StoryEditorOCM
Konavle‘BUKA‘ U UVALI TIHOJ|

FOTO/ BORIS OBRADOVIĆ O RADOVIMA NA CAVTATSKOM MULU: Obnova rive zaustavljena je zbog ljudske ‘malicije‘ iako nam je Općina dala suglasnost!

Piše Ahmet Kalajdžić
12. listopada 2021. - 20:00

Početkom prošlog tjedna službenici ispostave Lučke kapetanije u Cavtatu, nakon prijave građana,  izvršili su  inspekcijski nadzor čestice pomorskog dobra (na k.č. 729 k.o. Obod) te utvrdili da se na pomorskom dobru izvode pripremni radovi za izlijevanje betonske ploče radi učvršćivanja već postojećeg molića koji je oštećen prošle godine u nevremenu. Cijelo područje je istog dana ograđeno službenom trakom, a na vidna mjesta postavljene su službene ploče i rješenje o zabrani radova. Inspekcija Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH potvrdila je kako su uslijed djelovanja morskih valova i podlokavanja na moliću uočena oštećenja i napuknuća koje se na nekoliko mjesta protežu od ruba prema sredini molića i to  u dubini od 20 do 50 centimetara, dok je na dijelu već postojećeg većeg mola na koji se vezuje molić uočeno veće oštećenje u  dužinu oko 6 metara.

image
Arhivski snimak ošećenja nakon lebićade siječnja 2020.godine
Fotoarhiv Obrta Epidaurum

Danas smo posjetili Cavtat da provjerimo što se zapravo događa u uvali Tihoj. Na oštećenom mulu zatekli poznatog konavoskog ronioca Borisa Obradovića koji nas je podsjetio na razornu lebićadu koja je početkom prošle godine "odnijela" pola rive,  a more je "odvuklo" podest u dužini 6 metara:- Pred početak prošle sezone od općinara sam  doznao da nemaju novca za sanaciju te su rekli da to, ako želim, učinim to  o svom trošku. No, uslijedila je sezona kakvoj se nitko nije nadao i nije se moglo raditi, te sam na kraju ovogodišnje  sezone iznova kontaktirao Općinu, dobio suglasnost, našao izvođača i krenuo u sanaciju. Sve što treba je "u milimetar" zašalovano i nije se izašlo izvan postojećih gabarita. Išlo se napraviti kako treba i meni i svima koji se tu kupaju, ali su nas prekinuli pojedinci koji su sve "digli na višu političku razinu". Došla je Kapetanija i vidjela o čemu je riječ, ali su se pokazali nefer i zabranili rad. Radovi još stoje, a more će  odnijeti šalung, Kad nas puste trebamo još uru za dovršit šalovanje i samo da mikser iskrene beton- priča Obradović. Ogorčen  je zbog malicije pojedinaca koji ga stalno prozivaju da nema koncesiju ili da radi nezakonito:- Što sve rade dokaz je to da nam je ljetos pomorski agent javio kako je brod izgubio sidro te smo zaronili i pronašli ga i  izvukli, da bi nas na obali opkolila policija! Jer, netko je prijavio da krademo arheološko blago Republike Hrvatske!

image
Aktualno stanje nakon obustave radova sanacije mula
Tonći Plazibat/cropix

Potražili smo i pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i gospodarenje nekretninama Općine Konavle Miljenka Mikulića koji je potvrdio da su zaprimili zahtjev za izvođenje sanacije oštećenja na dijelu pomorskog dobra u sklopu redovitog održavanja od strane obrta "Epidaurum":- Temeljem plana upravljanja pomorskim dobrom i zakonskih odredbi dali smo im suglasnost. Naime, ako nemamo osigurana sredstva, za naš račun i u naše ime, a o trošku nositelja koncesijskog odobrenja, možemo prepustiti dio radova sanacije. Raduje nas da ima ljudi koji stvarno brinu i kojima je stalo do općeg i javnog dobra iako su ovaj put, iz neznanja ili nekih drugih pobuda, neki obavijestili Lučku kapetaniju, nas i policiju te se od ničega stvorio "slučaj". Da je u pitanju nasipanje pomorskog dobra bili bi smo odgovorni i morali bi to spriječiti. Ali, riječ je o podestu načinjenom 1987. godine u sklopu rekonstrukcije hotela Epidaurus. Lani su u nevremenu podlokani temelji te je uništen dio pomorskog dobra a Obradović nosi koncesijsko odobrenje već dugi niz godina. Pitanje je samo je li potrebno - i što sve - priložiti uz suglasnost, tj. stvar je tumačenja zakona, a mi smo,  ako ne možemio svojim sredstvima , u obvezi dati nekome da napravi određeni posao. Investitor je tu i voljan je napraviti o svom trošku te očekujem da u slijedećih nekoliko dana iskomuniciramo što treba, a nadam se da neće biti lebićade niti nevremena te će se sve odraditi na obostrano zadovoljstvo!- naglasio je Mikulić i dodao kako "uvijek ima onih koji imaju svoje interese ili je u pitanju ljudska malicioznost".

image
Aktualno stanje nakon obustave radova sanacije mula
Tonći Plazibat/cropix
19. travanj 2024 20:44