StoryEditorOCM
KonavleODRŽANA 21. SJEDNICA |

OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE KONAVLE - Nema naplate za javne površine za posljednja 3 mjeseca, daljnja naplata ovisno o situaciji s koronavirusom

Piše DV
9. lipnja 2020. - 07:41
U Cavtatu je u ponedjeljak održana 21. sjednica Općinskog vijeća na kojoj je među ostalim usvojeno Izvješće o radu općinskog načelnika za razdoblje srpanj – prosinac 2019.g., Prijedlog izmjena Programa demografskih mjera i socijalno zdravstvenih potreba u 2020.g., Prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Općinu Konavle, Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja „Popovići“ itd.

Na sjednici je usvojen i Prijedlog izmjena Programa demografskih mjera i socijalno zdravstvenih potreba u 2020.godine kojim se zbog trenutne situacije privremeno ukidaju potpore za stambene kredite.

”Nažalost, morali smo birati između ovoga i reduciranja stipendija i naknada za novorođenu djecu. Kad se steknu uvjeti ponovno ćemo vratiti te potpore”, rekao je načelnik Lasić.

U obrazloženju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Općinu Konavle pročelnik Perica Pušić rekao je kako se radi o četiri tisuće čestica, te kako nakon usvajanja ovog dokumenta slijedi raspisivanje javnog poziva.

Direktor ČIZK Pavo Arbulić rekao je kako je Općina Konavle jedina Općina od Splita do Prevlake koja ima sortirnicu, reciklažno dvorište i skladišnu halu.

”Okrenuli smo edukaciji, tako da će uz račune za lipanj ići letci kako koristiti Reciklažno dvorište. Ove godine sve primamo besplatno, svi kontejneri su postavljeni i označeni”, rekao je Arbulić obrazlažući Prijedlog Odluke o upravljanju reciklažnim dvorištem Općine Konavle.

”Ovo rješava pitanje otpada za Konavle za sljedećih 20 godina”, istaknuo je on.
Također, Općinsko vijeće je odlučilo kako zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Općine neće plaćati najam za travanj i svibanj zbog situacije s koronavirusom, a javne površine neće biti naplaćene za ožujak, travanj i svibanj ove godine.

”Vidjet ćemo što će biti u budućnosti, vjerojatno se neće naplaćivati ni lipanj, ali vidjet ćemo što će se događati”, rekao je načelnik. Istaknuo je kako će uputiti pismo ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću u kojem će zatražiti da svi gosti koji putuju na jug Hrvatske ove sezone mogu doći besplatno autocestom.

”Ne mogu prognozirati što će biti na zimu ne znam. Bit će teško sigurno”, istaknuo je.

VIJEĆNIČKA PITANJA

Ljubica Brailo pitala je u ime ”mještana Donje bande” jesu li točne informacije kako dio njihovih sumještana nije obuhvaćen u plaćanju komunalne naknade, a kako su oni ” i mišljenja su i da neka veća mjesta Gornje bande treba obuhvatiti komunalnom naknadom”.

Također pitala je što je sa sanacijom cavtatske rive, a na oba pitanja tražila je pisani odgovor.
Vlaho Mujo pitao je što je projektom izgradnje Dječjeg vrtića na Grudi za kojeg su odobrena sredstva EU, no ponude na prethodno raspisane natječaje premašivale su odobrene iznose.

Pitao je i što je s lokalnom cestom od Pridvorja do polja koja je u jako lošem stanju te može li se napraviti barem djelomična sanacija ceste i proširenja gdje je to moguće.

Načelnik Lasić rekao je kako su Cavtat, Obod i Zvekovica godinama plaćali komunalnu naknadu, a sada je to prošireno na Močiće, Čilipe i Grudu.

”Svatko tko ima ikakvih sumnji može doći pogledati našu dokumentaciju, imali smo baš takav slučaj nedavno. Može se dogoditi da smo nekoga proskočili, ispravit ćemo. Još nismo proširili komunalnu naknadu na Gornju bandu, to ćemo postepeno napraviti, ali će davanja biti manja”, rekao je Lasić.

Što se tiče obnove rive proslijedit ćemo vaše pitanje županijskoj lučkoj upravi, rekao je načelnik.
”Što se tiče vrtića na Grudi dobili smo 4 milijuna kuna EU sredstava, na prethodne natječaje ponude su bile značajno veće. Ponovit ćemo opet natječaj, nadamo se da će cijena građevinskih radova pasti”, rekao je načelnik Lasić te napomenuo kako s obzirom na trenutnu situciju ne želi srljati u kredite.

Luko Subašić pitao je hoće li, s obzirom na situaciju, udruge u kulturi i sportu dobiti dio temeljnih sredstava, za osnovna natjecanja. Pitao je i mogu li se vatrogasci uključiti u održavanje pješačkih staza.

Načelnik Lasić je odgovorio kako će Općina ispuniti svoje obaveze prema sportskim i kulturnim udrugama u okviru mogućnosti te dodatno pomoći ako bude mogla.

Također, istaknuo je kako ČIZK aktivno sudjeluje u čišćenju staza, dok će zbog aktualne situacije ove godine u sezoni biti manji broj vatrogasaca stoga je prioritet sigurnost u požarnoj sezoni.

Srđan Meštrović pitao je zašto ne funkcionira aplikacija Gradsko oko, odnosno zašto se kasno javlja da je određeni predmet riješen.

Pročelnik za komunalne poslove Mijlenko Mikulić zamolio je vijećnika da ga obavijesti o konkretnim slučajevima kako bi mogao provjeriti o čemu je riječ.
25. travanj 2024 02:52