StoryEditorOCM
KorčulaSVEČANO PROSLAVLJEN BOŽIĆ NA KORČULI

Božić je otajstvena stvarnost

Piše Nikola Perić
25. prosinca 2018. - 14:28
Božić je u svim župama korčulanskog dekanata dočekan i obilježen tiho i svečano, poručuje korčulanski dekan i župnik u Blatu don Željko Kovačević,koji je povodom Kristova rođenja poželio svim ljudima dobre volje sretan i blagoslovljen Božić. Iza nas je vrijeme priprave, od početka došašća,u kojemu su se uz slavlje Božića održavali brojni običaji,razne priredbe uz božićne pjesme i darivanja, a sada uz misu polnoćku,neka nam Isusovo porođenje bude u želji da nam novo rođeno dijete otvori i zagrije naše ljudsko srce. Otvorimo se Njegovoj riječi kako bi u ovome svijetu mogli svjedočiti ljubav jedni prema drugima, spajajući na taj način zemlju s nebom, a naše dvije ruke neka budu usmjerene prema bratu čovjeku i prema Bogu, rekao je u propovijedi korčulanski dekan.

Zanimljivo je spomenuti da su dva svećenika voditelji pet župa na Korčuli, dok su i dvojica braća. Smokvicu i Čaru vodi župnik don Mihael Čavlek, a Pupnat, Žrnovo i Račišće don Miroslav Karatović,te njegov brat Mario župu u Veloj Luci.Tako je raniju misu polnoćku u Čari don Mihael Čavlek vodio u 22 sata, te u ponoć nastavio u Smokvici. Isto tako je Don Miroslav Karatović vodio polnoćku u Žrnovu, dok ga je u ostale dvije župe Gospe od sniga u 21 sat u Pupnatu,te u ponoć u župi Svetog Nikole u Račišću mijenjao svećenik Dubrovačke biskupije na studiju kanonskog prava u Rimu don David Marjanović.

U župnoj crkvi Sv.Roka u Lumbardi je župnik don Vlado Markić istaknuo da je Božić otajstvena stvarnost koju svake godine treba uvijek iznova slaviti, da bismo po tom slavlju postali dionicima samog otajstva, obnovljeni duhom. Dva sata prije Božića su mještani Gradskog kotara Sveti Antun u istoimenoj novoizgrađenoj crkvi ranijom misom polnoćkom sa korčulanskim župnikom don Franom Kurajom čestitali jedni drugima. Zatim je korčulanski župnik u ponoć priredio doček Malom Isusu u katedrali Svetoga Marka,istaknuo je kako je važno shvatiti poruku Božića jer se sin Božji utjelovio i došao živjeti s nama. Ako tu istinu prihvatimo onda se možemo istinski radovati, jer je sve drugo prolazno. Zvuk orgulja, jaslice, bor, pjevanje, osjećaj zajedništva, propovijed župnika don Frana Kuraje i istinska molitva za mir,novorođenom su otvorili mnoga srca da se u njima nastani.

Unatoč prohladnom vremenu u svim su se mjestima poslije Mise polnoćke palili badnjaci uz koje su se huhanim vinom i priklama razlijegale božićne pjesme, stvarajući ugođaj uzvišenog čina Gospodinovog dolaska.
19. travanj 2024 17:29