StoryEditorOCM
KonavleDRUGA LAĐA LAZARETA

FRANKOVIĆ Izložba "Dubrovnik, a Scarred City" nije vraćanje u prošlost, nego priča o gradu koji se izdigao iz pepela!

Piše Bruno Lucić
Foto: Tonči Plazibat/CROPIX
2. listopada 2019. - 00:31
Povodom 28. godišnjice od početka napada na Dubrovnik a u sklopu programa "Da se ne zaboravi" u drugoj lađi obnovljenog kompleksa Lazareti otvorena je izložba "Dubrovnik, a Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. - 2000.".  

U postavu izložbe autora Julijane Antić BrautovićMata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila KovačaBoža GjukićaPava Urbana, Mira KerneraDamira Fabijanića i drugih. Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba „Dubrovnik, a Scarred City“ bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata.

Također, povodom 40. obljetnice uvrštenja dubrovačke povijesne jezgre na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine (1979.) i 20. obljetnice njenog uklanjanja s liste ugrožene svjetske baštine (1998.) ova multimedijalna izložba predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja od strane Jugoslavenske narodne armije te njegova brza i impresivna obnova.

Gradonačelnik Mato Franković pozdravivši okupljene kazao je kako i današnji dan odiše težinom trenutka koji se tada dogodio te se tada nitko nije tome nadao. 

- Sve ono što nam je bilo sveto pokušalo se uništiti. Rat je danas iza nas, Dubrovnik je Grad koji je u potpunosti obnovio, dijelom zahvaljujući međunarodnoj pomoći. Ova izložba jasno pokazuje tko je bio agresor, a tko žrtva te je dodao kako ova izložba nije vraćanje u prošlost, nego priča o gradu koji se izdigao kao feniks. 

Antić Brautović je u ime autorskog tima navela kako je izuzetna čast otvoriti ovu izložbu u Dubrovniku. Naglasila je kako se postav bazira na činjenicama i ne donosi vrijednosne sudove. Pojasnila je kako su dva presedana povezana uz izložbu: prvi je taj da je UNESCO prvi put u slučaju napada na Dubrovnik svoje izaslanike poslao u neko ratom zahvaćenom području. Drugi je presedan da je u na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu prvi put donesena presuda zbog zločina nad kulturnim dobrom i upravo je taj zločin okarakteriziran kao zločin protiv čovječnosti. 

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako se kod nje javljaju dvije emocije: tuga zbog svih žrtava, ali i neizmjeran ponos što je teško razdoblje prebrođeno u zajedništvu.  


Ministar obrane, potpredsjednik Vlade i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, general Damir Krstičević prenio je pozdrave generala Ante Gotovine.


- Znamo da nam nije bilo lako, ali hvala Bogu, pobijedili smo. Hvala vam, dragi prijatelji, kazao je ministar obrane te naglasio kako je vojska vraćena u Dubrovačko-neretvansku županiju. 

- Mogu vam reći da ste sigurni, da smo sigurni, da je Hrvatska vojska tu, da je ona jamac sigurnosti i da nam se nikada više neće dogoditi 1991., jasan je bio Krstičević. 

U ulozi izaslanice predsjednika Sabora bila je dožupanica Žaklina Marević. Izložbu su otvorili predstavnici članova obitelji poginulih branitelja, ali i predstavnici civilnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. 
Izložba je uspješno realizirana u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku od 17. do 28. prosinca 2018. godine, a nakon toga i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u u Washingtonu gdje je izazvala veliki interes diplomatske javnosti. U Lazaretima će za građane i širu javnost biti otvorena do 15. veljače 2020. 

Glazbeno je otvaranje uveličala klapa Ragusavecchia te zbor Osnovne škole Mokošica. bLu
24. travanj 2024 15:26