StoryEditorOCM
KonavleAGROTURIZAM KONAVLE

Predivan dan, mnoštvo posjetitelja, zanimljiv program i odlična atmosfera: održano deseto "Trganje" po redu, evo koliko je prvoklasnog grožđa ubrano...

Piše Dv
19. rujna 2022. - 13:37

U vinogradu OPG Iva Karamana u nedjelju je u Pridvorju organizirana deseta po redu manifestacija Trganje u organizaciji Agroturizma Konavle. Predivan dan, mnoštvo posjetitelja, zanimljiv program i odlična atmosfera obilježili su događaj. Rezultat Trganja je i oko 1.700 kIlograma ubranog prvoklasnog merlota kojega će domaćini preraditi u izvrsno konavosko vino kojim će se u prosincu otvoriti 15. Mirisi Božića.

Nakon dobrodošlice i predstavljanja programa manifestacije sudionici su se rasporedili po čitavom vinogradu i potrgali cijelokupni urod. Igre koje su uslijedile nakon berbe oduševile su sve prisutne. Četiri ekipe su se natjecale u mečenju grožđa na tradicijski način, cilj je bio što prije napuniti demižanu mošta od grožđa kojega su žene nogama izmečile u drvenim žetcima. Nakon neizvijesnog natjecanja pobijedila je ekipa iz Litve. Pažnju posjetitelja uz oduševljeno navijanje privukla je i igra krtolanje u kojoj su se natjecatelji nadmetali tko će ubaciti više krtola (krumpira) u sepetić. Nakon dva kruga natjecanja pobijedio je gospodin Mark iz Engleske. Pobjednicima su uručene i nagrade, a svi sudionici su sa sobom mogle ponijeti zanimljiv suvenir. Certifikat na kojega su utisnuli otisak, grožđem obojanog, vlastitog stopala.

Manifestacija je nastavljena druženjem i zakuskom kojega je pripremila gastro sekcija Agroturizam Konavle.

Važno je istaknuti da se svake godine na Trganju povećava broj turista tako da su ove godine preko polovica posjetitelja bili strani turisti koji su ovih dana boravili u Dubrovniku, Cavtatu ili u konavoskim kućama za odmor. Nisu krili oduševljenje sudjelovanjem na ovome događaju i za očekivati je da će biti najbolji promotori Konavala u svojim sredinama.

Ovogodišnje Trganje je održano uz potporu TZ Konavle i Ministarstva poljoprivrede i podršku Općine Konavle i Dubrovačko-neretvanske županije.

19. travanj 2024 04:12