StoryEditorOCM
KorčulaPODUZETNA UČITELJICA|

Anamarija Radovanović projektom Naša kultura, naša budućnost žrnovskoj osnovnoj školi osigurala 30.000 eura iz EU fondova!

Piše Dora Lozica
17. prosinca 2020. - 13:01
Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je Osnovnoj školi Ante Curać-Pinjac iz Žrnova projekt mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu programa Erasmus+ uz financijsku potporu u iznosu većem od 30 tisuća eura.
Nakon što je uspješnim projektima oživjela legendu o vilama u Kočju, nastavnica i savjetnica OŠ Ante Curać-Pinjac iz Žrnova, Anamarija Radovanović, uz pomoć kolegice Diane Kunjašić, prijavila je školu na natječaj u sklopu programa Erasmus + za što je nedavno ostvarila 31.177 tisuća eura.

Dvogodišnjim projektom pod nazivom Our culture, our future, odnosno Naša kultura, naša budućnost, koji se provodi od rujna 2020. do rujna 2022. voditeljica projekta Anamarija Radovanović i suradnica u projektu Diana Kunjašić zajedno s četvrtašima i petašima radit će na aktivnostima vezanim uz europsku kulturnu baštinu.
U projektu sudjeluje šest zemalja: Italija, Hrvatska, Rumunjska, Turska, Portugal i Makedonija koje će zajedno raditi na istraživanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Tijekom projektnih aktivnosti partneri će uspoređivati vlastitu kulturu i običaje s kulturom ostalih zemalja sudionika u projektu, pronalaziti sličnosti i razlike te doprinositi svjetskoj kulturi. Ovakvim načinom rada želi se poticati učenike na važnost poštivanja i čuvanja kulturne baštine, osvijestiti ih kako kulturna baština podrazumijeva zajedničku vezu i pripadnost zajednici te ih poučiti da kultura predstavlja našu povijest i identitet te vezu s prošlošću, sadašnjošću i budućnošću.

image
Voditeljica projekta Anamarija Radovanović
Dora Lozica


„Zadaća je učenika, sudionika u projektu, upoznati se s vrijednošću tradicijskih i kulturnih običaja kako bi ojačali osjećaj pripadnosti Europi te podigli svijest o bogatstvu zajedničke europske povijesti. Na taj će način naši mladi istraživači kulturne baštine promicati europsku kulturnu baštinu, prenositi znanja o važnosti brige za očuvanjem tradicijskih vrijednosti te potaknuti i ostale na dijeljenje informacija o kulturnoj baštini kao zajedničkom resursu“, objasnila je učiteljica Anamarija.

Učiteljica nam otkriva kako će se, za sada, zbog nastale epidemiološke situacije projekt temeljiti na online aktivnostima koje će prezentirati putem Etwinninga, a kad epidemiološka situacija dopusti, krenut će u mobilnosti na način da će posjetiti zemlje sudionike u projektu te ih, naravno, ugostiti na otoku Korčuli. Tijekom mobilnosti i online aktivnosti sudionici će u projektu istraživati spomenike, narodnu nošnju, umjetnička djela, običaje, predmete, hranu i jezik zemalja sudionika u projektu.
„Učenici će naše škole na ovaj način povećati znanje o kulturnoj baštini u nastavnom programu, podizati svijest o europskoj zajedničkoj povijesti i baštini, razvijati obrazovne aspekte za održivi razvoj, integrirati materijalnu i nematerijalnu baštinu prenošenjem znanje. I naravno, ne manje važno, družiti se s vršnjacima i sklapati nova prijateljstva.“, poručila je Anamarija.
Želimo učiteljicama i učenicima uspješnu realizaciju projekta, te što skorije otvorene granice!
17. travanj 2024 14:54