StoryEditor
DubrovnikNAPOKON U 21. STOLJEĆU|

ZBOGOM NOĆNOM TRČANJU NA STRADUN PO LIJEK: Dubrovnik će konačno dobiti dežurnu ljekarnu u bolnici!

Piše Maja Rilović Koprivec
14. listopada 2021. - 09:55
U Općoj bolnici otvara se dnevna ljekarnaBozo Radic/Cropix

Stiglo je već više prijava zainteresiranih za zakup prostora odnosno otvaranje ljekarne u Općoj bolnici Dubrovnik koji je objavljen u prošlom broju Dubrovačkog vjesnika. Doznajemo to od Pava Perića, pomoćnika ravnatelja za financijsko poslovanje OB Dubrovnik koja natječajem daje prostor veličine 150 četvorih metara prostora kod ulaza u dječiji vrtić, odnosno fizikalnu terapiju. Prostor se daje u najam na pet godina natječajem čija je početna cijena 37.500 kuna, i uz uvjet da se u ljekarni o država 24 satno dežurstvo. – To je bio glavni uvjet jer ako ta ljekarna ne bi imala i noćno dežurstvo pa i 24 satni rad vikendima i blagdanima to onda ne bi imalo smisla. Potrebno je dakle imati četiri ljekarnička tima za rad, a već je nekoliko zainteresiranih došlo pogledati prostor. Prostor ima kolni pristup i dobra je lokacija za ljekarnu. Nakon više desetljeća traženja da se u bolnici otvori ljekarna sada je i Županija dubrovačko neretvanska to pokrenula, a i bolnica ima dovoljno prostora – govori Perić.

image
Pavo Perić, zamjenik ravnatelja OB Dubrovnik
 
Tonci Plazibat/Cropix

Dežurstva dubrovačkih ljekarni organizirana su trenutno u ljekarni Gruž i Kod zvonika, koje se izmjenjuju u tjednim intervalima, a njihovo je radno vrijeme često bila tema i medijskih napisa i političkih rasprava, a u zadnje vrijeme i društvenih mreža. Kako vrijeme odmiče, a povijesna se jezgra iseljavala, prometne gužve oko Grada ljeti su jednake po noći gotovo kao po danu, ljekarna je sve nepristupačnija i sve su bili češći razlozi da se traži da se dežurstva prenesu u neku drugu ljekarnu Ljekarni Dubrovnik. Naime, od tvrtki koje mogu ispuniti osnovni zahtjev natječaja, organizaciju ljekarničkog dežurstva za što je potrebno dovoljno ljekarničkih timova i magistara farmacije, dosad je organizirala samo županijska ustanova Ljekarne Dubrovnik. Nije tajna za nikoga kako je nedostatak ljekarničkog kadra godinama bio jedan od ključnih razloga što se takva dežurstva nisu organizirala i u drugim ljekarnama. Tko se sve javio na natječaj, odnosno tko ima dovoljno timova za ljekarnička dežurstva vidjet će se za koji dan kada natječaj završi, no iz Ljekarni Dubrovnik potvrdili su nam neslužbeno da će se javiti na natječaj.

Podrobnije informacije mogu dati tek nakon sjednice upravnoga vijeća Ljekarne Dubrovnik, stoji u odgovoru uprave. Ljekarna Dubrovnik ima dovoljno ljekarnika, a prostor u bolnici pogodniji je za dežurstvo od onoga u Gradu jer su svi takvi hitni slučajevi koji trebaju lijek, najčešće antibiotike, ionako pacijenti koji dolaze iz bolnice. Planirano je, kako doznajemo da u slučaju otvaranja nove ljekarne u bolnici Ljekarne Dubrovnik zatvore dežurstvo u Gradu. U bolnici bi bilo puno više posla, a za sada je bez odgovora pitanje koliko bi ovo imalo utjecaja na rad drugih ljekarni ove županijske ustanove, ponajprije onu lapadsku. Na kraju sve i ovisi o ishodu natječaja za prostor u bolnici.

image
OB Dubrovnik
Bozo Radic/Cropix

Koliko je ovo važno za sve žitelje Dubrovačko neretvanske županije i koliko će buduća ljekarna biti isplativa svakom investitoru ne treba nimalo sumnjati.

Dodajmo kako je unatrag nekoliko godina bilo mnogo incijativa da se u dubrovačkoj bolnici otvori dežurna ljekarna, odnosno da se dežurstvo ljekarni ograniči na one do kojih se može stići automobilom. Dubrovačke mame na svojoj Facebook stranici nisu jednom podijelile svoja iskustva: - Sve smo se našle u situaciji kada s bolesnim djetetom moramo poći usred noći u dežurni ljekarnu Kod zvonika i kad ne možete parkirati u krugu od jednog kilometra. Kada nemate kome ostaviti dijete u autu. Nikome nije jasno zašto bolnica ne može imati ljekarnu. Zahtjev, ako se složimo, potrebno je uputiti Dubrovačko-neretvanskoj županiji jer su državne ljekarne pod njezinom ingerencijom - stoji u jednoj objavi incijative DUMAM-e.

Nisu one bile jedine u tim traženjima koja se evo po svemu sudeći ostvaruju.

item - id = 1134885
related id = 0 -> 1134074
related id = 1 -> 1134048
18. listopad 2021 13:41