StoryEditorOCM
KorčulaDPH Korkyra

Ante Žanetić Luli i Lovor Dragojević upisani u Hajdukov park Za sva vrimena

Piše Dora Lozica
8. veljače 2023. - 14:30

Tek nekoliko mjeseci trebalo je članovima DPH Korkyra da prikupe nemala sredstva za upisivanje dvije hajdučke legende u Hajdukov tematski park Za sva vrimena. Nakon Lovora Dragojevića, upisan je i Ante Žanetić Luli.

Ante Žanetić Luli rođen je u Blatu na Korčuli 1936. godine, bio je jugoslavenski i hrvatski nogometni reprezentativac. Karijeru je započeo u blatskom Zmaju, a 1955. dolazi u Hajduk gdje je odigrao 254 utakmice i postigao 41 zgoditak, a kasnije nastupa i za FC Brugge. Osvajač je zlatne Olimpijske medalje u Rimu 1960. godine te srebrne medalje iste godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Više puta je naglašavao kako je najveću nogometnu radost doživio u Hajduku. Lovor Dragojević rođen je u Veloj Luci 1927. godine. Ljubav i talent za crtanje naslijedio je od dida Lovre, a tijekom rata nacrtao je svoje prve karikature. Završio je povijest umjetnosti u Beogradu gdje je radio kao kustos u Jugoslavenskoj galeriji. Dok je živio u Zagrebu 1950. godine osmislio je i dizajnirao grb novoosnovane navijačke skupine Torcida kojeg su pripadnici nosili u vlaku za Split, ostalo je povijest.

„Trebali smo skupiti sredstva za dva imena što je prilično komplicirano, no dogovor je bio da nećemo upisati jednoga bez drugoga. Krenuli smo s akcijama prikupljanja sredstava, organizirali smo malonogometne turnire, prodaju majica s logom DPH Korkyra i slično. Sredstva za upis obojice smo prikupili u rekordnom vremenu, čekali smo pravi trenutak za upis“, ispričao nam je Ivan Gavranić Cuco, predsjednik DPH Korkyra.

Lovor Dragojević upisan je tako u tematski park na rođendan Torcide 28. listopada prošle godine, a Luli 22. siječnja ove godine, na prvoj domaćoj utakmici Hajdua protiv Šibenika u nastavku prvenstva. Tako su dvije korčulanske, otočne, hajdučke legende upisane u vječni park, a svoja su zaslužena mjesta našla pokraj

druge dvije otočne, hajduče legende već prije upisane u park. Vjenceslava Žuvelu i Olivera Dragojevića, dva rođena Velolučanina, upisala je Torcida Split. Vjenceslav je osnivač Torcide, a Oliver stup Dalmacije i Hajduka za sva vrimena.

„Naš je otok iznjedrio velikane Hajduka i mi se ponašamo u skladu s tim. Posebno nas veseli činjenica da se tradicija nastavlja kroz broj članova, otočana koji žele biti dio hajdučke obitelji i koji dan danas ne napuštaju Hajdučku tradiciju. Prošle smo godine oborili rekord članstva skoro za duplo, ove godine očekujemo da ćemo na otoku zabilježiti četveroznamenkasti broj! Ovim putem pozivam sve stanovnike našeg otoka, nastavimo zajedno tradiciju naših predaka, budite dio prgave familije!“, poručio je Cuco.

Četveroznamenkasti broj nije nedostižan, DPH Korkyra trenutno broji 680 članova, a tek je početa veljače. Kao što nas povijest uči, bez Korčulana ne bi bilo Hajduka ni Torcide, neka tako bude i u budućnosti. Budi član!

Dora Lozica FOTO: DPH Korkyra

25. travanj 2024 09:24