StoryEditorOCM
DubrovnikORIJAŠ USPJEŠNO SANIRAN

ZDRAVA K'O DRIJEN Platana s Pila prošla na sistematskom

Piše GB
23. studenog 2017. - 16:59

Platana na Pilama je u dobrom zdavstvenom stanju, pokazala je danas završena sanacija orijentalnog orijaša koji je uspješno prošao 'sistematski pregled' i orezivanje suhih grana potencijalno opasnih za prolaznike.

U sanaciju, koja je uz posebnu regulaciju prometa u mirovanju počela 13. studenog, uz županijsku Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, sudjelovali su i Vrtlar, Šumarski fakultet u Zagrebu i specijalizirana tvrtka Drezga d.o.o.Zagreb, čiji nam predstavnik Andrija Majić kaže kako su deblo i grane sasvim u redu:

- Ovaj orijentalni platan ima lijepo razvijenu krošnju. Odradili smo orezivanje s ciljem smanjenja opterećenja stabla i sprečavanja mogućih puknuća u budućnosti. Na pregledu tomografom i rezistografom pokazalo se da platana ima zdravu stijenku koju ne ugrožava truljenje ni šupljine iznutra. Moglo bi se reći da joj je na Pilama jako ugodno – izjavio je Majić i otkrio kako će se iz dijelova drva odsječenog tijekom sanacije dvjestotinjak godina starog stabla, izraditi suveniri.

Orezivanje i osiguranje krošnje platane (Platanus orientalis L.), financirane su sredstvima Grada Dubrovnika.

19. travanj 2024 01:37