StoryEditor
KorčulaPRVA PROSLAVA NA NOVOJ PIJACI TE FEŠTA KOJA JE OKUPILA CIJELI OTOK

FOTOGALERIJA Spektakularna proslava blagdana Gospe od sniga i Oluje u Pupnatu

Piše Dora Lozica FOTO: Mile Perdija
6. kolovoza 2019. - 22:06
Jučer su povodom blagdana Gospe od sniga te Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Pupnaćani još jedanput bili domaćini cijelom otoku koji je nahrupio u malo selo na tradicionalnu deliciju, pečenog vola, ali i na bogati kulturni i zabavni program na novouređenoj pijaci.

Rijetke su središnje proslave Grada Korčule koje se ne organiziraju baš u gradu Korčuli, a jedna od naposjećenijih je proslava Oluje u Pupnatu, malom selu u unutrašnjosti otoka. Pupnat naime već dugi niz stoljeća 5. kolovoza slavi blagdan Gospe od sniga čije ime nosi i njihova župa. Legenda kaže da je u 13. stoljeću na brojnim mjestima diljem Mediterana, pa tako i u Pupnatu, pao snijeg pa su vjernici u tim mjestima izgradili crkve posvjećene Gospi snježnoj. Puno stoljeća nakon, tradicionalni pupnatski blagdan spojio se s datumom najznačajnijeg događaja moderne hrvatske povijesti, vojnom akcijom Olujom, pa je Pupnatu predana odgovornost pripreme proslave.

A Pupnaćani svake godine taj zadatak shvate i više nego ozbiljno uključujući u zahtjevnu organizaciju cijelo mjesto. Proslava započinje odmah ujutro, svečanom procesijom kroz Pupnat prilikom koje mlade djevojke u bijelim haljinama nose kip Gospe od sniga. Nakon procesije slijedi sveta misa koju je ove godine predvodio don Pero Pranjić u društvu svećenika svih otočnih župa kao i gostiju, don Gabrijela iz Đakovačke biskupije te patera Igora Konventualca, ispovjednika u Vatikanu. Za orguljama misu je uveličao i Nikša Radovanović, tenor HNK u Zagrebu.

Nakon mise, okupljeni imaju priliku pojesti prve porcije tražene i rijetke delicije karakteristične za pupnatsku proslavu, pečenog vola. Nekad se u prošlosti, u vrijeme gladi i neimaštine, na najveće blagdane u brojnim otočnim mjestima sjekla volu glava. Nakon plesnog rituala odsijecanja glave, vol bi se podijelio mještanima i to je, za većinu stanovnika,  bio jedan od rijetkih obilnih obroka tijekom ciijele godine. Običaj odsijecanja glave volu danas je zabranjen, ali pečeni vol je ostao.

„Vol se počinje peć na ražnju oko sedam sati ujutro, a prve su porcije gotove oko jedan sat popodne. Ljudi su oduševljeni tom neobičnom delicijom, neki uzimaju i po kilo, dva i nose doma. Ove smo godine ispekli jednoga vola od 350 kila, a do popodne smo prodali sve porcije. Potražnja za pečenim volom je sve veća i morat ćemo razmisliti da u narednim godinama ispečemo dva“, otkriva nam Petar Šain, predjednik Viteške udruge Kumpanjija Pupnat.

Popodne u 19,00 sati svečani se program nastavlja. Ovaj je dan najbitniji i za članove Viteškog udruženja Kumpanjija Pupnat. Kao i većina drugih otočnih naselja, i Pupnat ima svoju inačicu glasovitog lančanog plesa od boja kumpanije koji opisuje nekadašnje otočne vojske, a 5. kolovoza je dan kad oblače svoje najsjanije odore i izvode najpreciznije plesne korake. Kumpanjija mimohodom prvo dolazi kod „tankoga suca“, zatim kod „debelog suca“, onda kod kralja te na kraju kod svećenika u crkvu na blagoslov. 

Nakon blagoslova uslijedio je kulturni program s nastupima plesa od boja i starih bala u izvedbi VU Kumpanjija Pupnat, nastupio je i tenor Nikša Radovanović, djeca iz pupnatskog vrtića i područne škole, klapa Koštil te KUD Moreška iz Korčule izvedbom moreške. Publiku su oduševili i ovogodišnji gosti, Volkstanzgruppe Frommern iz Njemačke čiji su članovi kumpanjolima iz Pupnata uručili pozivnicu za sudjelovanje na velikom festivalu mačevalačkih plesova u Njemačkoj 2021. godine. Nakon kulturnog programa, okupljeni su se zabavljaji do ranih jutarnjih sati uz nastupe Gorana Karana i Lidije Bačić.

Kulturni program tradicionalno se izvodio na pupnatskoj pijaci koja je ove godine dobila novo ruho. Na novoj su pijaci okupljene pozdravili saborski zastupnik i izaslanik predjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zajedno sa zamjenikom Joškom Cebalom, predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović, europarlamentarka Ruža Tomašić, gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris sa zamjenikom Ivanom Šale te načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić. Uređenje pupnatske pijace još nije u potpunosti gotovo, a završni radovi obavit će se nakon kolovoške fešte. Ukupna vrijednost projekta iznosi 840 tisuća kuna, a sufinacirat će ga Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 53 posto preko Programa razvoja otoka 2019. dok će ostatak sredstava osigurati Grad Korčula i županija Dubrovačko-neretvanska. Pijaca je dobila nove kamene ploče, dobit će i obloženi tribinu sa sjeverne i istočne strane kao i urbanu opremu poput koševa za smeće i slično.

Dora Lozica 
 
 

Izdvojeno