StoryEditorOCM
KonavleBLISTAJU NA URJAKU

Vlaho Mujo, predsjednik KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja: Konavljanima smo uz 25. rođendan darovali jaslice koje slave vjeru, baštinu i lozu, našu hraniteljicu

Piše Gabrijela Bijelić
13. prosinca 2021. - 16:07

Pred kraj godine u kojoj KUD Stjepan Radić iz Pridvorja slavi 25. rođendan, vrijedni i kreatvni članovi društva na Urjaku u Pridvorju ovog su adventa postavili po svemu posebne jaslice u prirodnoj veličini, izrađene od pruća vinove loze koje krase središte mjesta:

- Iako zbog aktualne epidemiološke situacije nismo mogli napraviti pravi program proslave, mi svejedno kroz godinu imamo niz aktivnosti, istražujemo baštinu i povijest našeg folklora, tu je mandolinski sastav, a sad i jaslice kojima želimo pokazati koliko smo vjerni naslijeđu i koliko cijenimo lozu koja je othranila generacije Konavljana – kazao nam je Vlaho Mujo, predsjednik KUD-a Stjepan Radić čiji su članovi zajedničkim snagama osmislili i postavili ovaj nesvakidašnji betlem od pruća vinove loze.

- Hvala svima koji su sudjelovali u izradi jaslica i svim dosadašnjim brojnim radnim akcijama u Pridvorju – stoji na stranicama KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja koji su jaslice izradili od pruća obrezanog s njihovih odrina.

Prikaz Isusova rođenja dokaz je opredijeljenosti za prirodne materijale kao što su drvo, pruće i slama, a i odabir lokacije ima simboliku, budući da je predio na Urjaku izvor vode uz rodnu kuću nadaleko poznatog konavoskog ljeričara Nikolaša Skvičala.

20. travanj 2024 16:07