StoryEditorOCM
KonavleOMILJENI BLAGDAN |

FOTOGALERIJA Hodočasnici iz cijelih Konavala pohrlili na zavjet svetom Antunu u Pridvorje, održana i živopisna procesija

Piše Vlaho Car
13. lipnja 2021. - 13:37

Blagdan svetog Antuna posebno svečano obilježava se ove nedjelje u Pridvorju.

Pridvorski samostan svetog Vlaha zavjetno je mjesto mnogih Konavljana koji od ranog jutra u velikom broju hodočaste radi zavjeta hodom kroz crkvu i ispod stoljetnog platana.

Jutarnju misu na koju je pješice stiglo mnoštvo vjernika iz Konavala, ali i Župe dubrovačke, predvodio je fra Ivan Kramar, gvardijan Franjevačkog samostana u Pridvorju.

Na svečanoj svetoj misi koju je u 10 sati u koncelebraciji s brojnim svećenicima predvodio fra Nikola Kozina održana je propovijed tijekom koje je propovjednik posebno naglasio moć riječi svetoga Antuna koje je svatko razumio, od ljudi pa do svih drugih živih bića:

- Današnji čovjek, kao i prije, gradi 'kule babilonske', želeći istaknuti sebe kao najboljega i najpametnijega. Sveti Antun, iako rođen u Portugalu u Lisabonu, a pokopan u talijanskoj Padovi, govorio je tako da ga svak razumije. Njegova poruka s malim Isusom i ljiljanima u naručju, poruka je čovjeku neka bude ono izvorno kako ga je Bog stvorio, a ne iznad ljudi, često želeći biti i iznad Boga - poručio je fra Kozina.

Uz blagdan se u Pridvorju odvila i svečana živopisna procesija maslinikom uz kapelicu Svete trojice s hodočasnicima u narodnim nošnjama, dok je za večernje sate uz svetu misu predviđen i blagoslov djece.

Nakon procesije uslijedio je atraktivni nastup KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja, te prigodno čašćenje u klaustru samostana  u Pridvorju gdje je uzvanike ugostio gvarijan samostana fra Ivan Kramar. Pridvorski samostan inače je najveće svetište sv. Antuna na našem području.

18. travanj 2024 03:58