StoryEditorOCM
KonavleZNAČAJNA PODRŠKA

Općina Konavle priprema opsežan program mjera za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju!

Piše Dv
5. veljače 2021. - 15:16

Općina Konavle uskoro raspisuje program mjera za potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju, namijenjene OPG-ovima te drugim pravnim osobama koje se bave poljoprivredom. Program mjera Općine Konavle je dobio suglasnost Ministarstva poljoprivrede te identifikacijski broj Europske komisije, što znači da je usklađen s nadležnim Uredbama za poljoprivredu EU te da je završena obvezna procedura koja prethodi objavi natječaja.

Program sadrži šest mjera kroz koje će i do razine od 50 posto biti prihvatljivo sufinanciranje okrupnjivanja poljoprivrednih površina, uvođenja sustava za navodnjavanje poljoprivrednih površina, kupnja, građenje i opremanje plastenika i staklenika, kupnja višegodišnjeg bilja i certificiranog sadnog materijala te nabava mehanizacije, strojeva i opreme za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, zatim financiranje izgradnje, uređenja i opremanja objekata za preradu i prodaju vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, marketinških aktivnosti dizajna logotipa, etiketa i ambalaže, dizajn i tisak promidžbenog materijala, izrada nove web stranice, promotivne kampanje, sudjelovanje proizvođača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na sajmovima te organizacija sajmova i manifestacija na području Općine Konavle. Također, bit će moguće sufinanciranje prijavne dokumentacije tj. izrada tehničke dokumentacije, financijske dokumentacije i priprema prijavne dokumentacije za nacionalne i međunarodne fondove te edukativni i manifestacijski programi u ruralnom razvoju.

Spomenuti program mjera i konkretne aktivnosti prihvatljive za financiranje rezultat su stručnog sustavnog pristupa tematici razvoja poljoprivrede, koji je proizašao iz zaključaka i rezultata studije "Program razvoja poljoprivrede i prerade poljoprivrednih proizvoda na području Općine Konavle", čiji je autor prof. Damir Kovačić, profesor na Agronomskom fakultetu i stručnjak koji se u Hrvatskoj istaknuo kvalitetnom implementacijom niza sličnih programa i projekata.

U studiji se prvo, na temelju sekundarnih podataka i stručnog znanja, analiziraju prirodne datosti za poljoprivrednu proizvodnju te današnje stanje poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda. Prethodno, u pripremi, provedena je anketa na uzorku od 67 poljoprivrednih gospodarstava kojom su obuhvaćeni njihovi proizvodni kapaciteti, radna sila, postojeća proizvodnja i tržište te njihove poslovne namjere. Provedeni su i razgovori s ekspertima iz turizma kako bi se procijenio potencijal ovog tržišnog segmenta.

Na temelju provedenih analiza odabrani su poljoprivredno-prehrambeni proizvodi čiju proizvodnju i komercijalizaciju treba poticati, odnosno pratiti programom mjera. To su: tradicijski suhomesnati proizvodi, sir, uzgoj jaja u slobodnom uzgoju, proizvodnja peradskog mesa u slobodnom uzgoju, maslinovo ulje, svježe povrće i svježe voće.

Ovim odabirom, koji podržava program mjera, ciljalo se upravo na one proizvode i proizvodni potencijal koji je gotovo potpuno neiskorišten. Za odabrane proizvode su izrađeni poslovni modeli. Svaki model se sastoji od procjene tržišta, gospodarske značajke proizvodnje te procjena ulaganja. U studiji su predložene i konkretne strategije za realizaciju poslovnih koncepata.
Raspisivanje Programa mjera početak je planirane višegodišnje provedbe izravnih poticaja u poljoprivredi Općine Konavle (2021.-2025.), s ciljem razvoja stručne i suvremene poljoprivrede i poljoprivrednih proizvoda, koji će potaknuti multiplicirano ulaganje u konavosku poljoprivredu i moći će se pratiti mjerljivim rezultatima.

23. travanj 2024 10:34