StoryEditorOCM
DubrovnikŽUPANIJSKI STOŽER

KORONAVIRUS Preminuo 83-godišnjak, zabilježena dva nova slučaja zaraze, slučaj iz Rogotina istražuje DORH, član Stožera Grada Ploča dao ostavku

Piše PSD.
14. travnja 2020. - 13:03
Župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije izvijestio je kako je zbog koronavirusa nažalost preminuo 83-godišnjak te su u posljednja 24 sata na području Županije zabilježena dva nova slučaja infekcije COVIDOM-19. Svi članovi Stožera izrazili su sućut obitelji preminuloga.

Pod pojačanim nadzorom su štićenici u domovima, razmješteni su u sobama po jedan da bi se smanjio rizik od širenja zaraze. Dobroslavić je dodao da je za sada sve uredno i stabilno. Zahvalio je medijima koji prate sva izvješća te pozvao na poštivanje preventivnih mjera.

Komentirajući nemili slučaj u Rogotinu, župan je kazao kako je zatraženo izvješće nadležnih službi koje će se proslijediti na državnu razinu, a uključio se i DORH.

Načelnik Stožera Joško Cebalo rekao je kako je do sada iz Dubrovnik za Zagreb upućeno ukupno 922 uzoraka te je sveukupno 100 pozitivnih testiranja s područja DNŽ. Dva brisa morala su se ponavljati, riječ je o dva brisa iz Doma za starije i nemoćne Dubrovnik. Cebalo je kazao kako se zasad ne čeka nijedan rezultat. Sveukupno je hospitalizirano 34 pacijenata - 24 se nalazi u Općoj bolnici Dubrovnik, a 10 u Studentskom domu. Kazao je kako je u posljednja 24 sata došlo i do dva izlječenja te je sada sveukupno 8 izliječenih. Što se tiče broda La Belle de l'Adriatique, on ostaje i dalje usidren na sadašnjoj lokaciji, održava se stalna komunikacija te nema ugroze od koronavirusa.    

image

 
Božo Radić/Hanza Media


Cebalo je kazao kako su se Stožeru javljali  pomorci oko povratka doma, riječ je o pojedinačnim slučajevima, a iz Stožera su ih upućivali Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje zajednički s Ministarstvom vanjskih poslova rješavaju takve probleme. Cebalo je naglasio kako Stožer pomaže koliko god može. Također, Županijski stožer primio je službenu potvrdu o ostavci člana Stožera civilne zaštite Grada Ploča - Vinka Matića.

Cebalo je poručio kako koronavirus nije razlog da Zavod za hitnu medicinu ne izađe na teren.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je kako se 21 pacijent nalazi na Odjelu na zarazne bolesti, tri pacijenta su na jedinici intenzivnog liječenja, 10 ih je u Studentskom domu. Dvanaest korisnika doma za starije u Pločama nalazi se u OB Dubrovnik, dok je  djelatnica doma u Studentskom centru.

image

 
Božo Radić/Hanza Media


Preminuli pacijent primljen je 10. travnja, bio je na intubiran i smješten na jedinici intenzivnog liječenja, ali nije bio korisnik doma. Šest korisnika Doma za starije i nemoćne Dubrovnik nalazi se u OB Dubrovnik. Jedna je osoba na jedinici intenzivnog liječenja, a ostale osobe su stabilne. Poručio je Bekić kako ne postoji garancija da će tako i ostati.

Sveukupno se osam djelatnika Opće bolnice Dubrovnik nalazi se u samoizolaciji, 2 liječnika, 5 medicinskih sestara i jedna osoba koja ne spada u medicinsko osoblje. Na pitanje novinara o isplatama plaća zdravstvenim djelatnicima, Bekić je odgovorio kako nitko nije zakinut za svoj rad, plaće su isplaćene bez obzira je li netko na bolovanju ili ne.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić kazao je kako su dvije novozaražene osobe uski obiteljski kontakt s djelatnice doma iz Ploča, a obje osobe bile su u samoizolaciji. Dodao je kako je stanje u Centru za rehabilitaciju Josipovac stabilno te pod kontrolom.  

image

 
Božo Radić/Hanza Media


Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević kazao je kako su sve osobe koje se nadziru a koje su u samoizolaciji, tijekom blagdana zatečene na mjestu određenom za samoizolaciju te je ocijenio kako je to pohvalno. Pobliže je objasnio kampanju „Iza vrata“ kojom se pažnja želi skrenuti na nasilje u obitelj i nad djecom u ovo pandemijsko vrijeme.

Otkrio je kako je zabilježen blagi porast kaznenih djela i prekršaja. Komentirajući pregled vozača teretnih vozila koji dolaze u Luku Ploče, Pavličević je rekao kako nema razloga da se svaka osoba na graničnom prijelazu detaljno ne pregleda.  
 
17. travanj 2024 18:26