StoryEditorOCM
DubrovnikU POVODU DANA ŽUPANIJE |

ŽUPAN DUBROVAČKO-NERETVANSKI NIKOLA DOBROSLAVIĆ Sad kad smo uspjeli zaštititi zdravlje građana još više smo okrenuti pomoći gospodarstvu

Piše Anđelka Kelava
11. svibnja 2020. - 16:24
Na koji će se način ove godine u uvjetima epidemije i mjera ograničenja proslaviti Dan županije i blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića? Hoćemo li imati prvu virtualnu svečanu sjednicu otkad je Županije?

S obzirom na sve okolnosti u kojima se nalazimo, ne možemo organizirati uobičajeno svečano obilježavanje Dana županije. Stoga smo prinuđeni ove godine Dan županije i blagdan našega sveca zaštitnika obilježiti drugačije. Ne mogu nam doći uzvanici, ne možemo se odužiti laureatima na pravi način, stoga nam ni virtualna sjednica nije rješenje. Planiramo povodom Dana Županije odati počast poginulim branteljima na groblju Boninovo, nazočiti svetoj misi, također i prigodno obraćanje župana za javnost putem medija.

Na samom početku smo reagirali smanjenjem plaća i naknada, čime smo pokazali solidarnost s drugima u društvu ali i smanjili rashode proračuna.


Kao župan sudjelujete u radu Županijskog Stožera civilne zaštite. Jeste li zadovoljni njegovim rezultatima i borbom s koronavirusom u DNŽ?

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji je veoma dobra. Za to zasluge imaju mnogi. Ponajprije naša Vlada s pravovremenim i primjerenim pristupom pandemiji kao i Nacionalni stožer sa svojom stručnošću i organizacijskim sposobnostima. Županijski stožer odlično je odradio svoj dio posla, jednako tako županijske zdravstvene ustanove kao Javno zdravstvo, Opća bolnica, Hitna medicina, domovi zdravlja, ljekarne, također i privatno zdravstvo i koncesionari. Posebno priznanje ide Policijskoj upravi, Hrvatskoj vojsci, inspekcijama, također Civilnoj zaštiti, vatrogastvu, HGSS-u, Crvenom križu, Caritasu, brojnim dobrovoljcima. Međutim, bez odgovornog ponašanja naših sugrađana ovo dobro stranje ne bi bilo moguće postići, stoga izražavam zahvalnost našim ljudima na ponašanju u ovoj pandemiji. Ponosan sam i na njih i na našu Vladu i na Krizni stožer. Spomenuo bih ovdje i Studentski centar Sveučilišta u Dubrovniku s ustupanjem Studentskog doma za bolnički stacionar, gradove i općine na čelu s Gradom Dubrovnikom, brojne donatore koji su pomagali i stavljali svoje kapacitete na raspolaganje Kriznom stožeru za borbu protiv koronavirusa. Kao izniman angažman mogu istaknuti borbu za zaštitu korisnika domova za starije koji su bili u veoma ugroženi, ali smo uspjeli ograničiti zarazu. Nadamo se trajno, premda se s epidemijom nikad ne može biti siguran.

image
DNŽ


Naša županija je prije početka korona krize imala ambiciozne planove za 2020. godinu. Što je od toga ostvareno, a što će nažalost morati čekati i neće se moći ostvariti tijekom ove godine?

Svi naši projekti idu dalje, to je opredjeljenje i Dubrovačko-neretvanske županije i Vlade RH. Može biti kašnjenja u dinamici realizacije, ali mi ustrajemo na svima njima. Većina od njih financira se fondovima EU, ti fondovi, kaže Vlada idu dalje, mi ih nastavljamo provoditi odnosno pripremati nesmanjenim tempom sve ovo vrijeme krize. To se odnosi i na projekte 8 luka na otocima, na Dnevnu bolnicu, CGO LR, Navodnjavanje u Neretvi, Centar kompetentnosti u turizmu, brzu cestu do Zračne luke, autocestu do Osojnika, Pelješku cestu, ribarske luke, širokopojasnu infrastrukturu. Od manjih projekata upravo smo završili Poduzetnički inkubator u Pločama, a provode se projekti Putevima prošlosti, rekonstrukcija luke Trpanj, rekonstrukcija ceste Trnovica – Čepikuće, projekt vjetroorgulja u Rogotinu, Posjetiteljski centar Vrata Neretve u Baćini, reguliranje obale Male Neretve itd.

Zbog koronavirusa još nije sigurno kakva će nam biti ovogodišnja turistička sezona. Koji je po vama scenarij najizvjesniji?

Teško je prognozirati što će se dogoditi. Naravno da se svi nadamo da će nekakve turističke sezone ipak biti, ali je sigurno kako ona neće biti niti približna kao prethodna. Međutim, situacija je takva kakva je, tražit ćemo najbolja rješenja. Sad kad smo uspjeli zaštititi zdravlje građana još više smo okrenuti pomoći gospodarstvu, kod nas posebno turizmu kao glavnoj gospodarskoj grani. Predviđanja su da će virus splasnuti tijekom odnosno do ljeta, no da bi bilo turizma trebat će takvo stanje biti i u zemljama koje su naša emitivna tržišta. Potičemo u tom smislu uspostavu međunarodnih avio letova, posebno charter letova, dakako primjenjujući sve epidemiološke mjere. Procjenjujem da ćemo imati nešto od turističke sezone, borit ćemo se da to bude u što većem obujmu.

Nakon uvođenja propusnica za građane koji nisu mogli ni do susjedne općine, iako im realno za to treba pet minuta vožnje, aktualiziralo se pitanje trebaju li se male jedinice lokalne samouprave ukinuti i pripojiti većima po modelu bivših općina. Također se predlaže uvođenje pet regija umjesto županija. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Moj stav, stav Županije i moje stranke na tu temu je odavno poznat, a ova pandemija ne da ga nije promijenila, nego ga je i potvrdila. Zar nisu upravo županije sa svojim stožerima bile uspješni nositelji borbe s koronavirusom na terenu. Isto to vrijedi za sve JLS sa svojom civilnom zaštitom. Nikakvih pet regija nije prihvatljivo za Hrvatsku, ne želimo iznova povijesne podjele. Mi želimo upravljati svojim poslovima i svojim razvojem u našoj županiji, svako okrupnjavanje bilo bi protivno našim interesima. Što se tiče općina treba imati na umu da je pravo ljudi da sami odlučuju o prostoru na kojem žive. Ako te općine ispunjavaju svoje obveze kao lokalna samouprava treba im omogućiti da to nastave raditi. Naravno moraju brinuti i o svom financiranju. Dakle lokalni ustroj u Hrvatskoj je dobar, ne treba ga mijenjati, može ga se eventualno poboljšavati u nekim segmentima.

Svim zaposlenicima Županije, osim ustanova u zdravstvu i domova za starije, smanjena je plaća za 10 posto od mjeseca travnja. Obustavlja se isplata naknada članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora u društvima i ustanovama kojima je osnivač Županija. Hoće li biti i daljih smanjena plaća?

Naš proračun je kao i svi drugi pogođen ovom krizom zbog pandemije i teškoća koje ima gospodarstvo. Na samom početku smo reagirali smanjenjem plaća i naknada, čime smo pokazali solidarnost s drugima u društvu ali i smanjili rashode proračuna. O daljnjim koracima ćemo odlučivati kad vidimo kako se stvari dalje razvijaju.

image
DNŽ


Najava održavanja izbora početkom srpnja izazvala je dosta polemike. Što Vi mislite, kad bismo trebali na parlamentarne izbore?

Ušli smo u izbornu godinu, dakle ne govorimo više o izvanrednim izborima, nego samo o datumu redovnih izbora. O tome kad će biti izbori odlučivat će Vlada, Sabor i predsjednik Republike. Jedini uvjet za održavanje izbora je odgovarajuće epidemiološko stanje. Ako izbori budu u srpnju, tome objektivno ne može biti prigovora ni od koga.

Županija je ovih dana izložena kritikama medija zbog stanja u pojedinim ustanovama socijalne skrbi čiji je osnivač. Prozivalo vas se zbog tri suicida u domu umirovljenika u Dubrovniku. Poručili ste da ste o tome izvijestili Ministarstvo socijalne skrbi. Što su Vam odgovorili?

Stanje u našim Domovima za starije je uredno, to između ostalog pokazuje i funkcioniranje u ovom zahtjevnom vremenu pandemije. Mediji su reagirali na neke dojave od kojih smo neke i mi imali u zadnje dvije godine, međutim njihovu utemeljenost do sada nisu potvrdili nalazi inspekcija nadležnih tijela koja su ih provjeravala. Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike potvrdilo je spremnost i dalje provjeravati poslovanje domova, jedino su istakli da im to nije moguće u vrijeme provođenja striktnih mjera protiv zaraze koje su u tijeku. Inače u nastojanjima da se utvrde činjenice po svakoj pojedinoj dojavi moramo biti veoma obazrivi oko načina komuniciranja određenih događaja jer se radi o ljudima i njihovim obiteljima.

image
DNŽ


DORH pokreće istragu protiv liječnica i medicinske sestre zbog smrti dječaka Gabrijela Bebića u Metkoviću. Kakvo je sad stanje u metkovskoj primarnoj zdavstvenoj zaštiti koja je mjesecima na meti kritika županijske oporbe?

U Metkoviću se dogodila strašna tragedija smrću dječaka Gabrijela Bebića. Očekujemo da struka, a sada i DORH daju odgovore o postupanjima u tom slučaju. Imamo povjerenje u objektivnost organa koji rade te provjere. Neki tu tragediju pokušavaju iskoristiti za stjecanje političkih bodova. To je posve neprihvatljivo. Ne smije se jedna ljudska tragedija politikantski koristiti. Stanje zdravstva u dolini Neretve jedanako je kao i u cijeloj županiji, a ova je kriza pokazala da se zdravstvo odlično nosi s posve nepoznatom pandemijom. U neretvanskim ustanovama su timovi liječnika i sestara popunjeni, pojavljuju se tamo kao i drugdje pojedinačna ispadanja, ali se ona rješavaju. Nabavlja se nadstandardna oprema, organizirano je dežurstvo preko vikenda, dolaze specijalisti iz OB Dubrovnik, uskoro ide realizacija projekta Dnevne bolnice. Mi ćemo i dalje brinuti o zdravstvu u tom dijela naše županije uključujući i pokušaje za uspostavu helikopterske hitne službe.

Peskarija je osjetljiva zona
Dosta prašine podigao je posljednjih dana slučaj rekonstrukcije Peskarije koja je pod ingerencijom Županijske lučke uprave. Pokrenuli ste novi natječaj za idejno rješenje platoa, iako investitor Maro Hajdarhodžić tvrdi da je sve odradio uz odobrenje nadležnih?

Peskarija, odnosno cijeli Porat, osjetljivo je područje Grada kao što su uostalom sva područja zaštićene gradske cijeline koja je na listi UNESCO-a. Ne postoji suglasnost oko rješenja za uređenje tog prostora. Budući da predstoji novi natječaj za koncesiju na prostorima u Portu smatramo najboljim (i jedinim ispravnim) rješenjem provođenje javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja za rješenje uređenja tih prostora. Tim postupkom će se uz sudjelovanje struke, javnosti, Grada i Županije doći do najboljeg rješenja koje će biti sastavni dio budućeg natječaja za koncesiju.
20. travanj 2024 14:15