StoryEditorOCM
KonavleNA BLAGDAN BOGOJAVLJENJA

LIJEPA TRADICIJA U ČILIPIMA Vodokršte u stoljetnoj kamenici, vjernici krštenu vodu ponijeli kućama za blagoslov domova, polja, imanja...

Piše Vlaho Car
6. siječnja 2020. - 13:43
Blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenje jedan je od najvećih svetkovina u kršćanskom svijetu, a u Konavlima je poznatiji kao Vodokršte.

U Čilipima se već desetak godina voda zakrštava u nekoliko stoljeća staroj kamenici iz koje vjernici potom uzimaju krštenu vodu te je nose svojim kućama za blagoslov domova, polja, imanja i svega drugog što im služi u svakidašnjem životu.


Predvodeći svečanu svetu misu u prepunoj crkvi u Čilipima, župnik don Josip Barišić posebno se osvrnuo na ovogodišnje jaslice koje prikazuju Vukovar, i središnji križ na Vukovarskom groblju u čijem središtu je novorođeni Isus.


-Isus, sin Božji, došao je na svijet kako bi izbavio žive, uzdigao mrtve, pomogao obiteljima koje su na bilo koji način ostale bez svojih najmilijih. Došao je za sve nas! Isus je nada za sve žive i pokojne. Svaki pojedinac rađanjem uzima svoj križ. Novorođeni Krist na sebe je uzeo najteži križ, za sve nas, kao što je Vukovar podnio najveća stradavanja, razaranja i progonstva svojih žitelja u Domovinskom ratu. Rođenje malog Isusa novo je svijetlo života koje zatire tamu i osvjetljava puteve onima koji ga slijede, poruka je ovogodišnjih jaslica u Čilipima - kazao je čilipski župnik Barišić.

 
16. travanj 2024 13:33