StoryEditorOCM
KonavleNA KRAJU GODINE

Načelnik Božo Lasić: Prebrodili smo teške godine, a prvi cilj dogodine je Osnovna škola Cavtat

Piše Gabrijela Bijelić
31. prosinca 2022. - 16:10
image

Ovako bi u budućnosti trebala izgledati nova OŠ Cavtat

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća konavoski načelnik Božo Lasić ovom prilikom je istaknuo kako su posljednje dvije godine bile najzahtjevnije od osnutka Općine.

Hvala tetama,komunalcima...

- Bogu hvala, prebrodili smo sve i osnovni nam je cilj zadržati komunalni, zdravstveni i socijalni standard. Moram priznati da su te godine bile jako teške, a naši zaposlenici su to osjetili i na svojim leđima jer smo morali smanjivati plaće. Njihove plaće su sada na razini 2019. godine. Dopustite mi da se ovom prilikom ponovno zahvalim svim zaposlenicima Općine, tetama u vrtićima, zaposlenicima Doma za starije, našim vatrogascima i svim djelatnicima naših komunalnih tvrtki. U sljedećoj godini imamo nekoliko važnih projekata, prvi je Osnovna škola Cavtat. Nakon pripremnih radova, ako Bog da, počet će radovi na izgradnji škole. Gruda, Čilipi i Cavtat će biti centri gdje ćemo se morati koncentrirati na izgradnju ili proširenja vrtića. Vatrogasni dom na Grudi smo završili i čekamo tehnički prijem. Osigurat ćemo sredstva za Poduzetničku zonu u Čilipima, a moramo realizirati i reciklažno dvorište za građevinski otpad. Od HBOR-a smo dobili kredit od 8,9 milijuna kuna i time ćemo rekonstruirati više od tri tisuće rasvjetnih tijela, a predviđena ušteda je oko 75 posto - istaknuo je načelnik Lasić.

 

Doznalo se na sjednici Općinskog vijeća i kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvažilo žalbu Općine Konavle, te će se osigurati 7 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića u Cavtatu. Podsjetimo, Općina Konavle nije uspjela ‘progurati’ projekt izgradnje dječjeg vrtića u Cavtatu na poziv za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, proveden u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Načelnik Lasić objasnio je kako su se općinari žalili na tu odluku Ministarstvu znanosti i obrazovanja da bi im potom odobrili spomenuti iznos za izgradnju vrtića u Cavtatu. Dodao je kako je 7 milijuna malo novca, s obzirom da procjene govore o potrebnih 30 do 40 milijuna kuna, uz napomenu kako će izgradnja vrtića ovisiti o intenzitetu gradnje buduće cavtatske osnovne škole.

Vrtići u Čilipima i na Grudi

U planu je inače izgraditi još dva dodatna dječja vrtića za konavoske mališane, u Čilipima i na Grudi. Problema s ostvarenjem ovih projekata ne bi trebalo biti jer bi se gradilo na općinskom zemljištu, objasnio je Lasić općinskim vijećnicima i otkrio kako je u tijeku priprema dokumenacije za dozvole.

Vijećnici su jednoglasno usvojili proračun za iduću godinu u iznosu od 14,5 milijuna eura, dok su projekcije za 2024. i 2025. godinu, 15,4 milijuna odnosno 14,7 milijuna eura.

20. travanj 2024 05:29