StoryEditorOCM
KorčulaBERNARDIĆ I GRMOJA PRIDRUŽILI SU SE SMOKVIŠKOM SLAVLJU

FOTO Smokvičani proslavili Dan Općine i blagdan Gospe Kandalore

Piše Dora Lozica Foto: Ivana Radovanović
4. veljače 2019. - 23:06

Unatoš kiši i lošem vremenu, Smokvičani su prošlog vikenda raznim svečanostima i prigodnim programima proslavili Dan Općine Smokvica i blagdan Gospe Kandalore.

Svečanosti su započele 27. siječnja tradicionalnim primanjem mladih kumpanjola i ustoličenjem novoizabranog kapetana Tonka Pecotića. U petak su Đani Stipaničevi i klapa Cambi bili zaduženi za zabavni dio proslave, a na koncertu u sportskoj dvorani okupilo se mnogo posjetitelja s cijelog otoka. U subotu, 2. veljače, središnjem danu proslave, svečanost je započela polaganjem vijenaca ispred glavnog križa na groblju Sv. Ciprijana u Smokvici, a potom je uslijedio promenadni koncert Narodne glazbe u centru mjesta.

Nešto kasnije, održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća i dodjela javnih priznanja Općine Smokvica u sportskoj dvorani. Uz načelnika Smokvice Kuzmu Tomašića, Svečanoj sjednici prisustvovali su i saborski zastupnik i čelnik SDP-a Davor Bernardić, saborski zastupnik Nikola Grmoja, Milivoj Bratinčević iz Uprave za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ivo Klaić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i more DNŽ-e, Ivan Šale, zamjenik gradonačelnika Korčule, Marin Gregorović, zamjenik gradonačelnika Cresa, Katarina Gugić, načelnica Općine Vela Luka, Ante Šeparović, načelnik Općine Blato sa zamjenikom Pericom Bačićem i predsjednicom Općinskog vijeća Marijom Bačić, Igor Kršinić, načelnik Općine Lumbarda, Danimir Kolman, načelnik Općine Rasinja te županijski vijećnici Pero Jerković i Davor Penić.


Odlukom Općinskog vijeća na Svečanoj sjednici dodjeljena je Godišnja nagrada Športskom društvu Smokvice, odnosno Nogometnom klubu Jadran koji ove godine slavi 90 godina postojanja. Dodjeljena je je i Zahvalnica gospodinu Sashi Lusicu, podrijetlom Smokvičaninu koji je ambulanti u Smokvici poklonio vrijedan medicinski aparat EKG, a pokrovitelj je i Lige protiv raka Korčula- Pelješac-Lastovo-Mljet.

Nakon Svečane sjednice uslijedila je koncelebrirana sveta Misa, a tradicionalna procesija s kipom Gospe Kandalore nažalost je odgođena zbog kiše. Smokvičani su potom uživali u nastupu Društva izvornog folklora „Zavičaj“ iz Velikog Poganca, Općina Rasinje iz Koprivničko-križevačke županije te Godišnjem nastupu Viteške udruge „Kumpanjija“ iz Smokvice.
 
Svim Smokviškama i Smokvičanima čestitamo Dan Općine te sretan blagdan Gospe Kandalore.
 

19. travanj 2024 10:42