StoryEditorOCM
KonavleU čišćenju podmorja

U Moluntu otkrili neočekivano blago Jadrana: Pronađena školjka kakva je u literaturi zadnji put zabilježena prije stotinu godina

Piše Gabrijela Bijelić
9. lipnja 2023. - 19:51

Nije nobilis, od onih kojima u Sredozemlju prijeti istrebljenje, ali jest periska i iznimno je rijetka u našem Jadranu. Neočekivanim je otkrićem rezultirala najnovija vikend ekološka akcija čišćenja podmorja ‘Think Green’ u Moluntu tijekom koje je na dubini od oko 5 metara otkriven zdravi primjerak Pinne rudis. Iako se ne radi o ekstremno ugroženoj plemenitoj periski Pinna nobilis čijem pomoru proteklih godina svjedočimo, i ova je lepezasta školjka oduševila nalaznike ronioce.

image

Rijetka periska Pinna rudis koju su pronašli ronioci tijekom eko akcije u Moluntu

Damir Zurub

Novi ‘bliski susret’

- Pinnu rudis smo otkrili dok smo u povodu ekološke akcije ‘mapirali’ teren pod morem. Od nobilis se razlikuje po robustnijim bodljama, a istu smo takvu pronašli prije dvije godine iza poluotoka također u Moluntu, bila je 7 metara ispod površine mora. Pratimo je redovito i primjećujemo kako je lijepo narasla – ističe s ponosom instruktorica ronjenja i ekoaktivistica Karla Ljubenko koja je s kolegama u podmorju susrela rijetku palasturu.

image

Karla Ljubenko sretna je što je u podmorju Molunta pronađena još jedna rijetka periska
 

Božo Radić/Cropix

Kad god se na terenu dogode ovakvi i slični ‘bliski susreti’, ronioci, kaže nam, kontaktiraju Institut za more i priobalje, odakle dobiju podrobne informacije o stanovnicima podmorja i načinima kako ih sačuvati od stradavanja.

Dr.sc. Jakša Bolotin, stručnjak za marikulturu s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, s nama je podijelio podatke o Pinni rudis, vrsti registriranoj prije više od 100 godina u Jadranu. Kod nje su utvrđene velike morfološke sličnosti s plemenitom periskom:

- Posebno je to uočljivo kod mlađih jedinki plemenite periske, s obzirom da one u mlađoj dobi imaju izdanke u obliku bodlji koje kasnije kod starijih primjeraka nestaju i površina ljušture postaje više manje ravna, pa se na prvi pogled lako mogu zamijeniti. Sjećam se da je u jeku problema s plemenitom periskom na televiziji objavljeno da je pronađena živa jedinka za koju je, ako se dobro sjećam, kasnije nakon genetske analize, objavljeno da se radi o gotovo zaboravljenoj rijetkoj vrsti u Jadranu Pinne rudis – govori Bolotin o jadranskom školjkašu.

image

Rijetka periska Pinna rudis koju su pronašli ronioci tijekom eko akcije u Moluntu

Damir Zurub

Živi na dubini do 26 metara

Dr. Jakša Bolotin navodi kako se Pinna rudis Linnaeus engleski naziva Rough penshell. Najveća joj je duljina ljušture 56,5 centimetara, a uobičajena duljina 40. Obitava na dubinama od 0 do 26 metara, a rasprostranjena je na područjima kao što su istočni i središnji Atlantik, Sredozemlje, Cape Verde do Conga...

- Pinna rudis je registrirana prije više od 100 godina u Jadranu. Sjećam se da je u jeku problema s plemenitom periskom na televiziji objavljeno da je pronađena živa jedinka za koju jekasnije nakon genetske analize, objavljeno da se radi o zaboravljenoj rijetkoj vrsti u Jadranu P. rudis - kaže nam Bolotin i u prilog njezinj rijetkosti navodi podatak da je nema u zadnjem izdanju kataloga zbirke školjkaša Prirodoslovnog muzeja Rijeka od 2012. godine...

Odaju ih bodlje

Potraga za rijetkim preživjelim jedinkama plemenite periske (Pinna nobilis) dovela je nedavno do pronalaska i nekoliko živih školjkaša iz istog roda, pod imenom Pinna rudis, zadnji put stručno zabilježene u 19. stoljeću. Dvije se vrste razlikuju po rasporedu i brojnosti bodlji koje su u Pinne rudis robusnije i smještene u 5 do 8 redova, a u plemenite periske nježnije, manje i gusto raspoređene.

image

Rijetka periska Pinna rudis koju su pronašli ronioci tijekom eko akcije u Moluntu

Damir Zurub

Osim toga, Pinna rudis se razvija većinom u pukotinama stjenovitog dna, dok plemenita periska voli sedimentna dna s morskim cvjetnicama. Pinna rudis dosad se nije spominjala kao žrtva zaraze nametnikom koji je presudio većini ugroženih plemenitih periskih.

Posljednji podaci govore kako ih je duž Jadrana nakon pomora živih i zdravih ‘nobilisa’ pronađeno tek 27, a svaki novi preživjeli primjerak kod znanstvenika i nalaznika budi optimizam.

image

Ronilacki klub Roniti se mora u partnerstvu sa C.I.O.S om, INA d.d., Fondom za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost i Aqua (Adriatic Underwater Academy) odrzali su ekolosku akciju ciscenja podmorja 31. Think Green u Moluntu

Damir Zurub/Cropix

Iz dubina izvađeno 19 kubika otpada

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima uspješno su uz domaćina akcije DC Sea Star Diving realizirao i 31. ekološku akciju Think Green u Moluntu.

U dvodnevnoj akciji ronioci su očistili uvalu Molunat i obližnji otok Supetrić (Mali škoj), a iz mora su izvadili više od 19 kubika raznovrsnog otpada.

Nakon ove akcije, podmorje koje su ronioci čistili ponovo je pregledano, a lokalni sudionici zadovoljno su konstatirali da je Think Green očistio Molunat.

U ekološkoj akciji sudjelovalo je 119 ljudi iz ronilačkih klubova Roniti se mora Zagreb, PIK Mornar iz Splita, ERK Leut Blace, ENK PENA Tetovo iz Makedonije, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo, RK Mostar, Zlayart iz Bosne i Hercegovine te RK Amfora Beograd iz Srbije, kao i lokalno stanovništo koje je akciju podržalo u vidu smještaja i brodova za vrijeme trajanja akcije.

Inače, prošle je godine održano rekordnih pet ekoloških akcija Think Green u kojima je iz našeg mora, rijeka i jezera izvađeno više od 33 tone otpada, a ronilački klub Roniti se mora zbog toga je ove godine dobitnik nagrade Ponos Hrvatske. taj klub već dvanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno.

24. travanj 2024 06:11