StoryEditorOCM
DubrovnikPapa u Dubrovniku (2003. - 2023.)

Želimir Puljić, bivši dubrovački biskup, pozdravio je Svetog Oca u Gružu: ‘Dobro nam došli u oazu hrvatske slobode...‘

Piše Priredila: Gabrijela Bijelić
6. lipnja 2023. - 21:13

- Dobro došli na ovo tlo koje je stoljećima bilo oazom hrvatske slobode, u Grad koji je prepun uspomena povijesnih veza Apostolske Stolice i Dubrovnika, izrekao je te 2003. na početku liturgijskog slavlja u Gružu Svetom Ocu riječi dobrodošlice dubrovački biskup Želimir Puljić.

Današnji zadarski nadbiskup itekako se živo sjeća svakog detalja trećeg pastirskog pohoda Ivana Pavla II. Hrvatskoj:

- Naviru draga sjećanja i nezaboravne uspomene. Hrvatska i naš narod ne bi smjeli nikada zaboraviti njegovu očinsku brigu koju je pokazao kad nam je bilo najteže, u vrijeme Domovinskog rata. On se tih ratnih dana i mjeseci nije umarao moliti za mir, te činiti sve što je bilo u njegovoj moći da se okončaju ratna stradanja i “zaustavi ruku koja ubija”. Posebice se s radošću sjećamo njegovoga stotog apostolskoga putovanja izvan Italije (6.- 9. lipnja 2003) kad je posjetio Dubrovnik, Osijek i Đakovo, Rijeku i Zadar. Ne možemo zaboraviti oproštajne riječi u zračnoj luci u Zadru: “Neka Bog nastavi blagoslivljati i štititi Hrvatsku! Ona će uvijek imati povlašteno mjesto u mojoj ljubavi i u mojoj molitvi.” Kao negdašnjem dubrovačkom biskupu još mi u ušima zvone riječi na koncu Mise u Gružu: “Dugo sam vremena želio posjetiti Dubrovnik. Ta se moja želja danas ispunila.” Te riječi potakle su tada odgovorne u Grada da ga uz njegov osobni pristanak proglase svojim počasnim građaninom, te u kamen uklešu te znakovite riječi na toranj Gradskog zvonika i na toranj župne crkve u Gružu – istaknuo je nadbiskup Puljić.

- Zahvalni smo Božjoj Providnosti što su Papine noge tri puta stupale Lijepom našom (1994., 1998. i 2003.) A njegove ruke blagoslivljale ljude, obitelji i zemlju našu. Zahvalni smo Ivanu Pavlu II. za misijsku vatru koju je zapalio, kao i za ljubav i brigu koju je prema nama očitovao. Našu duboku zahvalnost pokušao je pjesnik pretočiti u stihove koji su odjekivali Gradom dok je Ivan Pavao II. prolazio Stradunom, onog poslijepodneva 6. lipnja 2003.: “Hrvatska ti kliče, hvala. Pjesma k nebu nosi glas. Kad te je u suzi zvala, čuvao si nju i nas. Srca su nam katedrale. Tvoja Crkva puk je tvoj. Hrvatska ti kliče, hvala, novu snagu podaj njoj” – spomenuo se dubrovački biskup od 1990. do 2010.

Grad-Parac-svetac

Početkom prosinca prošle, 2022. godine, predstavljena je u Kazalištu Marina Držića njegova monografija “Dubrovnik je odsada i moj Grad”:

- Priredio sam je uz stoti rođendan Karola Wojtyle (1920.-2020.) i posvetio zanimljivom “trojnom amalgamu”: Gradu sazdanom na kamenim hridima koje oplakuju valovi sinjega mora; Svecu Vlahu, zaštitniku i Parcu koji svojom sijedom bradom miluje mire i fortece, zvonike i trgove tog čudesnog Grada; te velikom sinu poljskoga naroda, svetom Ivanu Pavlu II., koji je obnašao Petrovu službu u Crkvi od 1978. do 2005. godine. Providnost je ovu dvojicu svetaca vezala na zajedničkom zadatku “tkanja povijesti” u Parčevu Gradu na kraju drugog i na početku trećeg tisućljeća hoda Crkve Kristove. Poželio sam neka odsada naš počasni građanin, sveti Ivan Pavao II., skupa s moćnim Parcom, vodi brigu o Gradu i Crkvi ovog juga Hrvatske – kazao je mons.dr.sc. Želimir Puljić uz dvadesetu obljetnicu Papina pohoda Gradu svetoga Vlaha, 6. lipnja 2003. godine.

24. travanj 2024 15:37