StoryEditorOCM
Konavlene smiruju se tenzije

Konavoski taksisti odlučni: ‘Nećemo im plaćati jer u svojim autima ne stvaramo otpad, ucjenjuju nas! Iz Čistoće i zelenila Konavala tvrde: ‘Da su htjeli komunicirati, ne bi ni bilo problema...‘

Piše Lorita Vierda
11. listopada 2022. - 13:55

Neriješeno u Konavlima – ne, nije sportska vijest s travnate podloge, ali se definitivno nje u neku ruku tiče. Udruga autotaksi vozača iz Konavala već dulje vrijeme upozorava na davanja za Čistoću i zelenilo Konavala. Njihovi automobili su njihovi uredi i u njima ne proizvode otpad. Pa time ne opterećuju konavosko komunalno društvo, smatra predsjednik udruge Antonio Račević.

-Neka mi netko reče što to točno od smeća taksisti proizvode? Iako se ova odluka Općine Konavle o plaćanju 250 kuna za čistoću odnosi ne samo na taksiste, tu spadaju na primjer i obrtnici koji primjerice imaju obrt za izvođenje pripremnih radova na gradilištu, dakle, čovjek koji odrađuje posao bagerom. Ali u ovom slučaju ispred udruge taksista Konavala nećemo podnositi reketarenje, što je ovdje slučaj. Mi koji poslujemo u autima plaćamo jednako kao i neki restorani, a to niti je logično, niti je normalno” - smatra Račević i dodaje: - To vam je kao da HEP-u plaćate struju, a nemate ni struje, ni priključka. Za nas je ovo ucjena.”

image

Antonio Račević, predsjednik udruge autotaksi vozača Konavle

Dv/

Već se dulje vrijeme raspravlja o ovoj temi i na Općinskom vijeću, baš kao i na prošloj sjednici kad su taksisti zadnji put iznijeli situaciju pred vijećnicima.

-Kad mijenjamo gume, idemo u servis. Kad mijenjamo ulje, isto tako. I bilo što drugo što radimo idemo u ovlaštene servise, a taj obrtnik u servisu već plaća sva davanja za odlaganje otpada kojeg stvori tijekom rada. I sad bismo mi trebali ponovno plaćati sve to, i to u iznosu od 250 kuna! Uostalom konavoska čistoća je do Cavtata, a od Cavtata se plaća dubrovačkoj Čistoći koja tom dijelu pruža uslugu skupljanja otpada. Reći ću vam samo za primjer, na samom kraju Konavala u mjestu ima možda tridesetak kuća, imamo jedan jedini kontejner, a oni pričaju bajke o odvajanju otpada. Okej, odvajamo i odvajat ćemo svi, a gdje to ide? Sve u isti kontejner! Pogledajte samo koliko ima stavki za plaćanje o zelenim tehnologijama, odvajanju, ekologiji...a sve ide u isti kontejner” - naglašava Račević dodajući kako su nakon dobivanja uplatnica reagirali uzevši odvjetnika.

Upravo na razdvajanju djelatnosti i cjenika se i radi, govori direktor konavoske Čistoće i zelenila Pavo Arbulić.

-Napisali smo odgovor na prigovore, ali nisu reagirali na pozive za dogovor sve dok nisu doma dobili uplatnice. I nije istina da plaćaju jednako kao restorani, restorani plaćaju duplo više. Nemamo zaista ništa protiv taksista, imaju pravo objedniti tvrtke na istoj adresi kućanstva. Naplata se uvodi prema našoj procjeni, a oni tvrde da ne treba plaćati. Do kraja tjedna bit će uspostavljena podjela na djelatnosti i cjenik adekvatan tome, a sve poštujući zakon. Problem i jest počeo jer nije bilo komunikacije s njima” - dodaje Arbulić.

image

Pavo Arbulić, dorektor Čistoće i zelenila Konavala

Dv/

Cjenik je, dodaje, donijelo Općinsko vijeće 2014. godine uz podjelu na uslužne, društvene i proizvodne djelatnosti kad je izrađen cjenik.

-Najpravednije je da onečišćivač plati onoliko koliko je otpada proizveo” - ističe Arbulić i dodaje: -”Uza sve ostalo, kad se novi cjenik uspostavi bit će tu i nekih benefita, skupljanje bodova, koji će onome koji plaća snižavati cijenu. Ali najprije će prijedlog cjenika ići na e-savjetovanje, to je praksa, nekoliko tjedana. Sukladno komentarima na e-savjetovanju možda će se neke stvari ponovo korigirati, i tek kad sve bude usuglašeno ići će na Općinsko vijeće na potvrdu.”

-U Konavlima je 150 registriranih taksi vozača. U redu, neka idu s postavkom da proizvodimo otpad i da to moramo i platiti. A što je s taksistima koji uredno svakodnevno voze po Konavlima, znate koja je situacija sa sezonom, ima krcato posla, a nisu registrirani u Konavlima? Registrirani su u Dubrovniku gdje je, koliko čujem od kolega, sve odavno riješeno na zadovoljstvo svih, nitko se ne buni. A kome plaćaju? Zvali smo i kolege iz cijele Hrvatske, nigdje nije ovakva situacija.” - kaže Račević i dodaje:

-Moje je mišljenje da je stvar u nedostatku novca u Općini. Dok se zakon 2018. nije promijenio, taksisti su plaćali 5 tisuća kuna koncesiju Općini, a sad je to 500 kuna za pet godina. Jasno je, to je puno manje novaca u općinsku kasu. Ali na nikakve ucjene nećemo pristati. Zato smo svi morali pisati prigovore na pristigle račune jer će nam početi stizati ovrhe. A neki su, moram i to reći, dobili i odgovore da će ih se deaktivirati, ugasiti im registraciju. Svi smo pisali isti prigovor, a dobili različite odgovore.” - dodaje Račević i kaže kako je čuo za navodni novi cjenik, no još ga nije vidio. Cijene još, doznajemo, nisu dogovorene, koliko će koji obrtnik za koju djelatnost plaćati, zasad nije poznato.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix

Zakon o gospodarenju otpadom predviđa naplatu, a za cijene i načine odlaganja i zbrinjavanja zaduženi su gradovi i općine, odnosno njihova komunalna društva registrirana za te djelatnosti. Čistoća i zelenilo Konavala tu djelatnost obavlja do Cavtata, a Cavtat, Obod i Zvekovicu zbrinjava Čistoća Dubrovnik.

 

25. travanj 2024 02:41