StoryEditorOCM
KonavleSvi je hvale

Lucija Šuljak jedina je automehaničarka u dubrovačkoj obrtničkoj školi. ‘Muška‘ zanimanja nisu joj strana, pa mama joj je završila nautiku

Piše Ahmet Kalajdžić
7. ožujka 2023. - 19:57

Lucija Šuljak ima samo 15 godina i učenica je prvog razreda dubrovačke Obrtničke škole. I Lucija, kao i ostale njezine školske kolege, već uveliko odlazi na praksu i tu u praksi primjenjuje u školi stečena teoretska znanja. No, nemali se broj sugrađana se iznenadi kad Luciju vide tijekom prakse jer ona je djevojka u tipično ”muškom” zanimanju, u poslu za kojeg se vjeruje da je ”rezerviran” samo za muškarce. Naime, Luce je budući automehaničar, a o svom životnom pozivu ova mlada Konavoka iz Močića priča:

image

Konavoka Lucija Šuljak uči za automehaničara i voli svoj posao

Božo Radić/cropix/

-Htjela sam postati kozmetičarka ili frizer, ali se u te razrede upisivalo malo učenika i nisam imala dovoljno bodova niti uspjela upasti među učenike tih razreda. No, imala sam bodove za upis u razred za automehaničare, upisala se i sad sam tamo jedina djevojka. Sad sam već u drugom polugodištu i kad bolje razmislim, mislim da nisam pogriješila jer mi se posao dopada i zavoljela sam ga. Sve mi se strašno dopada i dobro mi je- priča nam Luce, a slučajno izrečena opaska i želja otkriva i njezinu tipično žensku crtu:

image

Konavoka Lucija Šuljak uči za automehaničara i voli svoj posao

Božo Radić/cropix/

-Uz nadzor meštra, na praksi već sudjelujem u popravcima. Naravno, još mnogo toga imam naučiti i to mi nikako ne pada teško. Ovaj sam posao doista mnogo zavoljela, ali bih pored popravaka voljela da automobile mogu i iznutra urediti- rekla nam je. Na upit o školi, oči joj naglo poprimaju jači, pravo mladalački sjaj dok svoje kolege iz razreda. Opisujući ozračje u razredu ne kaže da je ”kolege paze i maze” nego osjeća kako su ”baš pravi i da su se prema njoj postavili vrlo prijateljski i zaštitnički”. Sve priča dok završava zamjenu motornog ulja te opisujući razredne kolege, nastavlja:- Iako mi je lijepo s njima, trebala mi je vremena da se priviknem. Ispočetka sam se čudila zašto npr. preko malog odmora katkad tako galame ili se naguravaju, ali sam shvatila da je to za muške normalno. Prihvatili su me i tamo i na poslu, sve radim mirne glave i prihvaćam kao novi izazov: uhvatim se u koštac s tim, a ni vlasnici automobila me ne gledaju s čuđenjem.

image

Konavoka Lucija Šuljak uči za automehaničara i voli svoj posao

Božo Radić/cropix/

O Luciji samo lijepe riječi ima i vlasnik automehaničarske radnje Mihael Pušić kod kojeg obavlja praksu:-Luce je vrlo pedantna u onom što radi i pozorno sluša naše savjete koje joj dajemo. Vjerujem da će dobro izučiti ovaj zanat i postati uspješna- kaže meštar, dok Lucina majka Martina Šuljak komentirajući njezin životni izbor, ističe:

image

Konavoka Lucija Šuljak uči za automehaničara i voli svoj posao

Božo Radić/cropix/

-Igrom slučaja naša Luce se upisala u taj smjer jer ju je ”sustav prebacio” u taj razred. Tražili smo prebacivanje, ali joj nije odobreno. U zadnji tren smo joj uspjeli pronaći praksu kod konavoskog automehaničara Mihaela Pušića i sretni smo što ju je primio na praksu. Kad je vidjela kako je u tom razredu i na praksi, kad je vidjela kako to funkcionira, rekla nam je da ne želi prebacivanje. Da, u početku su je gledali čudno ali je to vrlo kratko trajalo, u čemu joj je mnogo pomogla i razrednica Marina Đanović. Od siječnja je novi razrednik Željko Prce i za njega ima samo lijepe riječi, divan je prema svim učenicima. Kao roditelji smo oduševljeni- rekla nam je mama Martina koja ima slično osobno iskustvo jer je pohađala Pomorsku školu:- Bilo mi je super i sjećam se da su me sama prvi mjesec malo zafrkavali, što je normalno razdoblje prilagodbe, ali je sve poslije toga bilo kako treba.

I ravnatelj Obrtničke škole Dubrovnik Dinko Mandić ima samo lijepe riječi o djevojci koja je "u muškom poslu probila led” za djevojke koje će je tek slijediti:- Od kako postoji naša škola, Lucija je uopće prva koja je izabrala taj, nazovimo ga ”muški” poziv, iako još od ranije muškarce imamo u ”ženskim” odjeljenjima kao što su npr. kozmetičari. Lucija je vjerojatno očekivala da će uspjeti prebaciti se, ali nije uspjela a bio je problem i pronaći obrtnika za njezinu praksu. Nije baš išlo lako, ali je pronađen i sve je kako treb. Posebno je dobro što je ona svoj poziv maksimalno prihvatila, zavoljela ga i želi se nastaviti dalje usavršavati. Jedinstvena je i ”glavna” u razredu, posao automehaničara joj se dopada, te premda je fizički zahtijevan mogu reći kako je tu i dosta dijagnostike. Znači: ima mjesta i za djevojke- rekao nam je ravnatelj Mandić.

19. travanj 2024 23:23