvatskih književnika Renato Baretić. Nakon priče o nastajanju knjiga i općenito o stvaralačkom opusu autora, nekolicina okupljenih ljubitelja Baretićeve pisane riječi kupilo je romane Osmi povjerenik i Hotel Grand uz prigodni razgovor i posvetu poznatog pisca. Sutradan ujutro, na romantičnom štekatu caffe bara Academia, u okupio se veći broj francuskih građana u Korčuli, francuskih turista, korčulanskih frankofona i prijatelja Kutka Knjiga kako bi upoznali i porazgovarali s Renatom Baretićem te veleposlanicom Francuske u Hrvatskoj Corinne Meunier kao i s njenim suprugom Philipeom Meunier. Istog dana, u večernjim satima, u svečanim prostorijama Gradske vijećnice, veleposlanicu, njenog supruga, djelatnike knjižare te ostale okupljene uzvanike, simpatizere i prijatelje ugostio je gradonačelnik Korčule Andrija Fabris. Nakon kratkih obraćanja vlasnika knjižare Jospeha Le Correa, osnivačice Međunarodnog kluba stranaca u Korčuli Ruth Gajić, gradonačelnika Andrije Fabrisa kao i veleposlanice Corinne Meunier, gradonačelnik je prigodnim poklonima zahvalio veleposlanici na dolasku, čestitao knjižari rođendan uz pozitivne želje u narednim godinama rada te počastio sve okupljene prigodnim domjenkom u atriju Gradske vijećnice.

„Nadamo se kako će knjižara uspješno raditi još najmanje tri godine“ – rekao nam je Joseph na vrlo dobrom hrvatskom jeziku kojeg teško, ali uspješno uči i govori. Iako se knjige najbolje prodaju tijekom ljetnih mjeseci, vrata „Kutak knjige“ otvorena su tijekom cijele godine. Nema smisla raditi samo nekoliko mjeseci ljeti, tvrdi Joseph, bitno je i osigurati nova radna mjesta. Joseph se za sad nema namjeru vraćati u Francusku, svoju ljubav prema našoj zemlji prenio je i na svoga sina koji studira povijest u Zagrebu. Nada se kako će mu se supruga pridružiti nakon mirovine, a do tad će uživati u čaši crnoga vina uz pogled na more.

 

19. travanj 2024 07:21