StoryEditorOCM
KonavleZADIMILO

Pored reciklažnog dvorišta u Konavoskom polju gori otpad, direktor Čistoće i zelenila priznaje propust ali kaže da ekološke štete nema

Piše Silvia Rudinović
3. studenog 2020. - 11:55
U neposrednoj blizini novog reciklažnog dvorišta u Konavoskom polju, poduzeće Čistoća i zelenilo Konavle jutros je spaljivalo otpad. S obzirom na veliku količinu dima i smrada koji se proširio poljem, poljoprivrednim površinama i mjestima ispaše, te zbog prijašnjih neugodnih iskustava spaljivanja glomaznog otpada, plastike i drugih nerazgradivih materijala, stanovnici su reagirali pozivom inspekciji i policiji.

image
Gori otpad u Konavoskom polju, u blizini reciklažnog dvorišta
Čitatelj


- Imamo ugovor s Općinom i vatrogascima temeljem kojega smo danas spaljivali orezane grane i drugi biljni materijal, za što imamo dopuštenje nadležnog ministarstva. Međutim, napravili smo pogrešku prekomjernim spaljivanjem granja odjednom zbog čega je došlo do tako velike količine dima. Vatrogasci će to pogasiti, pa ćemo ići sa sanacijom, izgorjeli dio ćemo zgrnuti na jednu stranu i zakopati - kaže Pavo Arbulić, direktor Čistoće i zelenila Konavle.

Stanovnici kažu kako su zamijetili i palež plastike, no Arbulić uvjerava da se jutros u Konavoskom polju nisu palili plastika ni ostali otpad iz reciklažanog dvorišta koji se, tvrdi, uredno zbrinjava prema na propisani način.

image
Spaljivanje otpada u Konavoskom polju
čitatelj


- Izvana nije bilo vidljivo da unutar prikupljenog granja ima neke plastike, a je li netko preko noći u tu hrpu ubacio jedan vodokotlić ili neki drugi plastični predmet teško je bilo vidjeti. Dosta se tog biljnog materijala skupilo proteklih mjeseci, jer otprilike sedam mjeseci nam nije bilo dopušteno paliti, sve do 1. studenog. Činjenica je da je učinjen propust zbog kojeg će biti pokrenuti stegovni postupci protiv pojedinih zaposlenika. Važno je naglasiti da tim propustom nije došlo do neke ekološke štete osim neugodnog dima - kaže Arbulić.

image
Nakon reakcije stanovnika, na teren su izašli vatrogasci
Čitatelj


Nakon razgovora s Arbulićem, baš kao što je i najavio, na teren su izašli vatrogasci. Na fotografiji koju šalje čitatelj vidljivi su predmeti koji ne spadaju u granje.

image
Na fotografijama je vidljivo da se ne radi samo o granju i biljnom otpadu
Čitatelj
20. travanj 2024 04:26