StoryEditorOCM
KonavleCAVTAĆANI OGORČENI|

SRAMOTNO ZAPUŠTEN OKOLIŠ JEDNOG OD NAJREPREZENTATIVNIJIH HOTELA: Dok Albatros ‘spava‘ u šikari, konzervatori mu štite okućnicu!

Piše Gabrijela Bijelić
30. srpnja 2021. - 19:19

Šikara umjesto travnjaka, bazen pun žabokrečine, cikasi i cvjetnice koje je zadnji put zalila proljetna kiša... Tako danas izgleda okoliš reprezentativnog hotela Albatros koji svojom zapuštenošću bode oči Cavtaćanima i gostima.

Još nisu otvorili

Negoduju i općinari jer neuredna 'okućnica' hotela u privatnom vlasništvu kvari cijelu sliku turističkog mjesta. Jedna od perjanica turističke ponude Konavala ove sezone još nije proradila, a ne zna se hoće li uopće zbog epidemiološke situacije. Albatros se prošli put u medijima umjesto po poslovnim planovima spominjao zbog antičkog nalazišta otkrivenog u obuhvatu budućeg gradilišta. Hotelu Albatros iz sastava hotelske grupacije Remisens, naime, predstoji velika rekonstrukcija koja mora uzeti u obzir i arheološke ostatke drevnog Epidaura. Kad će se ona dogoditi vlasnici ne žele prognozirati, a ne licitiraju ni s datumom ovosezonskog otvorenja hotela:

image
Korov umjesto travnjaka pred Albatrosom
Bozo Radic/Cropix

- U ovom trenutku zbog još uvijek neizvjesne situacije s pandemijom COVID-19, ne možemo precizirati datume otvaranja postojećeg hotela Albatros, kao niti početka izgradnje novog objekta, ali neovisno o tome provodimo sve aktivnosti u dijelu pripreme investicije za početak izgradnje – izvijestila je članica Uprave Remisens Hotel Groupa Sunčica Sakoman. Komentirala je i neprimjeren izgled okoliša cavtatskog hotela:

-Tijekom arheoloških istražnih radova sondiranja obavljeni su značajni iskopi na relativno velikim površinama okućnice hotela na kojima smo zbog prirode posla i geomehanike terena bili primorani koristiti i građevinsku mehanizaciju, što je nažalost rezultiralo i privremeno narušenim izgledom okoliša hotela Albatros – izjavila je Sakoman. Na upit je li i kako zaštićen antički lokalitet koji se našao okružen bagerima, ističe:

image
Zapušteni okoliš hotela Albatros u Cavtatu
Bozo Radic/Cropix

- U okviru postupka ishođenja lokacijske dozvole 2. lipnja 2021. od Ministarstva kulture, Konzervatorski odjel Dubrovnik, zaprimili smo mišljenje na Elaborat o probnom arheološkom istraživanju vezano uz projekt buduće izgradnje hotela Albatros 2 tijekom kojih je kontinuirano provođen arheološki i konzervatorski nadzor od ovlaštene osobe iz Ministarstva Kulture. Temeljem provedenog stručnog nadzora te izrađenog Elaborata, Konzervatorski odjel je nakon provedene analize potvrdio da su radovi izvedeni prema pravilima struke te da je dostavljeni Elaborat izrađen u skladu sa obavljenim radovima na terenu – kazala nam je Sakoman i otkrila detalje buduće investicije:

- Dogradnja današnjeg hotela Albatros stajat će oko 170 milijuna kuna, a objekt će biti standarda 4 zvjezdice. Sadržavat će oko 245 soba, bazenski kompleks, igralište za sport i rekreaciju te igrališta za djecu, relax zonu, novi parking za goste i građane Cavtata te ostale popratne sadržaje kakve traži ovakav objekt.

Pod preventivnom zaštitom

Na temu zaštite cavtatskog lokaliteta oglasili su se i iz Ministarstva kulture i medije. Potvrdili su kako je Konzervatorski odjel Dubrovnik poduzeo sve nužne mjere zaštite.

- Po završetku sondažnih arheoloških istražnih radova koje je u veljači ove godine provela tvrtka Kaducej d.o.o., voditelji istraživanja dostavili su Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku završni izvještaj. Temeljem rezultata istraživanja, Konzervatorski odjel u Dubrovniku donio je 21. travnja 2021. rješenje o preventivnoj zaštiti Arheološkog nalazišta Donji Obod kraj Cavtata, koje je potom upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod oznakom P-6375. Donošenjem rješenja o preventivnoj zaštiti, prostor nalazišta podliježe odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te sustavu mjera zaštite propisanih donesenim rješenjem, a te će se mjere nastaviti provoditi na predmetnom lokalitetu – izvijestila je glasnogovornica Ministarstva kulture i medija renata Margaretić Urlić.

image
Antički podni mozaik koji su arheolozi pronašli blizu hotela
Čitatelj

Podsjetimo, tijekom izvođenja pripremnih radova uoči predstojeće izgradnje hotela "Albatros 2" u Cavtatu, radnici su proljetos naišli na vrijedne ostatke antičkog podnog mozaika iz rimskog doba, odnosno iz vremena kada je u tom dijelu Konavala egzistirao grad Epidaur, čiji su stanovnici, prema legendi, utemeljili Dubrovnik.

image
Sasušene palme pred hotelom koji je sezonu dočekao s ključem u bravi
Bozo Radic/Cropix
Otkazi zbog korone

Grupacija Hoteli Cavtat, odnosno Remisens, koja u vlasništvu ima i hotele 'Albatros' i 'Epidaurus' u Cavtatu, u svibnju prošle godine zbog izvanredne okolnosti pandemije i time prouzročenih gospodarskih poteškoća u poslovanju Društva, pokrenula je postupak otkazivanja ukupno 14 ugovora o radu radnika, o čemu je opširno pisao naš tjednik. U Rijeci je po tom osnovu otkazano 8 ugovora o radu, a u Cavtatu 6 ugovora, potvrdili su tad iz vodstva grupacije.

24. travanj 2024 22:02