StoryEditorOCM
Korčulaza buduće knjigoljupce

Dječji festival knjige u Korčuli drugačiji je od drugih

Piše Dora Lozica
9. lipnja 2022. - 16:20

Od brojnih projekata i aktvnosti kojima se mogu pohvaliti djelatnice Gradske knjižnice Ivan Vidali, Korčulanski festival književnosti namijenjen djeci sigurno je jedan od najzanimljivijih i najvrijednijih. Za razliku od drugih književnih festivala koji pozivaju posjetitelje na manifestacije i događanja, ovaj korčulanski izlazi s knjigom na teren, ulazi u dječje razrede, dvorišta, kino sale i parkove pokušajavući ih naučiti koliko je knjiga važna te stvoriti od malih glava buduće knjigoljupce.

Tri dana trajalo je ovogodišnje drugo izdanje Korčulanskog festivala književnosti koji je posjetio sva naselja Grada Korčule i susjednu Lumbardu u organizaciji Gradske knjižnice Ivan Vidali i udruge Kreativna mreža, s ciljem razvoja kulture čitanja i umjetničkog stvaralaštva kod djece. U sklopu festivala odražno je ukupno šest gostovanja poznatih hrvatskih, dječjih književnica, ilustratorica i multimedijskih umjetnica, zabilježeno je više od 200 posjetitelja te još puno više dječjih osmijeha i radoznalih pitanja.

Festival je otvoren u Žrnovu gdje je gostovala spisateljica Danijela Pavlek i pokazala djeci kako nastaju lutke inspirirane stihovima iz njene autorske zbirke "Gdje stanuju srca". Kao i sve radionice u sklopu festivala i ova prvog dana bila je interaktivna, djeca su sa zanimanjem uživala u poeziji, a uz pomoć lutki dobili su priliku demonstrirati i svoj dramski talent. Također prvog dana, spisateljica Pavlek gostovala je i u Čari gdje je užvala s učenicima nižih razreda njihove Područne škole.

Festival je drugi dan gostovao u Pupnatu. Učenici i učiteljice OŠ Ante Curać Pinjac ugostili su književnicu Anu Đokić u Područnoj školi u Pupnatu gdje im je književnica predstavila svoju slikovnicu "Kibibi i kaktusss", priču o maloj simpatičnoj majmunici Kibibi i njenim pustolovinama. Učenici su imali priliku saznati više o životu pisca te načinu na koji se stvaraju i ilustriraju priče. Na kraju radionice, svoje su dojmove izrazili oslikavajući zid na školskoj zgradi. Učenici su uživali u čitanju, a knjiženica je zaključila da će se možda među njima naći i poneki pisac.

Festivalska događanja nastavila su se u Područnoj školi u Lumbardi družeći se s učenicima 3. i 4. razreda. Književnica Ana Đokić predstavila je svoju putopisnu slikovnicu "Djeca Indije" i uz pomoć glavnog lika, male Aruši, otkrila djeci zanimljivosti te daleke zemlje i različite kulture. Poručila je djeci kako je važno poštivati druge kulture, ali isto tako i cijeniti vlastitu. Nakon svakog putovanja, najljepše je kad se vratiš kući, zaključili su mali učenici.

Posljednjeg dana Korčulanskog festivala književnosti proveli su u društvu učenika Područne škole u Račišću gdje je gostovala književnica i ilustratorica Ana Kadoić. Naučili su kako nastaje slikovnica i koji je posao ilustratora. Učenici su pokazali veliki interes i ovaj susret je protekao u vrlo zanimljivoj diskusiji. Na kraju su pogledali film "Kako nastaje slikovnica". Još su jednom uspjeli učenike potaknuti na umjetničko stvaralaštvo i ohrabriti ih da se okušaju kao ilustratori.

Drugim izdanjem festivala zadovoljna je i ravnateljica Gradske knjižnice Ivan Vidali Milojka Skokandić. Dugi niz godina u knjižnici potaknuo je da osmisli program koji neće pasivno čekati posjetitelje, već će aktivno ulaziti u živote djece učeći ih kako je knjiga važna, ali na zabavan i dinamičan način kojima će potaknuti njhove interese i talente. Program su započeli 2021. godine koju je ministarstvo prograsilo godinom čitanja, a presudno je bilo gostvanje književnice Ane Đokić u Korčuli, ističe ravnateljica, koja se oduševila otočna djeca pa je predložila suradnju s udrugom Kretivna mreža koja okuplja umjetnike raznih interesa, ali s ciljem promoviranja knjige i čitanja.

„Najvći nam je motiv realizirati uključive programe za čitavu zajednicu, želimo obuhvatiti i manja mjesta na otoku, djeca iz manjih mjesta nemaju često prilike sudjelovati u ovakvim programima. Osim toga, odlučili smo se na drugačiju filozofiju, ne očakujemo posjetitelje da dolaze nama, već mi uzimamo knjigu i idemo k njima, promoviramo čitanje u njihovim naseljima na interaktivne, interdisciplinarne načine, kroz kreativne radionice uz maksimalni angažman djece. Nadam se da ćemo ih na taj način potaknuti da se druže s knjigom, da steknu naviku čitanja te da ćemo osigurati i buduće korisnike“, zadovoljno je istaknula ravnateljica Skokandić.

Ovogodišnji festival podržao je Grad Korčula, županija Dubrovačko-neretvanska i Društvo hrvatskih književnika, a ravnateljica je pohvalila i izvrsnu suradnju s osnovnim školama. Ističe kako se već radi i na trećem izdanju festivala, kako doznajemo, program će se u narednim godinama širiti, u planu je uključiti i otoke Mljet i Lastovo koji su prometno izolirani, a festivalom obuhvaćena djeca od 6 do 10 godina dobit će i pojačanje budući da će se sadržaji proširiti i na knjigoljupce od 10 do 15 godina.

18. travanj 2024 05:54