StoryEditorOCM
KorčulaGRADSKO VIJEĆE KORČULE

Burno na sjednici: ‘I osoba s osnovnom školom može biti ravnatelj!‘

Piše Dora Lozica
23. prosinca 2020. - 14:21
Posljednja sjednica Gradskog vijeća u 2020. godini održana je jučer u kino dvorani Centra za kulturu, neki su vijećnici sudjelovali putem video zida, donosimo najzanimljivije trenutke sjednice.
Posljednja, 30. sjednica Gradskog vijeća Korčule u 2020. godini održana je jučer u kino dvorani Centra za kulturu te putem video zida. Sjednica je trajala punih šest sati, odrađeno je čak 30 točaka Dnevnog reda uz brojne rasprave i preokrete. Vijećnici su dolazili i odlazili sa sjednice, najviše ih je bilo 14, a najmanje 10. Gradsko je vijeće dobilo i jednog novog člana, SDP-ov Anton Lozica zamijenit će dosadašnju nezavisnu vijećnicu Tajanu Grbin.
Ono što se posebno isticalo tijekom sjednice je već tradicionalni folklor Odbora za proračun i financije na čelu s predsjednicom Ivanom Klisurom Skokandić iz Kluba vijećnika HDZ-HSP AS-HSLS. Odbor vrlo rijetko kad ima ikakve sugestije i primjedbe na prijedloge gradske uprave i gradonačelnika, a jučer nisu imali baš niti jednu primjedbu ili sugestiju iako su sudjelovali u većini točaka i odluka.
Nakon uobičajeno burnog aktualnog sata, usvojen je zapisnik s prošle sjednice Gradskog vijeća, a već je 2. točka Dnevnog reda, rebalans Proračuna za 2020. godnu, izazvala niz polemika. Detalje rebalansa iznijela je v.d. pričelnica za proračun i financije Bernarda Tomić. Gradonačelnik Andrija Fabris je istaknuo kako je Grad financijski odlično odradio kriznu godinu, puno bolje nego neki drugi gradovi i općine, svaka obaveza i uplata grada je izvršena, a građani nisu osjetili nikakve nedostatke. Vijećnica Marija Šegedin iz Kluba vijećnika SDP-HSU izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji se upravlja Proračunom, svake godine u dva rebalansa Proračun se smanji za otprilike 50 posto. Ovogodišnji Proračun je srezan za čak 23 milijuna kuna, a na kraju godine izračunan je manjak od 3 milijuna kuna. Nezavisni vijećnik Tino Andrijić pohvalio je Grad budući da je građanima u kriznoj situaciji ustupio oko 4 i pol milijuna kuna odričući se raznih naplata zbog čega će podržati rebalans i nadati se boljoj situaciji dogodine. Rebalans je izglasan s 8 glasova za, 4 protiv i 1 suzdržanim.
U 4. i 5. točki izglasane su izmjene i dopune Programa održavanja i građenja komunalne infrastrukture, a detalje je vijećnicima iznio Ivan Blitvić, v.d. pročelnik za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša, komunalno gospodarstvo i promet. Ukratko, Program održavanja planiran je u iznosu od 14 i pol milijuna kuna, a realizirano je tek 2 milijuna kuna. Projekti koji nisu realizirani su rekonstrukcija ulice Sv. Barbare, modernizacija gradske rasvjete, uređenje Marmontovog puta, uređenje nerazvrstanih cesta. Vijećnica Šegedin istaknula je da je realizirano tek 15 posto Programa i kako za to nije kriva epidemija budući da se neki projekti preslikavaju već godinama.
Program građenja komunalne infrastrukture, obrnuto od održavanja, je povećan. Kako je objasnio v.d. pročelnik Blitvić, planirano je utrošiti 5 milijuna kuna, no izmjenama se taj iznos povećava na više od 9 milijuna kuna. Vijećnica Šegedin primjetila je dvije ulice na koje je utrošeno nešto manje od 2 milijuna kuna pa je postavila pitanje u kojim se radovima i ulicama radi. Gradonačelnik je odgovorio da se radi o novim zgradama investitora Pera Lozice i da je Grad imao zakonsku obavezu izgraditi komunalnu infrastrukturu za te zgrade.
Željka Marnović, v.d. pročelnica za društvene djelatnosti, predstavila je izmjene i dopune Programa za javne potrebe u kulturi i sportu. Većina kulturnih i sportskih manifestacija nije se mogla održati iz epidemioloških razloga, a neke su održane u smanjenom obimu.
Od 8. do 13. točke Dnevnog reda otpisani su zastarjeli dugovi za komunalni doprinos, spomeničku rentu, najam prostora i poreza na tvrtke. V.d. porčelnica Tomić objasnila je pravne okvire pomoću kojih je Grad Korčula u ovih pet točaka Dnevnog reda dužnicima otpisao nešto manje od 2 milijuna kuna dugovanja.
Vijećnica Kluba SDP-HSU Vinka Lozica tražila je objašnjenje o kojim se konkretnim slučajevima radi te zašto je došlo do zastare. Slabo objašnjenje iz Grada je uvredljivo za ljude koji uredno plaćaju račune, istaknula je vijećnica Lozica te je pozvala na odgovornost prema ostalnim građanima i zatražila obrazloženje ove zastare. Gradonačelnik je objasnio da se radi o potraživanjima od 1999. do 2013. godine, radi se o propalim firmama u stečaju i situaciji koju, kako kaže, ne treba mistificirati. Ne radi se ni o velikom iznosu ako ga podijelimo na 14 godina. Zbog GDPR-a imena osoba i tvrtki nisu dostavljeni vijećnicima, no oni su pozvani na uvid u Grad Korčulu.
U 13. točki Dnevnog reda sa 8 ruka za i 5 protiv izglasan je Proračun Grada Korčule za 2021. godinu u iznosu većem od 61 milijuna kuna. Od zanimljivijih projekata najavljenih u 2021. godini izdvajamo uređenje gradske plaže Banje, rekonstrukciju škole u Čari te svečanu proslavu 450. obljetnice obrane Korčule od Turaka.
Vijećnica Šegedin istaknula je kako je Proračun prenapuhan te da će se rebalansom ponovno smanjiti na pola. Vijećnica Nika Silić Maroević je primijetila kako je previše novaca predviđeno za revitalizaciju gradskih utvrda, a premalo za anglomeraciju, odnosno rješavanje otpadnih voda. Pitala je gradonačelnika ima li sredstava kojima bi se pomoglo obitelji Marinić ukoliko dođe do deložacije. (Dubrovački vjesnik je pisao o tome slučaju, pročitajte). Vijećnica Lozica ukazala je na problem derutne zgrade Gradskog vrtića koju što prije treba sanirati kao i preveliki iznos veći od milijun kuna za proslavu obilježavanja obrane grada od Turaka.
Gradonačelnik je odgovorio da očekuje oko pola milijuna kuna od Ministarstva kulture za spomenutu obljetnicu koja je najvažniji događaj u povijesti grada budući da uspješnoj obrani možemo zahvaliti što grad ima današnji izgled.
Vijećnik Andrijić objasnio je da podržava Proračun budući da krizna vremena nisu pogodna za eventualno raspuštanje Gradskog vijeća, istaknuo je kako je zadovoljan radom gradonačelnika Fabrisa.
Izglasano je i 300 tisuća kuna potpore braniteljima koje je prošle godine inicirao vijećnik MOST-a Tonči Antun Borovina. Za kulturu u 2021. godini predviđeno je milijun i 620 tisuća kuna, a za sport 600 tisuća kuna. Jednoglasno je izglasana odluka da se 300 tisuća kuna izdvoji za poduzetnike što je također prošlogodišnja incijativa vijećnika Borovine. Jednoglasno je izglasano i određvianje lokacije za društveno poticajnu stanogradnju, tzv. POS stanove koji će se graditi na Ekonomiji. Milojka Skokandić ponovno je jednoglasno odabrana za ravnateljicu Gradske knjižnice Ivan Vidali.
V.d. pročelnik za opće poslove i mjesnu samoupravu Srđan Mrše iznio je izmjene o ustroju upravnih tijela Grada, o koeficijentima za obračun plaća službenika i kriterijima za ocjenjivanje službenika. Radi se o izmjenama koje su pokrenute nakon što je pravosudna i upravna inspekcija RH posjetila Grad Korčulu. Oporba je zatražila pismeni nalaz inspekcije. Zamjenik gradonačelnika Ivan Šale iznio je analizu stanja i plan razvoja sustava Civilne zaštite.
Posebno je zanimljiva bila 28. točka Dnevnog reda kad je Gradsko vijeće trebalo izglasati novi Statut Športskih objekata Korčule (ŠOK). Budući da je točka bila pri samom kraju sjednice, u kino dvorani i online ostalo je tek 10 vijećnika, no netom prije glasovanja za izmjenu Statuta odjedanput je sjednici prisustvovalo 14 vijećnika.
Sporan je pokušaj kojim se, prema novom Statutu, na natječaj za radno mjesto mjesto ravnatelja ŠOK-a može javiti i osoba s višom stručnom spremom, a ne samo s visokom kako je bio slučaj. Vijećnica Silić Maroević je pitala zašto se odjedanput mijenja stručna sprema te zašto je, bez ikakvog objašnjenja, poništen zadnji natječaj za ravnatelja ŠOK-a na koji se javila osoba koja ispunjavala sve uvjete. Budući da nikoga iz Upravnog vijeća ŠOK-a na sjednici nije bilo, zaključeno je da nema nikoga tko bi mogao dati odgovore na pitanja vezana za regularnu točku Dnevnoga reda, a onda se na to odlučio v.d. pročelnik Mrše.
V.d. pročelnik Mrše je ustvrdio kako i osoba sa srednjom školom može biti ravntelj ŠOK-a i da to ne krši nikakve pravilnike. Vijećnica Silić Maroević je upitala može li osoba s osnovnom školom biti ravnatelj, a Mrše je odgovorio da može i osoba s osnovnoškolskim obrazovanjem!
Nakon objašenjnja uslijedilo je glasovanje, a gradski su vijećnici odbili dati suglasnost na prijedlog novog Statuta ŠOK-a.
23. travanj 2024 22:45