StoryEditorOCM
KorčulaKORČULANI SVJETSKI DAN TURIZMA OBILJEŽILI ŠAMPIONSKOM NAGRADOM

Fabris: Ovo je poticaj da se potrudimo još više, moramo biti spremni na ono što nam donosi izgradnja Pelješkog mosta

Piše Tekst i foto: Dora Mikelić
28. rujna 2018. - 10:36
Korčula je danas na poseban način obilježila Svjetski dan turizma. U Gradskoj je vijećnici, na svečanoj dodjeli, gradonačelniku i predsjedniku Turističke zajednice Andriji Fabrisu uručena nagrada šampiona turizma za 2018. godinu koju dodjeljuje jedna od vodećih hrvatskih dnevenih novina Večenji list.

Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovali su politički dužnosti, gosti, svi dobitnici Večernjakovih nagrada za 2018. godinu te ostali uzvanici, u prvom redu ministar državne imovine Goran Marić, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, predstavnica Turističke zajednice Dubrovačko neretvanske župnije Stela Đurović, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris u društvu gotovo svih otočnih načelnika, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić, predsjednica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, direktor Turističke zajednice Osijeka Saša Uranjek, predstavnici nagrađenih restorana te brojni okupljeni i novinari.

Nagrade, koje Večernji dodjeljuje još od 1975. godine, pripale su Osijeku za kontinelanog šampiona, Korčuli kao turističkom šampionu 2018 godine u konkurenciji od čak 23 destinacije dok su Večernjakove zvjezdice za najbolje restorane pripale zadarskom restoranu Pjat i motovunskom restoranu Pod voltom. Posebna priznanja i slike Sanje i Hrvoja Kapeline uručene su dugogdišnjim vjernim turistima koji već desetljećima ljetuju na Korčuli.

„Ovo je nagrada koju dodjeljuju korisnici usluga, oni koji vide i dobre i loše strane ponude, a kad od njih dobiješ 95 bodova od mogućih sto, ne mogu se nego osjećati odlično i ponosno. Naša je koncentracija uvijek bila kvaliteta, a ne kvantiteta, ma koliko brojke danas bile bitne. Prostora za poboljšanje ima, najveći izazov bit će nam unapređenje infrastrukture i izbacivanje prometa i parkinga iz centra grada. Moramo se pripremiti za dolazak velikog broja gostiju, odnosno onoga što nam donosi izgradnja Pelješkog mosta za tri godine“. – najavio je gradonačelnik Fabris.

Osim titule turističkog šampiona, Korčula se ove godine može pohvaliti i još jednom uspješnom sezonom koja još uvijek traje.
„Za prvih 9 mjeseci, na području Grada Korčule, bilježimo povećanje ukupnog broja noćenja od 4 posto te povećanje dolazaka od 11 posto. To je više od prosjeka naše županije koja bilježi povećanje noćenja od 2 posto, a dolazaka od 6 posto. Jako smo zadovoljni turističkom sezonom, ako je usporedimo s prošlogodišnjom koja je bila rekordna možemo zaključiti kako vrlo dobro odrađujemo posao. Naravno, nije sve u brojkama, ali Korčula se vrlo često spominje u brojnim domaćim i stranim medijima kao jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu“. – zaključuje Hana Turudić, direktorica Turističke zajednice Korčula.
01. listopad 2023 07:02