StoryEditor
DubrovnikDUBROVAČKI ‘LOCKDOWN‘|

Zatvaramo! Nema smisla bacat‘ hranu i čekat‘ gosta koji neće doći!

Piše Kristina Filičić
9. listopada 2020. - 11:33
 Tonći Plazibat/CROPIX
Prošle zime sedam je ugostitelja unutar zidina koristilo gradsku mjeru oslobađanja od plaćanja najma javne površine jer nisu zatvarali objekte. Njih sedam! Zbog Covida javnu površinu ove zime od listopada do travnja iduće godine neće morati plaćati nitko, radio, ne radio. Nekima je to sigurno olakšalo odluku o zatvaranju, pa je dobar dio njih već 1. listopada stavio ključ u bravu. Nameće se pitanje hoće li i koliko restorana unutar zidina raditi ove zime?
 

Nitko ne zna


- Nitko ne zna što će se događati sa konekcijama s Dubrovnikom ove zime tako da će se najvjerojatnije odlučivati i u tom kontekstu – smatra predsjednica županijskog Ceha ugostitelja Nikolina Farčić, a na pitanje hoće li objekti 'Pupo' i 'Pupica' raditi tijekom zime što je do sada bio slučaj kaže:

- Načelno bismo radili ukoliko budemo imali za koga raditi. Svi imamo stalno zaposlene ljude i pokušat ćemo održati radna mjesta ali zaista sve što unaprijed rečem ću spekulirati na neki način s obzirom na situaciju. Nitko zapravo ne može dati suvisao odgovor jer zaista će objektivne, a ne subjektivne okolnosti o tome odlučivati.
Spomenute objekte često posjećuje lokalno stanovništvo. No, Farčić smatra kako su i tu okolnosti drugačije. Ljudi će izbjegavati zatvorene prostore, a vremenski uvjeti će to zahtijevati. Također, mnogi su u strahu 'što sužava mogućnost rada i u kontekstu lokalnog stanovništva'.

image
.


- Ova zima je izazovna na sve načine ne misleći samo na turizam kojeg možda neće ni biti, niti veza sa Dubrovnikom nego će i za naše lokalno stanovništvo biti sužene mogućnosti. Mlađa populacija će sigurno ići u objekte dok će drugi biti suzdržani. Oni okrenuti drugoj dobnoj skupini će sigurno morati zbog rentabilnosti odlučiti hoće li ostati otvoreni ili ne – zaključuje Farčić.
Restoran 'Dalmatino' na Prijekome godinama radi bez zimskog prekida, što je u Gradu rijetkost. Zbog Grada, ljudi i zaposlenih, sigurno ne isplativosti, često zna reći vlasnik Robert Jasprica. Hoće li tako biti i ove zime?
- Svakih 10-ak dana ćemo donositi nove odluke što i kako dalje. Izgledno je kako najvjerojatnije neću raditi ovu zimu. Jednostavno, ne bih volio da dođe do bacanja veće količine hrane – kaže Jasprica kojeg, kao i sve ugostitelje, brine kako izdržati do 1. travnja.

- Što činiti? Poslati deset ljudi doma na potporu Vlade sedam mjeseci? Što će biti s tim ljudima? Problem je ako nema gosta i posla, a što već nema, onda poslovanje treba drugačije usmjeriti.
Odredio je, kaže, razinu minimalnog dnevnog prometa koji treba ostvariti da bi ostao otvoren.
- Već krajem rujna smo bili na granici tog minimalnog na što pristajem. Izgledno je da će promet pasti, a zima je preduga. Nikad gora situacija. Bilo bi idealno kada bi odradio do 1. prosinca pa zatvorio tri tjedna, odradio Božić i Novu, opet zatvorio do sv. Vlaha. Ali to je idealan plan, ako nema prometa i moram bacati hranu, plan se mora mijenjati – smatra Jasprica.
 

Bacanje hrane


Direktor tvrtke 'Nautica' Ivo Dobroslavić kaže kako restoran na Pilama zatvaraju u subotu jer 'više nema smisla raditi', a druge objekte će pokušati držati otvorene.
- Ne možemo zatvoriti objekte koji su na pozicijama. Gradsku ćemo gurati koliko god bude, možda i cijelu zimu. Iako, ne možemo sa sigurnošću znati. Idemo dan za danom, tjedan za tjedan pa odlučujemo. Ako ne bude baš neka epidemiološka situacija, ne mislimo zatvarati Gradsku – kaže Dobroslavić.
'Dubravku' će nastojati što duže držati otvorenu. Iako su, kaže, svjesni da u listopadu neće biti posla, barem taj mjesec bi trebala biti otvorena.

- Sustav se ne može održavati, namirnice se ne mogu održavati pri malom broju obroka, ne može se dati kvaliteta. Pa ni mali objekt ne možeš održavati ako nemaš obroka. Baca se hrana. Druga je stvar kad imaš kafić pa je to kava ili piće, to ne treba nikad zatvarati ali kad imaš hranu onda sustav ne može funkcionirati bez nekog minimalnog broja obroka dnevno – smatra ovaj ugostitelj i nada se produljenju državnih mjera za radnike.
- Uspjeli smo zadržati veliki broj ljudi zahvaljujući toj mjeri jer da toga nije bilo ne samo da bi svi zatvorili davno nego ne bi mogli ni otvoriti. To treba priznati – naglašava Dobroslavić.

image
.


I 'Rhea Silvia' na Gundulićevoj poljani radila je prošle zime. Ove, kaže vlasnik Božo Puljić, sigurno će raditi do 1. studenog ali skraćeno do 18 sati jer 'navečer nemaš kome'.
- Ja sam zagovornik da radimo zimi ali ima nas više u firmi pa ćemo donijeti zajedničku odluku. Više manje naši su gosti domaći. Ove godine zavisi i hoće li biti Advent, hoće li biti kućica. Ako dozvole kućice možda će se neki đir događati – kaže Puljić.
Dugogodišnji ugostitelj Stjepan Perić zatvara 'Poklisar' i ostale objekte, a to je, kaže, trebao napraviti još prije mjesec dana.
- Najbolje bi bilo da nisam uopće radio. Nadali smo se nečemu ovo ljeto, od toga praktički nije bilo ništa. Čestitam onome ko je ostvario deset posto lanjskog prometa, ja sam 7,8 posto. Tu sve staje i završava. Nema rješenja za nas. Ovakva fiskalna i parafiskalna davanja s ovim PDV-om u situaciji gdje je Dubrovnik umro ove godine, dramatično je – kaže Perić.
 

Udari po poduzetniku


Dolazi preduga zima, treba izdržati osam mjeseci. Kako, ne vidi rješenje.
- Pred zidom smo. Kreditne obaveze pristižu svakodnevno, tu su najmovi jer nisu svi u gradskim prostorima. Situacija je katastrofalna. Od mojih radnika nitko nije dobio otkaz. Država daje minimalac ali realno što obitelj može u ovom gradu još ako su podstanari? Navodno, mnogi najavljuju odlazak vani, mislim da ni tamo situacija neće biti ništa bolja – kaže Perić koji strahuje kako će zbog ove situacije dugoročno nastradati ugostitelji jer će ostati bez kvalitetne radne snage, što će se opet odraziti na uslugu.

image
.


Pita se gdje su silne milijarde koje obećava Europa, gdje će se utrošiti i što će poduzetnici imati od toga?
- Hoćemo li svi sutra zatvoriti lokale i poslat djelatnike na berzu pa ići kopati tko ima zemlju. Situacija je ozbiljna, a potrajat će više nego se nadamo. Cijelo okruženje je na koljenima – kaže Perić i poručuje:
- Osjetili smo dobro što znače letovi za Dubrovnik. Zašto se sad ne pregovara s aviokompanijama, ne razgovara o smanjenju aerodromskih taksi? Stalno se udara po poduzetnicima, krivi su za ovo ili ono. Nama ne treba muzika, zaraza se širi od ponoći ne prije. Ma zamislite te gluposti, to je prešlo sve mjere.

Tomislav Ivušić 'Celu' neće zatvarati kao što 'nije nikada dosad'.
- Smatram da je sramotno da se Cele ili bilo koji drugi lokal na Stradunu zatvara preko zime. Pustimo sad koronu. I prije nje bio je studeni, siječanj, veljača, nismo radili ništa nego otvorili jutarnju smjenu i odradili 500 kuna prometa, što nema veze ni s matematikom ni s ičim – stav je Ivušića.
S obzirom na neizvjesnu situaciju, čini se ove zime otvorene restorane unutar zidina moći ćemo izbrojati na prste jedne ruke. Naravno, po strani kafići koji će sigurno raditi jer mladost uvijek prkosi, pa i koroni.
14. travanj 2021 10:58