StoryEditorOCM
DubrovnikZavršava saga na glavici Babinog kuka

Zastupnica investitora tvrdi da se još vode parnice radi ometanja posjeda. Odvjetnica izvlaštenog pak kaže: "Čestica bi danas trebala mirno biti predana u posjed."

Piše Ahmet Kalajdžić, L.V. Foto: Ahmet Kalajdžić
4. svibnja 2023. - 11:34

Na Glavici Babina kuka okupili su se brojni suvlasnici parcela i predstavnici tvrtke izvođača radova kao i njihovi pravni zastupnici, a sve su nadzirali i policijski službenici PU dubrovačko- neretvanske.

-Ovo nije priča koja traje od danas do sutra niti mjesec dana, nego priča koja traje puno desetljeće! Grad Dubrovnik je lokacijsku dozvolu za ovu cestu dobio 2012., a 2015. godine je izdana građevinska dozvola, da bi 2017. godine radovi započeti uz suglasnost svih vlasnika parcela kojima je ona u interesu i svi žele da dobiju put. Nitko se od tadašnjih vlasnika nije bunio, dapače. Kad je početkom 2019. pokrenut postupak izvlaštenja ovdje je već postojao prohodni makadamski put koji je bio u javnoj uporabi. Pred kraj te 2019. dolazi do promjene vlasništva jedne od parcela. Znači, u trenutku kad se postupak izvlaštenja već vodi i kad je dozvola već godinama unatrag izdana i barem dvije godine nakon što su započeli radovi i kad tu, u naravi, već postoji put, određena osoba postaje vlasnikom jedne od parcela i u posjed ulazi građevinska firma koja istodobno vodi parnicu protiv jednog od suvlasnika nekretnina do kojih vodi spomenuti put- priča odvjetnica Marina Maslek Novevska koja zastupa predstavnike investitora koji s gradom imaju zaključen ugovor o financiranju gradnje sporne ceste, odnosno suvlasnike parcela do kojih vodi prometnica.

-Put koji je već postojao i imao javnu namjenu ograđuje se 2019. i do danas se i dalje vode parnice radi ometanja posjeda koje još nisu pravomoćno okončane te vlasnici nisu u posjedu nekretnina. Dakle, priča traje od 2012. a problem nastaje 2019. godine kad dolazi do blokiranja kojeg naš sustav dopušta. Sva su upravno-pravna rješenja iscrpljena da bi tek četiri godine kasnije Grad Dubrovnik uspio stupiti u posjed nekretnine na putu koji je od ranije postojao. Ovo što se događa je dakle samo posljedica onog od prije. Naglašavam da gradska uprava nije imala financijska sredstva da bi cestu doista završila te su suvlasnici parcela s Gradom zaključili ugovor o financiranju kojim su pristali financirati gradnju oko 200 metara puta kojem je trenutačna vrijednost oko 670 tisuća eura, a kojeg će darovati Gradu. Naravno da će taj put koristiti svim građanima, a onaj tko to sada blokira radi iz osobnog interesa i činjenice da vodi sudski spor s jednim od suvlasnika nekretnina- ističe Maslek Novevski te, na upit je li tvrtka "Alfaplan građenje" onemogućena da svojevoljno izvuče strojeve s parcele, dodaje:

Znam da je jedan od suvlasnika parcela ozlijeđen i ne znam kako je točno došlo do toga. Mislim da je to nastalo prilikom pokušaja strojeva da dođu natrag na nekretninu, ali mislim da to nije ni ti važno jer je Grad Dubrovnik ostavio kontakt osobama koje su mogle dogovoriti mirnu primopredaju, što nisu učinili. Tu su se događali neki radovi za koje nitko nije znao ni s kojim ciljem. O tome nisu obaviješteni gradska uprava niti suvlasnici, nitko nije rekao da su voljni mirno predati u posjed iako im je dana šansa i ročište se četvrti put odgađa, te ne znam ni svrhu mehanizacije koja je tu bila i što su pokušavali napraviti. A to se dogodilo popodne, navečer, krajem radnog vremena, dan prije ovog ročišta i bez da je ikome to najavljeno! To je čista manipulacija i pokušaj zloporabe prava kojeg imaju. Ovo je fizičko nadjačavanje koje je rezultiralo ozljeđivanjem jednog od suvlasnika koji tu parkira vozilo i koji nije dužan pomaknuti vozilo ako to ne želi- rekla je odvjetnica te izrazila očekivanje da će se krenuti s realizacijom puta koji bi trebao biti izgrađen u razumnom roku.

-Grad je propustio propisno ograditi gradilište i onemogućiti pristup vozila i ljudi dok se ne izgradi put, i time bi se potrudili da cijela ova ‘vježba‘ barem ne izgleda kao narudžba privatnog investitora vlasnika vila, ali eto nisu. U svakom slučaju, izgleda da će danas, kroz par sati sve biti mirnim putem predano u posjed - tvrdi odvjetnica izvlaštenog vlasnika čestice zemlje Lovre Banovića, Viktorija Knežević i još jednom dodaje podudarnosti u izvlaštenju, brzini postupka koji je bio gotov u dvije godine.

-Za razliku od braniteljskog naselja na Nuncijati, moram to opet napomenuti jer to je sramota Grada. Dakle na Nuncijati je situacija zapravo skoro ista kao i ovdje i ne vidikm razloga iz kojeg razloga ti ljudi, od kojih veliki broj više nije na ovom svijetu, već dvadeset godina čekaju da se stvar pokrene. I neka ne pričaju da to dugo traje, Zakoni RH sad dozvoljavaju da se izvlaštenja odrade brzo i efikasno, mada se s našim institucijama teško surađuje, ali treba početi, što se na Nuncijati još nije dogodilo."

 

20. travanj 2024 12:56