StoryEditorOCM
DubrovnikNIJE ZADOVOLJAN

Župan o popisu stanovništva: Demografski problem smo uočili već poodavno! Jest da je naša Županija bolja od prosjeka, ali...

Piše kf
17. siječnja 2022. - 15:26

- Demografskom slikom u cijeloj Hrvatskoj pa i Županiji ne možemo biti zadovoljni, iako smo pad očekivali – kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić komentirajući tijekom obraćanja predstavnicima medija poražavajuće podatke o broju stanovnika u Republici Hrvatskoj iz Popisa stanovnišptva 2021., a prema kojem sve županije bilježe značajno smanjenje broja stanovnika.

- Na razini Hrvatske pad je oko 10 posto što je uistinu previše. Na području naše Županije on je oko pet posto što je bolje od hrvatskog prosjeka. Mi smo zapravo najmanje štete imali nakon područja Grada Zagreba. To je s jedne strane dobro, ali ne možemo time biti zadovoljni. Mi smo demografski problem uočili već poodavno. U Županiji smo radili demografsku strategiju razvoja Dubrovačko-neretvanske županije, tu smo detektirali probleme i starenje stanovništva i slab prirodni priraštaj. Odredili smo određene mjere koje može raditi Županija i one koje mogu raditi jedinice lokalne samouprave. Dosta tih mjera se i provodi, međutim očito je da to nije dovoljno. Treba nam ubrzani gospodarski razvoj, nova radna mjesta i u tom smijeru ćemo dalje ići. Sve naše razvojne strategije i planovi usmjereni su upravo daljnjem gospodarskom razvitku i prometnom povezivanju, Pelješki most i brze ceste. Nova radna mjesta su jedan od najboljih načina kako zadržati sugrađane da ne pomišljaju na iseljavanje. To je zadaća koja stoji ne samo pred ovom Županijom nego cijelom Hrvatskom. Predani smo tome do kraja i vjerujem da će Hrvatska u tome uspjeti – zaključio je Dobroslavić.

20. travanj 2024 12:42