StoryEditorOCM
DubrovnikDOMOVI ZA STARIJE

Zvat će se Ragusa: Ministarstvo potvrdilo Odluku o osnivanju ustanove koja će upravljati dubrovačkim domovima umirovljenika

Piše dv
24. lipnja 2022. - 15:32

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Republike Hrvatske odgovorilo je na zahtjev Grada Dubrovnika te je Rješenjem utvrdilo da je Odluka o osnivanju javne ustanove socijalne skrbi Dom za starije osobe Ragusa u skladu sa Zakonom o ustanovama, Zakonom o socijalnoj skrbi i drugim posebnim propisima.

 

Naime, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika je na svojoj 11. sjednici održanoj 9. svibnja 2022. donijelo Odluku o osnivanju navedene ustanove kao javne ustanove za pružanje socijalnih usluga. Ustanova Dom za starije osobe Ragusa upravljat će novim domovima za starije i nemoćne osobe - Domom umirovljenika koji se gradi u Gružu na mjestu bivšeg hotela Gruž te budućim Domom za starije i nemoćne koji će se graditi pored Opće bolnice Dubrovnik.

image

Treća dob

Vojko Basic/Cropix

 

Rekonstrukcijom i uređenjem doma hotelskog tipa u Gružu, prvim novim domom za starije koji se u Dubrovniku radi nakon 51 godinu, i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

 

-„Osnivanje ustanove osnovni je preduvjet kako bi i Dom u Gružu mogao postati sastavni dio mreže domova, što ujedno znači smanjenje troškova smještaja“, pojasnio je prilikom usvajanja Odluke gradonačelnik Mato Franković.

image

Treća dob

Luka Gerlanc/Cropix

 

Dom za starije i nemoćne u Gružu dijelit će upravu s budućim domom umirovljenika ispod Opće bolnice za koji je početkom godine ishođena građevinska dozvola, a jedinstvena ustanova osigurat će i manje troškove. Za razliku objekta u Gružu koji predviđa smještaj 48 umirovljenika u 32 smještajne jedinice, novi dom u blizini Opće bolnice raspolagat će kapacitetom za smještaj oko 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju. Bit će opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju kao i društvenim prostorima poput knjižnice.

 

23. travanj 2024 06:35