StoryEditorOCM
KorčulaPOVIJESNA MOREŠKA

FOTOGALERIJA / PRVI PUT U POVIJESTI Morešku batili očevi i sinovi

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
23. studenog 2019. - 12:47
Članovi Hrvatskog glazbenog društva Sv. Cecilija ove su godine smislili jedinstveni i nezaboravan način kako obilježiti spomendan svetice po kojoj nose ime i Dan društva. Sinoć su, u punoj kino dvorani Centra za kulturu u Korčuli, po prvi put u povijesti, viteški ples morešku odigrali očevi koji su prije tridesetak godina obnovili društvo te njihovi sinovi, koji su danas zamijenili mjesta svojih očeva.

Moreška je bila zaista za pamćenje, mladi nisu štedili starije, frcale su iskre, letjele su kape, faculeti i pojasevi, a emocije su se gotovo mogle opipati. Posebno spektakularan je bio zadnji kolap u kojem su sudjelovali svi moreškanti, i stariji i mlađi i zamjene. Kako doznajemo od Velebita Veršića, predsjednika HGD-a Sv. Cecilija, pripreme za jedinstvenu morešku započele su prije mjesec dana.

-Puno moreškanata koji su igrali morešku prije tridesetak godina danas nisu u top formi, malo su narasli, roba im je tisna, ali dolazili su na probe, kupili su čak trenerke ko pravi sportaši. Potrošilo se dosta andola, magnezija, raznih tableta, žene su ih doma masirale, atmosfera je ko da se pripremaju za Svjetsko prvenstvo. Nije Svjetsko prvenstvo, ali je milenijska moreška! Ko bude večeras bala, sudjelovat će u povijesnoj večeri koje do sad u Korčuli nije bilo“, otkriva nam Velebit.

A milenijsku morešku odigrao je Tonči Baždarić, kojeg je u ulozi bijelog kralja zamijenio sin Branimir kao i Teo Divić, kojeg je u ulozi crnog kralja zamijenio sin Bartul. Također su batili Darko Tarle sa sinom Rokom, Tonči Peručić i Beris Peručić, Dragan Rakočević i Filip Rakočević, Nikša Fabris nažalost bez sina Vinka koji je student i nije mogao prisustvovati, gradonačelnik Andrija Fabris i Franko Fabris, Davor Fabris i Gregor Fabris, Vedran Foretić i Nikola Foretić, Mario Foretić i Todor Foretić, Duško Ojdanić i Ratko Ojdanić, Vicko Ivančević i Roko Ivančević. U ulozi bule Rafaela Petric proslavila je 20 godina od premijerne uloge.

Večer za pamćenje uveličala je mješovita klapa Sv. Cecilija, ali i gosti iz Crne gore koji su u čast društva osmislili dvodnevni program. Riječ je o Zajednici Hrvata i prijatelja iz Crne Gore, Zajednica je osnovana 2015. godine s ciljem, kako ističe dopredsjednik Dinko Šimurina, povezivanja Hrvata iz Crne Gore i Hrvata iz Republike Hrvatske u nadi spajanja pokidanih mostova.

-Susret se dogodio na moju inicijativu, pozvala sam HGD-o Sv. Cecilija i dogovorili smo program. Sinoć je Korčulanima predstavljena izložba dvoje umjetnika, Mirka Dragojevića i Vesne Oborin, a večeras pozivamo svih u 19,00 sati u prostorije HGD-a Sv. Cecilija na pjesničku večer. Gostovanje se odvija u sklopu projekta „Stihom i bojom u korčulanski kamen i val“ pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske“, objasnila je Anita Šimurina, izvođač projekta u Zajednici koja je najavila uzvratni poziv u Crnu Goru za članove društva i prijatelje.
25. travanj 2024 08:35