StoryEditorOCM
DubrovnikPala kiša, požari se ne daju

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović: ‘ Dobro je što je malo zahladilo, ali svaki put kad zagrmi, očekujemo dojavu...‘

Piše Gabrijela Bijelić
16. kolovoza 2022. - 18:07

Grmljavinsko nevrijeme, udar munje, suha podloga i nepristupačan teren. Ovo je 'recept' za većinu požara koji su ovog kolovoza pogodili šire dubrovačko područje. S izuzetkom 28-godišnjaka osumnjičenog za podmetanje triju požara početkom mjeseca u Novoj Mokošici, u svim ostalim slučajevima ulogu 'piromana' odigrali su gromovi, potvrdio nam je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Dokaz za tu tvrdnju je i jutrošnji manji požar u Stupi prouzročen udarom munje.

image

Požar iznad Slanog

Ivana Penjak Kasavica/

Taj je na sreću za sat i pol od dojave pristigle u 6.20 sati lokaliziran i u podne suzbijen. Brzo nakon dojave savladan je još jedan požar koji je planuo sinoć na Korčuli. I opet ga je prouzročilo električno pražnjenje:

- Grom najčešće udari u stablo, prepolovi ga i onda se ono brzo zapali ili plane suha trava pa se to proširi. Dodatni problem je što gromovi udaraju na grube terene na visini, a kod ovog zadnjeg, najvećeg požara kod Slanoga i Majkova, munja je lupila na dva mjesta, pa su se požari spojili u vatrenu liniju dugu oko 5 kilometara – kaže nam županijski zapovjednik Simović.

Vatrogasci iz Javnih vatrogasnih postrojbi i DVD-ova od jutros su, priznaje, odahnuli. Kakva-takva, kiša je pala gotovo posvuda na području Dubrovnika i okolice, a i temperatura se snizila do 24 Celzija i niže, nakon serije dana kad smo imali 30 plus.

image

Pogranični požar nedavno je zaprijetio Vitaljini

Zavazda Konavle/Fb/

No, sugovornik kaže kako požarno ljeto i dalje traje i zato treba ostati na oprezu:

- Evo, i jutros pazimo na ovaj požar iz Crne Gore koji nas danima 'zafrkava' iznad Vitaljine. Malo ga ugasimo, a on malo opet živne i stalno tako. No, gori visoko i ne prijeti kućama. Vatrogasci su i danas pošli vidjeti kako je na terenu, ima jedan mali dim, puno manji nego proteklih dana – ističe Stjepan Simović o požarištu koje je aktivno od početka mjeseca. U gašenje su se u jednom trenutku uključili i kanaderi, no pogranični požar se na sreću nije spuštao prema kućama, već se pošao 'u širinu'.

 

25. travanj 2024 02:54