StoryEditorOCM
KonavleNEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO

Završena izgradnja spomenika konavoskom težačkom životu

Piše DV Foto: DV
2. siječnja 2019. - 17:27
Završena je izgradnja odnosno premještanje tradicionalne poljoprivredne kućerice na Zakrajnici, uz angažman članova udruge Dragodid, Suhozidne baštine Konavala i drugih volontera, a koju je financirala Općina Konavle.
 
Riječ je o kućerici koja se u svom izvornom obliku presložila s područja građevinskih zahvata u Zračnoj luci Dubrovnik, a sačuvana je u suradnji Općine Konavle, Zračne luke Dubrovnik i članova Suhozidne baštine Konavala te gosp. Mata Novaka, vlasnika lokacije.

Gradnja je započela u lipnju prošle godine u sklopu ljetnog festivala MOBA 2018, a nastavak je uslijedio u tri uzastopne naredne akcije. Pretpostavlja se da je posljednja kućerica u Konavlima izgrađena krajem 19. stoljeća, prilikom velike ekspanzije terasiranja i sadnje vinograda duž cijele Dalmacije, nakon pojave filoksere u Italiji i Francuskoj. Stoga je ova akcija posebno značajna za Općinu Konavle i sve sudionike koji su pridonijeli izgradnji kućerice, ali i promociji suhozidne baštine Konavala.

Inače, ovo je jedna od većih radionica održanih nakon UNESCO-vog proglašenja tehnike suhozidne gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra. Organizatore gradnje čeka još puno posla na popularizaciji i osvještavanju o povijesnoj i krajobraznoj vrijednosti suhozidnih struktura u čovjekovom životnom prostoru.

S obzirom na svoj značaj u prošlosti i lokaciju na koju je premještena, može se reći da kućerica predstavlja simbol i spomenik konavoskog težačkog života.
 
25. travanj 2024 12:31