StoryEditorOCM
KorčulaKRIMIĆ ČIJA SE RADNJA DOGAĐA U KORČULI DOBIO HRVATSKI PRIJEVOD

Aline Apostolska ponovno u Korčuli

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
9. kolovoza 2019. - 17:12
Nakon što je prošle godine predstavila krimić „L'ile noire de Marco Polo“ na francuskom jeziku, Aline Apostolska, francuska i kanadska književnica i novinarka balkanskih korjena vraća se na Korčulu predstaviti „Crni otok Marka Pola“ i na hrvatskom jeziku u organizaciji međunarodne knjižare Kutak Knjiga, u suradnji sa Zagrebačkom nakladom te u sklopu kulturnog i književnog festivala „Korčula, centar Europe“.

Aline Apostolska je rođena u Skopju 1961. godine, a u dobi od četiri godine seli se u Pariz gdje ostaje do kraja devedesetih kad se sa svoja dva sina seli u Montreal. Apostolska je novinarka specijalizirana za područja kulture i umjetnosti, pisala je za mnoge čaosopise, dnevna i tjedna izdanja novina u Kanadi i šire, radila je kao urednik u nakladničkoj kući, producentica zabavnih emisija na kanadskoj televiziji te radijska voditeljica Radio-Canade. U 30 godina intezivnog rada objavila je više od 40 knjiga, novela, romana, kratkih priča i zbirki poezije za što je dobila mnoge nagrade.

Prošle je godine oduševila otočnu publiku krimićem čija se radnja odvija u Korčuli. Napeta priča puna mistike i intrige zainteresirala je i Josepha Le Correa, vlasnika Kutka Knjiga, jedine knjižare na bilo kojem dalmatinskom otoku, pa je u suradnji s Apostolskom tražio nakladu zainteresiranu za prijevod i izdavanje krimića na hrvatskom jeziku. Apostolska je uskoro potpisala ugovor sa poznatom Zagrebačkom nakladom nakon čega je „Crni otok Marka Pola“ ugledao svjetlo dana postavši prvi korčulanski krimić.

Ove godine, točno 13. kolovoza u Vili Cviličević, u organizaciji međunarodne knjižare Kutak Knjiga, Apostolska se vraća u Korčulu predstaviti svoj roman na hrvatskom jeziku! Doživite Korčulu u mističnom tonu, punu intriga i zaokreta u vili Cviličević od 20,00 sati na završnoj autorskoj večeri književnog i kulturnog festivala „Korčula, centar Europe“. Uz francuski jezik, Apostolska tečno govori još pet jezika, između ostalih i hrvatski pa će predstavljanje biti multiligvalno.

Dora Lozica
19. travanj 2024 03:57