StoryEditorOCM
KonavleNA GRUDI

Konavljani traže da se ‘Stara škola‘ uredi, predlažu hotel, restoran, društveni dom, mini bolnicu....

Piše Gabrijela Bijelić
14. ožujka 2023. - 13:13

Zgrada Stare škole na Grudi, mjesto za koje uspomene vežu brojne Konavljane tadašnje učenike, uz cestu zjapi prazna i propada još od Domovinskog rata. Uzaludni su bili apeli da se spriječi daljnja devastacija zdanja koje je svojedobno kupio bivši vlasnik Jadranskih luksuznih hotela Goran Štrok s ciljem njegova privođenja turističkoj svrsi.

Na Facebook profilu Zavazda Konavle ovih se dana po tko zna koji put povela rasprava o nužnosti obnove Stare škole i njezinim mogućim budućim namjenama. Neki su spomenuli mali hotel, neki restoran, a među prijedlozima su se našli i društveni dom, mini bolnica za Konavljane... S FB grupe upućen je poziv općinskim vlastima da pokrenu stvari s mrtve točke, a može li se i što učiniti na oživljavanju Stare škole, pitali smo načelnika Boža Lasića:

image

Konavoski načelnik Božo Lasić: Ne možemo ništa, tuđe je vlasništvo

Cropix/Cropix

- To nije naše, ne možemo utjecati na tuđu imovinu niti o njoj brinuti. A da smo nezadovoljni sadašnjim stanjem, to sigurno. Odavno je sve trebalo urediti i privesti svrsi. U par navrata Općina je samoinicijativno odradila uređenje okoliša jer je prava sramota koliko je okolo zapušteno. Nije primjereno, čak se može reći da su zgrada i okoliš vrsta ugroze za ozljeđivanje djece i slično. Upozoravali smo Lukšić grupaciju da nešto poduzmu, ali godinama nije bilo nikakve reakcije – izjavio je načelnik Općine Konavle Božo Lasić i dodao kako slučaj propadanja Stare škole samo potvrđuje da nekretnine u općinskom vlasništvu ne treba olako prodavati.

Kakvi su planovi sa Starom školom raspitali smo se u Excelsa nekretninama, jednom od društava grupacije Lukšić koje skrbi o nekretninskom portfelju, no oni su se izuzeli od odgovornosti za stanje bivšeg školskog objekta:

- Zgrada "Stare škole" u Konavlima nije u portfelju Excelsa nekretnina. Ona jest u vlasništvu Lukšić grupacije, a u ovom trenutku nema aktivnih projekata vezanih uz tu nekretninu – izvijestili su iz Uprave Excelsa nekretnina d.d.

A prije 15 godina sve je izgledalo drugačije. Iz Jadranskih luksuznih hotela 2008. su najavili kako nakon kapitalnih ulaganja od najmanje 120 milijuna eura u dubrovačke hotele, slijedi ulaganje u tri objekta smještena u Konavlima. Za obnovu hotela na Grudi u prvoj je fazi bilo predviđeno utrošiti 2,5 milijuna eura.

Rečeno je tada da će se obnova odvijati u dvije faze: U prvoj je trebala ići obnova stare zgrade škole koja bi imala 25 luksuznih soba i apartmana, za što su Štrokovi JLH ishodili građevinsku dozvolu.

image

Zapuštena zgrada Stare škole na Grudi

Zavazda Konavle/ FB

- Nakon kompletne obnove ovaj će konavoski objekt imati kategoriju 4 zvjezdice i uz sofisticirane i luksuzne sobe raspolagati i restoranom, lounge barom, salonom, dvoranom za sastanke, velikim parkirališnim prostorom te posebno atraktivno uređenim vrtovima. Hotel Gruda bit će prvi i jedini hotel na širem konavoskom području koji će biti otvoren tijekom cijele godine.- optimistično su najavljivali iz Jadranskih luksuznih hotela investiciju koja se nikad nije dogodila. Dodali su još kako do 2008. nije mogla krenuti obnova zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa, te otkrili kako u drugoj fazi na svom zemljištu istočno od hotela kane izgraditi objekt koji će potom biti spojen sa starom školom, uz gradnju dodatnih 20 luksuznih soba i apartmana te bazen i wellness centar. Uz radove na hotelu na Grudi bivši je vlasnik povezivao i otvaranje restorana u Moluntu, no grupaciji Lukšić po preuzimanju JLH konavoske nekretnine očito nisu bile prioritet.

18. travanj 2024 05:39