StoryEditorOCM
KorčulaBLAGDANSKA FANTAZIJA

ARMANO MARELIĆ Inženjer građevine iz Žrnova izgradio je najveće otočne jaslice na otvorenom

Piše Dora Lozica
2. siječnja 2020. - 08:30
Armano Marelić, inženjer građenivine, već je bio lice našeg Adventa kad smo ga prošle godine posjetili u njegovoj obitljskoj kući kako bi fotografirali najljepše i najneobičnije jaslice na četiri etaže sa šatlicom na vrhu božićnog drvca. Ove je godine njegov talent za izradu Isusovog porođenja izašao iz okvira obiljskog doma, uz pomoć sumještana, Armano je izgradio najveće otočne jaslice na otvorenom u Žrnovu, ispred kapelice Male Gospe, u Prvom Selu. 

„Ideju o jaslicama na otvorenom inicirao je Frano Jeričević, inače predsjednik Mjesnog odbora, ali i moj prijatelj s nogometa. On mi je omogućio sve potrebne resurse, a koncept sam prilagodio okonostima. Prošle je godine štalica završila na vrhu bora dok sam je ove godine postavio u podnožje jaslica, a do nje se spušta puteljak kroz naselje, brežuljke, mostove i stepenice. Naselje svojim obroncima i brežuljcima podsjeća na Žrnovo, i zaista, u ovim jaslicama Žrnovo postaje Batlehem“, objasnio je Armano.

Ono što je zamislio, to je i napravio i to vrlo spektakularno. Podloga za troetažne jaslice je kameni pižul, pitari i obične gajbe piva, a drvenu konstrukciju napravili su Mate i Neven, dva profesionalna stolara.

Sumještani su potom Armanu donijeli čak tri prikolice mahovine, četiri kamenja, jako puno stiropola, granja, cvijeća i detalja iz prirode, te je izgradnja započela. Jaslice su pune nevjerojatnih detalja, drvenih, spiralnih stepenica, drvenih ograda i nadstrešnica, drvenih i kamenih mostova, kamenih suhozida, bunara i kućica, Isusova štalica natkrivena je kamenim pločama, tu su i jezera i slapovi. Neke je detalje Armano iskoristio od prijašnjih godina, a neke je napravio ove godine, večer prije Badnjeg dana. Na jednom bunaru iz špine teče prava voda, pa zvuk vode u tišini oživljava spektakularne slapove.

„Doma bih ove jaslice gradio 10 dana, na otorenom, uz pomoć svih mještana, bile su gotove u dva dana, ali radili smo po cijeli dan. Bilo je teško, inače radim u miru i to mi najviše odgovara, a dok sam gradio jaslice na otvorenom kraj mene je prošlo puno ljudi, svi nešto pitaju, obilje žamora i buke. Meni je to bio izazov, ali razumijem da to ljude veseli, a to je najbitnije. Glavna ideja je bila da ljudi uživaju i mislim da smo to postigli, najvažnije da se mještanima svidilo“, priznaje nam Armano koji je imao želju nabrojiti nekoliko imena svojih vjernih pomagača, a to su Frano, Emil sa svojim brojnim idejama, Mate i Neven, Nikola Meme, Ante Ražina, Ante Bogić, Boris, Ive Bene, Kata i Mara koje su mu donosile ručak, Frano, Blanka, Martin i mnogi drugi.
Armano nam otkriva kako je ovaj period godine za njega jako inspirativan, osjećaj Božića ga motivira da se isključi i odluta u neki svoj kreativni svijet. Priznao nam je i da su njegove kućne jaslice ove godine patile nauštrb ovih na otvorenom, ali i da još uvijek čeka priliku za izgradnju crkvenih jaslica u župnoj crkvi Sv. Martina. Ove su, kaže, svjetovne, napravljene za široke mase, za crkvu čuva drugačiji koncept i ideju, kad bi dobio priliku. Prepozna li lokalni župnik njegov talent, tko zna, možda Žrnovo prvo na otoku dobije jaslice po uzoru na one glasovite čilipske u crkvi Sv. Nikole. A, ako želite vidjeti Armanov ovogodišnji uradak, svratite do Žrnova do blagdana Tri kralja.
Dora Lozica
 
16. travanj 2024 17:24