StoryEditorOCM
KonavleDRŽAVA POMAŽE OPĆINI KONAVLE

MINISTAR GORAN MARIĆ Tvrđava na Prevlaci fenomen je povijesne i suverene Hrvatske s mnoštvom ožiljaka, veseli me njezina obnova<br />  

25. veljače 2019. - 14:04
Tijekom radnog posjeta Općini Konavle ministar državne imovine Goran Marić obišao je radove na tvrđavi na Prevlaci gdje je planirano otvorenje muzeja austrougarske mornarice. Ministar je kazao kako između Općine i Ministarstva ima dosta toga u proceduri:

-  Dinamika prijenosa prava vlasništva na zemljištu u vlasnuštvu republike Hrvatske na Općinu Konavle u svrhu izgradnje Osnovne škole Cavtat, to smo dogovorili i nadam se da će to biti ostvareno do Uskrsa. Razgovarali smo i o prijenosu vlasništva svih drugih nekretnina koje na temelju zakona mogu prijeći u vlasništvo konavoske Općine, to je ponajprije sportsko-rekreacijski centar na Grudi, zatim park i ostale nekretnine koje su na području Općine Konavle, a mogu se prebaciti u općinsko vlasništvo. Isto tako, usput sam bio zainteresiran u kojoj fazi su radovi na Prevlaci. Moram priznati da sam se prije godinu i nešto dana, kad se potpisao ugovor o prijenosu korištenja tvrđave na Općinu, pitao hoće li radovi započeti, kad će započeti i kad će završiti. S radošću sam danas primio informaciju da radovi ne kasne, da su u tijeku, a doznao sam od gopodina Kapetanića da će biti gotovi u predviđenom roku od četiri do pet godina - kazao je ministar Marić, te dodao:

- Kad se putuje u Dubrovnik i ovaj južni kraj, to je kao da putujete u riznicu povijesti ali ako se ta povijest ne vadi iz zaborava i zapuštenosti i ako je obnavljamo za budućnost, kao što ovo ovdje radimo, onda je ona tek vrijedna značenja. Tako ne dopuštamo da se Hrvatska zapušta u svojim fenomenima i zahvaljujem načelniku Božu Lasiću, županu Nikoli Dobroslaviću i gosparu Niku Kapetaniću na svim emocijama, entuzijazmu i snazi koju ulažu u obnovu ovog kompleksa i da se Hrvatska ne zapusti u svojim povijesnim fenomenima. Ovo je zaista fenomen povijesne i suverene Hrvatske, s mnoštvom ožiljaka i stoga me veseli obnavljanje i uz novi potpis koji budemo imali i za Općinu Konavle i za ostale općine na području Županije. Pokušat ću iskoristiti mogućnost, provjerit ću u kojoj su fazi radovi na obnovi tvrđave - izjavio je Marić.

Na novinarsko pitanje o zahtjevu stanovnika Zatona koji traže  poništenje natječaja za prodaju parcele u državnom vlasništvu između Velikog i Malog Zatona, odgovorio je:

-  A kako komentirati zahtjev za građevinsko zemljište koje treba služiti za potrebe besplatnog parkirališta nekom drugom, to je toliko nelogičan zahtjev, da ga nemam potrebe komentirati? Zbog čega bih poništio natječaj? Da bi netko besplatno parkirao? Dajte, molim vas, pa prošla su ta vremena kad se hrvatska imovina uzurpirala i uništavala! Treba obnavljati i graditi Hrvatsku - odgovorio je ministar.

Demantirao je ministar Marić navod da njegovo Ministarstvo pogoduje privatnom investitoru koji ima parcelu u neposrednoj blizini spornog zemljišta između Velikog i Malog Zatona. Rekao je da ne zna čija je parcela, a kamoli tko je privatni investitor, a tko susjed.

- Onaj tko da najbolju moguću ponudu, taj će biti investitor! - ustvrdio je ministar državne imovine.
Otkrio je i je li upoznat s projektom Hrvatskih cesta izgradnje treće trake kroz Zaton koja bi prolazila kroz navedeno zemljište i hoće li to utjecati na projekt:

- Neće utjecati. Republika Hrvatska prodaje zapušteno zemljište koje 30 godina služi da bi netko privatno parkirao u tom dijelu, takve situacije više nisu dopuštene - bio je rezolutan ministar.

Prokomentirao je i informaciju kako se pogodovalo PND Strategiji Darka Ćorića u privatizaciji Hotela Maestral riječima 'A kako?', te su novinari ostali bez konkretnog odgovora.

Na pitanje zašto država nije tražila plan ulaganja kod ove posebne privatizacije, Marić je kazao:

- Zato što država više nigdje neće tražiti plan ulaganja jer investitor koji kupi i plati cijenu hotela  i koji bude najpovoljniji na natječaju, sam zna zaštititi svoj interes i on će ulagati kako njemu bude potrebno a neće država i pojedinci reketariti investitora s potencijalnim ulaganjima i tražiti od njega da ulaže u ono što pojedinci hoće, a ne u ono što hoće investitor. Tp nigdje u svijetu, ni u tržišnoj ekonomiji ne postoji - rekao je Marić. Pitali su ga novinari i zna li kakvi su planovi investitora:

- Planovi su obnavljati hotele i podizati na što veću razinu, mislim da će to tako i biti jer mora tako biti. Sve će se raditi prema prostornom planu i ništa mimo toga. Nemoguće je pogodovati ni na jednom natječaju. Kad je to RH raspisivala natječaje za prodaju hotela dok ova vlada nije formirala Ministarstvo državne imovine?! Nijedan natječaj nikad nije bio objavljen, niti su se hoteli kupovali na temelju javnog natječaja. Sad se to konačno čini, a onda se postavlja pitanje o pogodovanju?! Da, pogoduje se svima jer mogu sudjelovati a najtransparentijem natječajima i ne može nitko utjecati ni mikron da bi se nekome pogodovalo - jasan je bio Marić.

Novinarima je iznio podatak koliko je državne imovine podijelio lokalnoj zajednici i je li sva imovina stavljena u funkciju:
- Misija ove Vlade je suradnja s jedinicama lokalne samouprave i Ministarstvo državne imovine najdjelotvornije provodi u djelo tu misiju. Dosad smo imali gotovo 600 odluka koje se odnose na JLS. Vrijednost imovine koja bi se trebala staviti u funkciju veća je od milijardu kuna. Imamo informaciju da jedinice lokalne samouprave promptno reagiraju na te dodijeljene imovine i da je stavljaju u funkciju. Istodobno, temeljem zakona ex lege JLS postaju vlasnici još nekretnina koje su navedene u zakonu, kao što su rekreacijski centri, parkovi, trgovi, domovi, vrtići, škole, što ne ulazi u procjenu. Samo takvom mogućnošću zakona dosad se prenijela još milijarda kuna. A mogućnosti su još veće. Nisu sve JLS sve zakonske potencijale iskoristile - objasnio je ministar.

Osvrnuo se Goran Marić i na pitanje je li pojačao aktivnosti zbog europarlamentarnih izbora:

- Mi stalno radimo jednakim tempom i sukladno svojim kapacitetima oni su u ljudskom i brojčanom smislu minimalizirani ali u angažirnosti maksimalno će Ministarstvo od utemeljenja do zadnjeg dana raditi istom dinamikom, maksimalnom angažiranošću. Nama je cilj oživjeti svaku stopu u Hrvatskoj, a to najbolje radimo ako smo prisutni u svim gradovima i općinama diljem Hrvatske. Nema općine i grada koji su sa zahtjevom prema Ministarstvu išli, a da se ne održi sastanak s načelnikom ili gradonačelnikom najkasnije od tri dana kad oni zažele termin - izjavio je Marić.

Minsitar je kazao i kakva je situacija s nekretninom bivše dječje bolnice 'Nemanja Vlatković' u Cavtatu koju u postupku sukcesije potražuje BiH:

- Trideset godina takva imovina propada i zapuštena predstavlja opasnost i za sigurnost i za zdravlje građana. Promijenjen je zakon, otvorena je mogućnost davanja u zakup do 30 godina, time se ničim ne zadire u vlasnička prava. Moram napomenuti da to nije vlasništvo ničije, njihovo, naši-vaši, nego su imali samo pravo korištenja u bivšoj državi. Vlasnički odnosi nisu riješeni, a do njihova rješavanja nekretnina ide u zakup do 30 godina, a kad se utvrdi vlasnik, njemu će pripasti sva prava iz ugovora o zakupu i obnovljeni objekti. Mi smo već za 12 objekata ugovore zaključili, slijede novi natječaji i nova zaključenja ali ti objekti više neće biti sramota ni gradova ni općina ni Hrvatske - zaključio je ministar Goran Marić.

U pratnji ministra bili su župan Nikola Dobroslavić i načelnik Općine Konavle Božo lasić, kao i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić, te saborska zastupnica Sanja Putica. Zbog orkanske bure obilazak Prevlake je sveden na minimum.

 
24. travanj 2024 22:27