StoryEditorOCM
KonavleKONAVLE |

PRVE OCJENE OVOGODIŠNJE TURISTIČKE SEZONE Očekivali malo, dobili malo više

Piše Vlaho Car
17. listopada 2021. - 07:05

Sredina listopada uvijek je vrijeme za prve konkretne ocjene turističke sezone. Gotovo svi oni koji se bave turizmom za 2021. govore kako je iznenađujuće bilo dobro od početka kolovoza do sada, ali usporedo s tim postavlja se pitanje može li se od samo nekoliko mjeseci "živjeti" cijelu godinu. Često se od pojedinih turističkih radnika može čuti kako je ovogodišnji kolovoz bio čak i bolji od kolovoza 2019. godine, a rujan na razini prometa od prije dvije godine. O vremenu iza nas pitali smo turističke djelatnike iz Općine Konavle koji ovu godinu ocjenjuju boljom nego lani, ali i značajno manjom od rekordne 2019.

image
Frano Herendija
Dv

Moglo je i puno gore

Na području općine Konavle za prvih devet mjeseci ostvareno je 318.126 noćenja, što predstavlja povećanje od 233 posto u odnosu na prošlu godinu, govori nam Frano Herendija, direktor Turističke zajednice Općine Konavle. Istovremeno ovaj rezultat znači ostvarenje od 43 posto rekordne 2019. godine. U svijetlu svih negativnih okolnosti koje su pratile i ovu turističku godinu, ostvareni rezultat možemo ocijeniti pozitivnim, posebno kada znamo da ni ove godine nisu bili otvoreni svi hoteli, a oni koji su poslovali počeli su s radom tek u lipnju ili početkom srpnja. Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Poljske i Hrvatske, kaže Herendija.

image
Pero Monković

U najvećem konavoskom turističkom središtu Cavtatu hoteli su se otvorili tek u lipnju i srpnju, dok je jedan od najvećih, hotel Albatros, ostao zatvoren čitavo vrijeme kao i jedan manji dio privatnih iznajmljivača. Konavoski ugostitelji također ističu kratkoću ovogodišnje sezone, ali i potpuno promašene prognoze koje su govorile kako sezone gotovo da i neće biti.

U usporedbi sa 2020. ova godina je neusporedivo bolja, oni ključni mjeseci su čak blizu 2019., samo je ogromna razlika u trajanju sezone. Ova sezona je jako kasno počela, oko 20. srpnja, međutim za razliku od prošle godine kad je sve stalo 25. kolovoza kada su nas Britanci stavili na crvenu listu, ove godine sezona, iako u dosta malom obujmu, još traje. S obzirom na naše strahove i očekivanja za ovu godinu moramo biti više nego zadovoljni, ističe Pero Monković, vlasnik konobe Vinica Monković u Ljutoj.

image
Antonio Račević
Dv

Taksisti se boje zime

Konavoski taksisti stacionirani uglavnom u Zračnoj luci i u Cavtatu također govore kako je sezona bila bolja od prošle godine, ali sa zebnjom iščekuju predstojeće zimsko razdoblje.

Iskreno treba reći, sezona je bila bolja nego 2020., kaže nam Antonio Račević predsjednik Udruge taksi prijevoznika Konavala. Kratko je trajala, a kasno je počelo tek oko 20.07. kad su počeli dolaziti Englezi. Malo je to za preživjet' cijelu zimu jer tada nemamo posla. Dovoljno govori podatak kako zimi imamo tek dva - tri leta iz Zagreba dnevno prema našoj zračnoj luci. Potpore države su nam ukinuli i biće teško preživjet' i dočekat' sezonu 2022. Mi i bez potpora moramo svakog mjeseca plaćat doprinose i ostale dadžbine prema državi kao obrtnici. Nadam se da će 2022. ranije krenut i da će bit bolje, zaključuje Račević.

image
Stipica Vezilić
Dv

Unatoč smanjenom broju turista Turistička zajednica je i ove godine u Cavtatu organizirala događanja za turiste i domaće posjetitelje, sve u skladu s epidemiološkim mjerama. Isto tako u Čilipima se tradicionalno svake nedjelje ujutro održavaju folklorne priredbe.

Bogatstvo folklora

Usprkos nastavku koronakrize, Čilipi folklor je i ove godine, pridržavajući se svih epidemioloških mjera, nastavio sa svojim nedjeljnim priredbama na trgu ispred crkve Sv. Nikole u Čilipima, govori Stipica Vezilić, predsjednik Kulturno umjetničkog društva Čilipi. Iako su imali samo 10 posto posjetitelja u odnosu na 2019.godinu u Čilipi folkloru su izuzetno zadovoljni jer su uspjeli održati tradiciju održavanja priredbi te se ovom prilikom zahvaljuju svim svojim članovima na podršci prilikom organiziranja nedjeljnih manifestacija, ali i prilikom ugošćavanja FA Lisinski iz Vinkovaca i KUD-a iz Hrvatskog Čuntića. Izuzetno su sretni jer su, usprkos izazovu “preživljavanja”nakon 2 teške godine uspjeli osigurati daljnju edukaciju 78 mlada balarina i tamburaša, u dobi od 9-15 godina. Nadaju se da će sljedeća sezona ipak biti bolja te da će moći nastaviti s realizacijom raznih programa koje su osmislili još krajem 2019.godine, ali ih, na žalost do sada, još nisu uspjeli realizirati, ističe Vezilić i napominje kako je sezona folklora u Čilipima za ovu godinu završena s prošlom nedjeljom.

image
Ivo Mujo
Dv
Agroturizmi

Ovogodišnja turistička sezona u konavoskim agroturizmima je iznad očekivanja, a što je bitno podsezonske aktivnosti još uvijek traju, kaže Ivo Mujo, predsjednik Agroturizma Konavle. Sezona je započela relativno kasno, sredinom srpnja. Stanje bukinga je do srpnja bilo izrazito loše jer je sve išlo u zadnji čas. Kako Konavle imaju dosta kuća za odmor s bazenima to je bio dodatni problem jer je u kratkom roku bilo teže popuniti objekte većeg kapaciteta nego manje apartmane. Pokazalo se da je želja za putovanjem ipak jača i ostvareni su solidni rezultati. Istina tome su doprinijele i nešto niže cijene. Dobri smještajni rezultati u Konavlima i Dubrovniku su rezultirali i solidnim rezultatima izletničkih programa u Konavlima. Međutim, agroturizmi koji su bili orijentirani na goste s kruzera i na grupna putovanja su bili u većem problemu. Njima je tek podsezona popravila rezultate. Sve u svemu lošije od onoga što bi željeli, ali više od očekivanoga, kaže na kraju Mujo.

19. travanj 2024 21:25