StoryEditorOCM
KorčulaĆAKULA I ELEKTROGLAZBA |

‘ELEKTROCHAT‘ DVOJAC KATE & BOŽO Red ćakule, red elektronske glazbe. Upoznajte korčulanske autore popularne emisije na lokalnom Radiju Korčuli

Piše Dora Lozica
14. veljače 2021. - 09:01
Na lokalnom Radiju Korčuli „Elektrochat“ je sve popularnija emisija koju uređuje i vodi duo Kate i BožoMarko Sitar

Red ćakule, red elektronske glazbe, već je poznati moto popularne emisije na lokalnom Radiju Korčuli „Elektrochat“ iza koje stoji korčulanski duo Kate i Božo, autori, urednici i voditelji emisije.

Svjetska pandemija utrnula je mnoge industrije, pogotovo onu glazbenu, barem što se nastupa tiče, ali je uzrokovala i višak slobodnog vremena kojeg su mnogi iskoristili za realizaciju novih ideja i planova poput Katarine Slejko, voditeljice Lokalne akcijske grupe LAG5 i Božidara Strihića, biciklističkog vodiča za jednu američku tvrtku. Osim što su Korčulani i prijatelji, veže ih i dugogodišnja ljubav prema elektroničkoj glazbi koju su putem radijskog etera odlučili podijeliti i s brojnim slušateljima.

„Volontiram već osam godina na radiju na poznatoj emisiji K'o žena pa sam prije dvije godine došla na ideju pokrenuti novi projekt. Pratim emisije posvećene elektroničkoj glazbi, promislila sam kako jedna takva emisija nedostaje lokalnom radiju. Ideju sam predložila Božu“, prisjetila se Kate.

image
Marko Sitar

Božo je prijedlog oduševljeno prihvatio što i ne čudi budući da nastupa kao DJ gotovo 15 godina, jedan je od osnivača „POZOR! INKOBROD-a“, a ljubav prema klupskoj glazbi započela je još davnih '90-ih.

„Sjećam se te '98. godine, svi smo slušali grunge, a ja sam od starijih sestrinih prijatelja dobio Krudera & Dorfmeistera i Thievery Corporation, dogodila se instant ljubav i strast. Sjećam se kako smo prijatelj Zoran Bojanić i ja počeli skidati i stvarati muziku, nakon toga uslijedile su i neke svirke“, priča nam Božo o svojim počecima.

Elektrochat je direktni produkt undergorund supkulture Korčulanske Udruge Mladih KUM gdje je osnovan festival elektroničke glazbe POZOR! INKOBROD koji, uz kraće prekide, traje gotovo 15 godina.

Koncept emisije je naoko jednostavan, no ipak revolucionaran kad su u pitanju slične emisije u kojima nema puno razgovora. Svakog drugog četvrtka, točno u 16 sati, Kate i Božo ugoste po jednog DJ-a ili producenta, nakon ćakule puštaju set glazbe odsviran upravo za emisiju. Za ćakulu, odnosno za novinarski dio, zadužena je Kate.

image
Na lokalnom Radiju Korčuli „Elektrochat“ je sve popularnija emisija koju uređuje i vodi duo Kate i Božo
Marko Sitar

„Rekacije DJ-eva su pozitivne, pandemija im je ostavila dovoljno vremena da stvaraju glabzu i pričaju o njoj, neki su bili iznenađeni pozivom. Ideja je bila da DJ-eve predstavimo u drugom svjetlu, da ih upoznamo osobno, da im damo, osim glazbe, još jednu dodatnu dimneziju kroz koju ih možemo doživjeti“, objasnila je Kate.

Do sada su u emisiji gostovali brojni renomirani DJ-evi, producenti, ali i bendovi iz cijele regije poput Valentina Boškovića, Kristijana Molnara, Felvera, Petar Dundov, Labura, Fikcio Monger, Burić, Chorbika, Komlinović, ASC i mnogi drugi, među njima i Metkovčanin Vedran Crnčević aka VedriTunes koji je za emisiju rekao.

„Elektrochat je jedina radijska emisija u našoj županiji koja njeguje i istražuje klupsku, elektronsku glazbu. Sjajni gosti iz cijele regije, jednako kao i urednici i ekipa u studiju, samo naprijed!“, poručuje VedriTunes.

Za glazbeni dio emisije zadužen je Božo koji u svijetu klupske scene ima brojne kontakte i dugogodišnja poznanstva. Pitali smo ga koji žanr ima prednost u emsiji, odgovor je bio jasan – svi žanrovi.

image
Marko Sitar

„Na hrvatskoj klupskoj sceni koja je mala ima previše podjela, previše klanova, scena se dijeli na žanrove. Smatram to nepotrebnim i promašenim, nećemo svirati skupa jer ti sviraš techno, a ja garage. Baš zato, ideja ove emisije je da uvrstimo sve žanrove, DJ-eve, producente, pa i bendove s krakterističnim zvukom, hard techno, obični house, funk ili chill out, ne diksriminiramo na račun žanra“, objasnio je Božo.

Iza elektro-dvojca je točno 20 uspješno odrađenih emisija, a pred njima nove 24 planirane za ovu godinu kao i, nadamo se, brojni eventi s kojim Elektrochat izlazi iz studija. Ako vas zanima više potražite ih četvrtkom na 107,5 MHz ili putem kanala Mixcloud.

25. travanj 2024 09:51