StoryEditorOCM
KorčulaDAN EUROPE U KORČULI

Europe Direct centar Korčula, obilježio 9. svibnja, Dan Europe za otočne osnovnoškolce i srednjoškolce

Piše Dora Lozica
10. svibnja 2023. - 12:07
Europe Direct centra Korčula, obilježen je 9. svibnja, Dan Europe. U programu obilježavanja sudjelovali osnovnoškolci i srednjoškolci s otoka.

 

Prvi put u Gradu Korčuli, u organizaciji Europe Direct centra Korčula, obilježen je 9. svibnja, Dan Europe. U programu obilježavanja sudjelovali osnovnoškolci i srednjoškolci s otoka.

Početkom studenog prošle godine otvoren je Europe Direct centar Korčula, jedanaesti u Hrvatskoj, prvi na nekom hrvatskom otoku te drugi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja se jedina može pohvaliti s dva takva centra. Projekt je to kojeg provodi Lokalna akcijska grupa LAG 5, a nakon brojnih aktivnosti, predavanja, radionica i gostovanja proteklih mjeseci, jučer su službenim programom po prvi put u Korčuli obilježili Dan Europe.

Kako doznajemo od voditeljice korčulanskog Europe Direct centra Katarine Slejko, primarna ideja zbog koje je centar osnovan je rad s djecom i mladima starijim od 12 godina pa je i program obilježavanja bio usmjeren njihovoj edukaciji o povijesti, institucijama, prednostima i mogućnostima koje Europska unija pruža.

U osnovnoj školi Petar Kanavelić iz Korčule, u suradnji s Erasmus + timom, ravnateljem Velebitom Veršićem i nastavnicom Majom Farac, voditeljica Katarina Slejko okupljenim je šestašima i sedmašima održala kratko predavanje. Odaziv je bio odličan, kaže voditeljica, a angažman učenika još bolji.

„Osnovnoškolci su izazovna publika, dala sam sve od sebe da im ne bude dosadno, prezentacija obiluje informacijama, a podijelili smo i promo materijale prikladne njihovom uzrastu. Moram priznati da su me pratili i slušali, proletjelo nam je 45 minuta. Hvala ravnatelju Veršiću i nastavnici Farac na gostoprimstvu, učenici su bili hrabri, glasni i odvažni, to mi se sviđa, mislim da je to pohvalno“, istaknula je.

Nakon osnovnoškolaca, voditeljicu su u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali iz Korčule dočekali gimnazijalci i to s druge strane otoka, iz Srednje škole Blato.

I njima je održano predavanje o Europskoj uniji prilagođeno njihovom uzrastu te organizirano u suradnji s nastavnicom Majom Milostić i ravnateljicom knjižnice Milojkom Skokandić. Radi se o budućim studentima koji će koristiti, ili su već koristili programe Erasmus + programa, ali i o budućim mladim Europljanima koji će se uključiti na izbore i europsku burzu rada.

„Slušali su me zaista pažljivo, imali su puno pitanja. Neki su od njih već putovali u Dansku, Španjolsku i druge zemlje u sklopu Erasmus plus programa, a kako su većinom punoljetni, najavila sam im i izbore za Europski parlament koji će se održati 2024. godine kako bih ih potaknula da koriste svoje glasačko pravo. Srednjoškolci već imaju pozitivna iskustva s Europskom unijom, danas su dobili širu sliku, a dogovorili smo i daljnju suradnju, nadam se uskoro posjetiti njihovu školu u Blatu“, najavila je oduševljeno voditeljica Slejko.

Naime, 9. svibnja 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja Europske unije. Iako će Hrvatska 1. srpnja 2023. proslaviti 10 godina od ulaska u EU, a nedavno smo postali i članica Schengena, Slejko ističe kako još uvijek nemamo sve dostupne informacije o programima i mogućnostima za mlade, ali i odrasle sugrađane pa će rad korčulanskog centra značajno doprinijeti educiranju o funkcioniranju EU, koji su joj prioriteti i kako na najbolji način iskoristiti sve mogućnosti koje nudi kako bi svim građanima osigurala bolje životne uvjete, kako poslovne, tako i privatne.

„Naši su mladi već čuli za EU projekte, znaju da je neki njihov susjed dobio bespovratna sredstva za, recimo, svoj OPG, znaju da je njihova JLS dobila bespovratna sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta ili sustava odvodnje. Najviše ih zanima Erasmus plus program, a naš je trajni cilj ispitivati interese srednjoškolaca, definirati njihove potrebe, doznati što im je zanimljivo i što bi htjeli naučiti“, ističe Slejko.

U tom će smjeru organizirati i buduće aktivnosti Europe Direct centra u Korčuli. U planu su radionice s udrugama za izradu motivacijskih pisama i životopisa, edukacija za mlade kako se što bolje predstaviti na razgovoru za posao, kako ih što bolje pripremiti da budu konkurentniji na tržištu rada te kako uopće koristiti europsku burzu rada. Prošla je godina u kontekstu Europske unije bila definirana kao godina mladih, a 2023. kao godina vještina što je nastavak iste priče.

„U bazenu njihovih vještina i interesa ima dosta mjesta za napredak, kroz kvalitetne programe možemo puno toga unaprijediti. Statistika nam govori o još uvijek visokom postotku nezaposlenosti, no i dalje se puno sredstava i truda koristi kako bi se mladi potaknuli da budu što konkurentniji na tržištu rada. Prošla je godina bila posvećena njima, a ova je godina još jedna stepenica više“, napominje Slejko.

Svibanj će u korčulanskom Europe Direct centru biti u znaku zelene, energetske tranzicije na otocima koja će se prezentirati putem javnog sektora, ali i uz angažman građana i obrazovnih institucija. Planiraju i jednodnevnu konferenciju na tu temu s puno dijaloga i kompetentnim gostima. Konferenciju će financirati i posjetiti, nada se voditeljica, i Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, a proučavat će se i teritorijalna strategija otočnog razvoja.

 

23. travanj 2024 22:09