StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKA POLITIČKA JESEN

ZASJEDA GRADSKO VIJEĆE Nakon tridesetak godina vlasnici će moći uknjižiti stanove u naselju Naš dom

Piše Anton Hauswitschka
23. rujna 2019. - 11:15
Nakon ljetne stanke, nakon saborskih zastupnika u klupe se jutros vraćaju i dubrovački gradski vijećnici. Na prvoj jesenskoj sjednici čeka ih dnevni red sa 44 točke pa ne treba sumnjati da će uz brojna vijećnička pitanja te nekoliko ključnih odluka koje gradski vijećnici trebaju donijeti, te izvješću o radu gradonačelnika Mata Frankovića u prvoj polovici ove godine, zasjedanje Gradskog vijeća potrajati dva dana.


- Nakon ljetne stanke nastavljamo s dosadašnjim ritmom sazivanja sjednica Gradskog vijeća svakog mjeseca. Među brojnim točkama na ovoj sjednici svakako bih izdvojio odluku o skidanju statusa javnog puta za cestice zgrada u naselju Naš dom u Mokošici čime će se omogućiti nastavak procesa legalizacija stanova. Naime, iako su kroz zadrugu Naš dom, Dubrovčani osamdesetih godina prošlog stoljeća kupili stanove i postali njihovi vlasnici, zbog zamršenih imovinsko pravnih odnosa i nesređene dokumentacije još uvijek se ne mogu upisati u zemljišne knjige. Obećali smo pomoći u procesu legalizacije pa to i činimo – ističe predsjednik Gradsko vijeća Marko Potrebica.


Dodaje kako će građanima sasvim sigurno biti zanimljivo pratiti izvješće o radu u prvih šest mjeseci ove godine gradonačelnika Mata Frankovića te raspravu, posebice onu iz redova oporbe, koja će uslijediti.

– Na ovoj sjednici istaknuo bih još nekoliko točaka dnevnog reda koje su nešto značajnije od ostalih pa će tako vijećnici morati odlučiti hoće li gradskom javnom prijevozniku 'Libertas' dati suglasnost za nabavku triju novih zglobnih autobusa preko leasinga. Njima će se, kao što je već gradonačelnik najavio, prevoziti putnici kruzera od Gruža do Pila čime će se smanjiti gužve na gradskim prometnicama. Tu je i odluka o visini pristojbe za kruzera koje po novom Zakonu sada naplaćuje Grad. Do sada Grad nije imao ni lipe od uplovljavanja kruzera jer je sve pristojbe naplaćivala država. Sad je, uz razumijevanje Vlade i samog Ministarstva turizma, omogućeno gradovima i općinama da i one od toga ubiru prihode – pojašnjava predsjednik Gradskog vijeća.

Potrebica izdvaja još nekoliko odluka, poput Ugovora kojim će kompleks Lazareta dati na upravljanje gradskoj tvrtki Dubrovačka baština te imenovanjima novih ravnatelja u gradskim muzejima ali i izmjenu pravilnika o snimanju filmova u gradu nakon kojih će se rok za prijavu za manje zahtjevne produkcije smanjiti na sedam dana. U političkom smisl ne očekuje promjene u radu Gradskog vijeća. – Vladajuća koalicija HDZ-a i Dubrovačke stranke i dalje će imati većinu u istom sastavu Gradskog vijeća kao i prije ljetne stanke obzirom da nam, barem, do sada, nitko nije najavio promjene vijećnika – kaže Potrebica.


Sasvim sigurno, osim gradonačelnikova izvješća o radu popriličnu raspravu izazvat će i prijedlog da se paušalni porez iznajmljivačima unutar zaštićene povijesne cjeline ubuduće naplaćuje po maksimalno dozvoljenom iznosu, 1500 kuna po krevetu. Biti će posebno zanimljivo vidjeti što će o takvoj odluci reći predstavnik liste Srđ je Grad čija se biračka baza nalazi unutar gradskih zidina a koja je do sada inicirala i inzistirala na smanjenju turističke eksplatacije grada no u pravilu po pitanju ugostiteljske djelatnosti.


Naime, brojni stanari povijesne cjeline svoje su stanove pretvorili u apartmane za koje, bez obzira na visoku cijenu, tijekom cijele godine vlada veliki interes. Kao što je već najavljeno priopćenjima, oporbeni vijećnici nastojat će vladajuće uzdrmati najavom izvlaštenja zemljišta na Babin kuku, kako bi o trošku poreznih obveznika kao što u priopćenju za javnost tvrdi vijećnik i čelnik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač, gradili cestu privatnim investitorima.


Mostovci će, sasvim je sigurno, vijećničkim pitanjem propitivati vladajuće imaju li kakve zakulisne veze s građevinarima u slučaju urušene Ulice bana Josipa Jelačića, a HNS-ovci će ih kritizirati zbog trošenja proračunskih milijuna na za javnost zatvorene koncert svjetskih zvijezda poput Toma Jonesa.

 
24. travanj 2024 13:00